Help with Windows Installation



  • I tried configuring mycontroller on windows using serial gateway

    mcc.serialport.driver.type=auto
    mcc.serialport.name= "COM30"
    mcc.serialport.baud.rate=115200

    Is the format of assigning the COM port is right I have tried with and without the double quotes and still it is not working.How can i debug or find whether the mycontroller is able to communicate with the serial gateway.


  • Hardware Contributor

    Are you sure its really com 30, not com 03 ?


  • Plugin Developer

    @gopal_N said:

    I tried configuring mycontroller on windows using serial gateway

    mcc.serialport.driver.type=auto
    mcc.serialport.name= "COM30"
    mcc.serialport.baud.rate=115200

    Is the format of assigning the COM port is right I have tried with and without the double quotes and still it is not working.How can i debug or find whether the mycontroller is able to communicate with the serial gateway.

    @gopal_N To enable debug log you have to change the lines from INFO to DEBUG in the file: mycontroller/conf/logback.xml

      <logger level="DEBUG" name="org.mycontroller.standalone.gateway"/>
    
      <root level="DEBUG">
    

    Can you post your logs from mycontroller/logs/mycontroller_console.log and mycontroller/logs/mycontroller.log file?

    To check is MyCotroller communicating with serial gateway via UI,

    • Connect gateway with your computer
    • Start MyController server
    • Press RESET button on your serial gateway
    • Now navigate to Logs page (Click on More->Logs)
    • If you can see Gateway Ready message, communications are happening.

    This is the right format,

    mcc.serialport.driver.type=auto
    mcc.serialport.name=COM30
    mcc.serialport.baud.rate=115200
    


  • Hi
    This are the relevant parts of the log
    2015-10-10 11:01:58,318 INFO [main] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialPortJsscImpl:54] SerialPort[3]:[COM30,Silicon Labs CP210x USB to UART Bridge (COM30)]
    2015-10-10 11:01:58,318 INFO [main] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialPortJsscImpl:54] SerialPort[4]:[COM36,Silicon Labs CP210x USB to UART Bridge (COM36)]
    2015-10-09 14:48:22,804 INFO [main] [org.mycontroller.standalone.StartApp:169] TJWS server started successfully, HTTPS Enabled?:true, HTTP(S) Port: [8443]
    2015-10-09 14:48:22,804 INFO [main] [org.mycontroller.standalone.StartApp:172] MyController.org server started in [2436] ms
    2015-10-09 14:48:23,272 WARN [Thread-4] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialDataListenerjSerialComm:71] Unknown message format:req id
    2015-10-09 14:48:23,272 WARN [Thread-4] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialDataListenerjSerialComm:71] Unknown message format:send: 255-255-0-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,st=ok:
    2015-10-09 14:48:25,284 WARN [Thread-4] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialDataListenerjSerialComm:71] Unknown message format:sensor started, id=255, parent=0, distance=1
    2015-10-09 14:48:25,284 WARN [Thread-4] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialDataListenerjSerialComm:71] Unknown message format:req id
    2015-10-09 14:48:25,284 WARN [Thread-4] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialDataListenerjSerialComm:71] Unknown message format:send: 255-255-0-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,st=ok:


  • Plugin Developer

    @gopal_N said:

    Hi
    This are the relevant parts of the log

    2015-10-10 11:01:58,318 INFO [main] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialPortJsscImpl:54] SerialPort[3]:[COM30,Silicon Labs CP210x USB to UART Bridge (COM30)]
    2015-10-10 11:01:58,318 INFO [main] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialPortJsscImpl:54] SerialPort[4]:[COM36,Silicon Labs CP210x USB to UART Bridge (COM36)]
    2015-10-09 14:48:22,804 INFO [main] [org.mycontroller.standalone.StartApp:169] TJWS server started successfully, HTTPS Enabled?:true, HTTP(S) Port: [8443]
    2015-10-09 14:48:22,804 INFO [main] [org.mycontroller.standalone.StartApp:172] MyController.org server started in [2436] ms
    2015-10-09 14:48:23,272 WARN [Thread-4] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialDataListenerjSerialComm:71] Unknown message format:req id
    2015-10-09 14:48:23,272 WARN [Thread-4] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialDataListenerjSerialComm:71] Unknown message format:send: 255-255-0-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,st=ok:
    2015-10-09 14:48:25,284 WARN [Thread-4] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialDataListenerjSerialComm:71] Unknown message format:sensor started, id=255, parent=0, distance=1
    2015-10-09 14:48:25,284 WARN [Thread-4] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialDataListenerjSerialComm:71] Unknown message format:req id
    2015-10-09 14:48:25,284 WARN [Thread-4] [org.mycontroller.standalone.gateway.serialport.SerialDataListenerjSerialComm:71] Unknown message format:send: 255-255-0-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,st=ok:
    

    @gopal_N Looks like you connected your normal node as serial gateway with Mycontroller server. MyController server will not understand normal node serial port output. Kindly recheck that you have connected serial gateway device with MyController server.
    You have two serial port's COM30 and COM36. I assume that you have powered up your node and serial gateway both with usb port and by mistake you have connected your normal node serial port with MyController.



  • @ jkandasa
    I installed domoticz and was able to get it working .Mycontroller is still not able to find the node .
    Just to confirm I have flashed the Serial Gateway code in the arduino and a Light sensor code in the node.Domoticz is able to scan and pick up the node while Mycontroller is giving the above error.I am new with Mysensors so maybe i am skipping something.


  • Plugin Developer

    @gopal_N I know this is outdated response, I am sorry for long delay(I didn't notice this). I do not know still you are using MyController.org. I have updated serial port driver. This particular issue might be resolved in current build.


 

499
Online

7.9k
Users

8.8k
Topics

94.2k
Posts