Gateway offline.



  • Hello,

    Since 4 July I get the following message in the openhab logs

    2018-07-10 23:19:33.350 [WARN ] [ateway.MySensorsNetworkSanityChecker] - I_VERSION message response is not arrived. Remained attempts before disconnection 3
    2018-07-10 23:22:39.359 [WARN ] [ateway.MySensorsNetworkSanityChecker] - I_VERSION message response is not arrived. Remained attempts before disconnection 2
    2018-07-10 23:25:45.365 [WARN ] [ateway.MySensorsNetworkSanityChecker] - I_VERSION message response is not arrived. Remained attempts before disconnection 1
    2018-07-10 23:28:51.372 [WARN ] [ateway.MySensorsNetworkSanityChecker] - I_VERSION message response is not arrived. Remained attempts before disconnection 0
    2018-07-10 23:28:51.376 [ERROR] [ateway.MySensorsNetworkSanityChecker] - Retry period expired, gateway is down. Disconneting bridge...
    2018-07-10 23:28:54.350 [INFO ] [col.serial.MySensorsSerialConnection] - Connection request disconnection...
    2018-07-10 23:28:54.358 [WARN ] [rsAbstractConnection$MySensorsWriter] - Interrupted MySensorsWriter
    2018-07-10 23:28:54.374 [WARN ] [rsAbstractConnection$MySensorsReader] - Interrupted MySensorsReader
    2018-07-10 23:28:57.378 [INFO ] [ateway.MySensorsNetworkSanityChecker] - Network Sanity Checker thread stopped
    2018-07-10 23:28:57.667 [INFO ] [rs.internal.gateway.MySensorsGateway] - Node 0 available again!
    2018-07-10 23:28:57.672 [WARN ] [rs.internal.gateway.MySensorsGateway] - Presented child is alredy present in gateway
    2018-07-10 23:28:58.538 [INFO ] [col.serial.MySensorsSerialConnection] - Successfully connected to MySensors Bridge.
    

    I restarted openhab, restarted the rpi3 (where openhab is installed), uninstalled and reinstalled the binding but the error persists.
    The gateway is connected via serial connection to openhab

    I have some temp / humidity and motion sensors which are reporting their values just fine although I am guessing I will be missing some values if it happens to send the readings when this error occurs. I guess disabling the network sanity check will remote this error in the log but I would prefer to keep it

    I haven't changed anything recently so I am not sure what is causing this

    Openhab version is 2.3.0-1 and binding version is market:binding-3328323 - 1.0. I am running the stable version

    Anyone has any ideas on this ?

    edit: I noticed the following in the logs

    2018-07-10 23:47:38.742 [WARN ] [ateway.MySensorsNetworkSanityChecker] - Node 2 not receive excpected update
    2018-07-10 23:47:38.759 [WARN ] [ateway.MySensorsNetworkSanityChecker] - Node 3 not receive excpected update
    2018-07-10 23:47:38.775 [WARN ] [ateway.MySensorsNetworkSanityChecker] - Node 5 not receive excpected update
    

    I checked the gateway config and I saw that 'Send heartbeats to all nodes when network sanity checker is running'
    I disabled it and now I no longer see any such messages.

    Hopefully it will save somebody's time


 

479
Online

7.9k
Users

8.7k
Topics

93.6k
Posts