IBoard with MySensors 2.0 library



  • Just bought a Iboard 1.1 and used the thread below to configure it.

    https://forum.mysensors.org/topic/224/iboard-cheap-single-board-ethernet-arduino-with-radio/2

    I used the Gatewayw5100 sketch and editted the following:

    #if !defined(MY_W5100_SPI_EN) && !defined(ARDUINO_ARCH_SAMD)
      #define MY_SOFTSPI
      #define MY_SOFT_SPI_SCK_PIN 7
      #define MY_SOFT_SPI_MISO_PIN 6
      #define MY_SOFT_SPI_MOSI_PIN 5
    #endif  
    
    // When W5100 is connected we have to move CE/CSN pins for NRF radio
    #ifndef MY_RF24_CE_PIN 
      #define MY_RF24_CE_PIN 3
    #endif
    #ifndef MY_RF24_CS_PIN 
      #define MY_RF24_CS_PIN 8
    #endif```
    

    Also editted myconfig.h:

    // Enable SOFTSPI for NRF24L01, useful for the W5100 Ethernet module
    #define MY_SOFTSPI
    
    /**
     * @def MY_SOFT_SPI_SCK_PIN
     * @brief Soft SPI SCK pin.
     */
    #ifndef MY_SOFT_SPI_SCK_PIN
    #define MY_SOFT_SPI_SCK_PIN 7
    #endif
    
    /**
     * def MY_SOFT_SPI_MISO_PIN
     * @brief Soft SPI MISO pin.
     */
    #ifndef MY_SOFT_SPI_MISO_PIN
    #define MY_SOFT_SPI_MISO_PIN 6
    #endif
    
    /**
     * @def MY_SOFT_SPI_MOSI_PIN
     * @brief Soft SPI MOSI pin.
     */
    #ifndef MY_SOFT_SPI_MOSI_PIN
    #define MY_SOFT_SPI_MOSI_PIN 5
    #endif
    

    All seems to work fine, except that the board keeps restarting? Debug-output:

    0;255;3;0;9;Starting gateway (RNNGA-, 2.0.0)
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSM:RADIO:OK
    0;255;3;0;9;TSM:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY
    IP: 192.168.0.237
    0;255;3;0;9;Starting gateway (RNNGA-, 2.0.0)
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSM:RADIO:OK
    0;255;3;0;9;TSM:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY
    IP: 192.168.0.237
    

    The debug-log keeps flooding like this. I can ping the board, but 50% of all pings fail. Telnetting to port 5003 fails.

    Anyone got any idea what is happening?



  • Hello,

    I just success with my IBOARD 1.1 and MySensors 2.0. No need to modify the file "myconfig.h". With your config I had the same result as you.

    here my sketch:

    /**
     * The MySensors Arduino library handles the wireless radio link and protocol
     * between your home built sensors/actuators and HA controller of choice.
     * The sensors forms a self healing radio network with optional repeaters. Each
     * repeater and gateway builds a routing tables in EEPROM which keeps track of the
     * network topology allowing messages to be routed to nodes.
     *
     * Created by Henrik Ekblad <henrik.ekblad@mysensors.org>
     * Copyright (C) 2013-2015 Sensnology AB
     * Full contributor list: https://github.com/mysensors/Arduino/graphs/contributors
     *
     * Documentation: http://www.mysensors.org
     * Support Forum: http://forum.mysensors.org
     *
     * This program is free software; you can redistribute it and/or
     * modify it under the terms of the GNU General Public License
     * version 2 as published by the Free Software Foundation.
     *
     *******************************
     *
     * REVISION HISTORY
     * Version 1.0 - Henrik EKblad
     * Contribution by a-lurker and Anticimex,
     * Contribution by Norbert Truchsess <norbert.truchsess@t-online.de>
     * Contribution by Tomas Hozza <thozza@gmail.com>
     *
     *
     * DESCRIPTION
     * The EthernetGateway sends data received from sensors to the ethernet link.
     * The gateway also accepts input on ethernet interface, which is then sent out to the radio network.
     *
     * The GW code is designed for Arduino 328p / 16MHz.  ATmega168 does not have enough memory to run this program.
     *
     * LED purposes:
     * - To use the feature, uncomment WITH_LEDS_BLINKING in MyConfig.h
     * - RX (green) - blink fast on radio message recieved. In inclusion mode will blink fast only on presentation recieved
     * - TX (yellow) - blink fast on radio message transmitted. In inclusion mode will blink slowly
     * - ERR (red) - fast blink on error during transmission error or recieve crc error
     *
     * See http://www.mysensors.org/build/ethernet_gateway for wiring instructions.
     *
     */
    
    // Enable debug prints to serial monitor
    #define MY_DEBUG 
    
    // Enable and select radio type attached
    #define MY_RADIO_NRF24
    //#define MY_RADIO_RFM69
    
    
    #define MY_RF24_PA_LEVEL RF24_PA_LOW
    
    // Enable gateway ethernet module type 
    #define MY_GATEWAY_W5100
    //#define MY_GATEWAY_ENC28J60
    
    // W5100 Ethernet module SPI enable (optional if using a shield/module that manages SPI_EN signal)
    //#define MY_W5100_SPI_EN 4 
    
    // Enable Soft SPI for NRF radio (note different radio wiring is required)
    // The W5100 ethernet module seems to have a hard time co-operate with 
    // radio on the same spi bus.
    #if !defined(MY_W5100_SPI_EN) && !defined(ARDUINO_ARCH_SAMD)
      #define MY_SOFTSPI
      #define MY_SOFT_SPI_SCK_PIN 7
      #define MY_SOFT_SPI_MISO_PIN 6
      #define MY_SOFT_SPI_MOSI_PIN 5
    #endif  
    
    // When W5100 is connected we have to move CE/CSN pins for NRF radio
    #ifndef MY_RF24_CE_PIN 
      #define MY_RF24_CE_PIN 3
    #endif
    #ifndef MY_RF24_CS_PIN 
      #define MY_RF24_CS_PIN 8
    #endif
    
    // Enable to UDP          
    //#define MY_USE_UDP
    
    #define MY_IP_ADDRESS ***<your IP> ***  // If this is disabled, DHCP is used to retrieve address
    // Renewal period if using DHCP
    //#define MY_IP_RENEWAL_INTERVAL 60000
    // The port to keep open on node server mode / or port to contact in client mode
    #define MY_PORT 5003      
    
    // Controller ip address. Enables client mode (default is "server" mode). 
    // Also enable this if MY_USE_UDP is used and you want sensor data sent somewhere. 
    //#define MY_CONTROLLER_IP_ADDRESS 192, 168, 178, 254   
     
    // The MAC address can be anything you want but should be unique on your network.
    // Newer boards have a MAC address printed on the underside of the PCB, which you can (optionally) use.
    // Note that most of the Ardunio examples use  "DEAD BEEF FEED" for the MAC address.
    #define MY_MAC_ADDRESS 0xDE, 0xAD, 0xBE, 0xEF, 0xFE, 0xED
    
    // Flash leds on rx/tx/err
    #define MY_LEDS_BLINKING_FEATURE
    // Set blinking period
    #define MY_DEFAULT_LED_BLINK_PERIOD 300
    
    // Enable inclusion mode
    #define MY_INCLUSION_MODE_FEATURE
    // Enable Inclusion mode button on gateway
    #define MY_INCLUSION_BUTTON_FEATURE
    // Set inclusion mode duration (in seconds)
    #define MY_INCLUSION_MODE_DURATION 60 
    // Digital pin used for inclusion mode button
    #define MY_INCLUSION_MODE_BUTTON_PIN  14 
    
    // Uncomment to override default HW configurations
    #define MY_DEFAULT_ERR_LED_PIN 15  // Error led pin
    #define MY_DEFAULT_RX_LED_PIN  16  // Receive led pin
    #define MY_DEFAULT_TX_LED_PIN  17  // the PCB, on board LED
    
    #include <SPI.h>
    
    #if defined(MY_USE_UDP)
      #include <EthernetUdp.h>
    #endif
    #include <Ethernet.h>
    #include <MySensors.h>
    
    
    void setup()
    {
    }
    
    void loop() {
    }
    

    It seems to work fine. I let it run during all night...



  • Hello,
    I confirm that my gateway works very well. I made several OTA firmware updates on my sensebenders.


  • Hero Member

    Several years ago I built my Ethernet Gateway using this iBoard and the MySensors 1.2 firmware. I made the wiring changes on the board to use the "vanilla" Ethernet Gateway software and the NRF24L01 Radio. I am still using it but I'm ready to make the move to MySensors 2.0 so I'm pleased to see the board works with the new library.

    Did you make physical wiring changes on your hardware to suit the radio or just make the changes in changes in the Config. I have two of the iBoards, one with modified traces and one out of the box so I can go either way


 

475
Online

7.9k
Users

8.7k
Topics

93.6k
Posts