Error ! nowhere to send



  • Re: error No forward link or gateway feature activated. This means nowhere to send messages! Pretty pointless.

    Arduino: 1.8.4 (Windows 10), Board: "Arduino/Genuino Uno"
    
    C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-builder -dump-prefs -logger=machine -hardware C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -built-in-libraries C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries -libraries C:\Users\swbob\OneDrive\Documents\Arduino\libraries -fqbn=arduino:avr:uno -ide-version=10804 -build-path C:\Users\swbob\AppData\Local\Temp\arduino_build_76312 -warnings=default -build-cache C:\Users\swbob\AppData\Local\Temp\arduino_cache_476719 -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.avrdude.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.avr-gcc.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.arduinoOTA.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -verbose C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors\examples\GatewayW5100\GatewayW5100.ino
    C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-builder -compile -logger=machine -hardware C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -built-in-libraries C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries -libraries C:\Users\swbob\OneDrive\Documents\Arduino\libraries -fqbn=arduino:avr:uno -ide-version=10804 -build-path C:\Users\swbob\AppData\Local\Temp\arduino_build_76312 -warnings=default -build-cache C:\Users\swbob\AppData\Local\Temp\arduino_cache_476719 -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.avrdude.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.avr-gcc.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.arduinoOTA.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -verbose C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors\examples\GatewayW5100\GatewayW5100.ino
    Using board 'uno' from platform in folder: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr
    Using core 'arduino' from platform in folder: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr
    Detecting libraries used...
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "C:\Users\swbob\AppData\Local\Temp\arduino_build_76312\sketch\GatewayW5100.ino.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "C:\Users\swbob\AppData\Local\Temp\arduino_build_76312\sketch\GatewayW5100.ino.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\swbob\AppData\Local\Temp\arduino_build_76312\sketch\GatewayW5100.ino.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "C:\Users\swbob\AppData\Local\Temp\arduino_build_76312\sketch\GatewayW5100.ino.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src\Dhcp.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src\Dns.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src\Ethernet.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src\EthernetClient.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src\EthernetServer.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src\EthernetUdp.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src\socket.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src\utility\socket.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src\utility\w5100.cpp" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors\utility" "C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors\MyASM.S" -o "nul"
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src\SPI.cpp" -o "nul"
    Generating function prototypes...
    "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10804 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet\src" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI\src" "C:\Users\swbob\AppData\Local\Temp\arduino_build_76312\sketch\GatewayW5100.ino.cpp" -o "C:\Users\swbob\AppData\Local\Temp\arduino_build_76312\preproc\ctags_target_for_gcc_minus_e.cpp"
    In file included from C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors\examples\GatewayW5100\GatewayW5100.ino:126:0:
    
    C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors/MySensors.h:426:2: error: #error No forward link or gateway feature activated. This means nowhere to send messages! Pretty pointless.
    
     #error No forward link or gateway feature activated. This means nowhere to send messages! Pretty pointless.
    
      ^
    
    Using library Ethernet at version 2.0.0 in folder: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Ethernet 
    Using library MySensors at version 2.3.2 in folder: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\MySensors 
    Using library SPI at version 1.0 in folder: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI 
    exit status 1
    Error compiling for board Arduino/Genuino Uno.
    
    *
     * The MySensors Arduino library handles the wireless radio link and protocol
     * between your home built sensors/actuators and HA controller of choice.
     * The sensors forms a self healing radio network with optional repeaters. Each
     * repeater and gateway builds a routing tables in EEPROM which keeps track of the
     * network topology allowing messages to be routed to nodes.
     *
     * Created by Henrik Ekblad <henrik.ekblad@mysensors.org>
     * Copyright (C) 2013-2019 Sensnology AB
     * Full contributor list: https://github.com/mysensors/MySensors/graphs/contributors
     *
     * Documentation: http://www.mysensors.org
     * Support Forum: http://forum.mysensors.org
     *
     * This program is free software; you can redistribute it and/or
     * modify it under the terms of the GNU General Public License
     * version 2 as published by the Free Software Foundation.
     *
     *******************************
     *
     * REVISION HISTORY
     * Version 1.0 - Henrik Ekblad
     * Contribution by a-lurker and Anticimex
     * Contribution by Norbert Truchsess <norbert.truchsess@t-online.de>
     * Contribution by Tomas Hozza <thozza@gmail.com>
     *
     *
     * DESCRIPTION
     * The EthernetGateway sends data received from sensors to the ethernet link.
     * The gateway also accepts input on ethernet interface, which is then sent out to the radio network.
     *
     * The GW code is designed for Arduino 328p / 16MHz.  ATmega168 does not have enough memory to run this program.
     *
     * LED purposes:
     * - To use the feature, uncomment MY_DEFAULT_xxx_LED_PIN in the sketch below
     * - RX (green) - blink fast on radio message received. In inclusion mode will blink fast only on presentation received
     * - TX (yellow) - blink fast on radio message transmitted. In inclusion mode will blink slowly
     * - ERR (red) - fast blink on error during transmission error or receive crc error
     *
     * See http://www.mysensors.org/build/ethernet_gateway for wiring instructions.
     *
     */
    
    // Enable debug prints to serial monitor
    #define MY_DEBUG
    
    // Enable and select radio type attached
    #define MY_RADIO_RF24
    //#define MY_RADIO_NRF5_ESB
    //#define MY_RADIO_RFM69
    //#define MY_RADIO_RFM95
    
    // Enable gateway ethernet module type
    #define MY_GATEWAY_W5100
    
    // W5100 Ethernet module SPI enable (optional if using a shield/module that manages SPI_EN signal)
    //#define MY_W5100_SPI_EN 4
    
    // Enable Soft SPI for NRF radio (note different radio wiring is required)
    // The W5100 ethernet module seems to have a hard time co-operate with
    // radio on the same spi bus.
    #if !defined(MY_W5100_SPI_EN) && !defined(ARDUINO_ARCH_SAMD)
    #define MY_SOFTSPI
    #define MY_SOFT_SPI_SCK_PIN 14
    #define MY_SOFT_SPI_MISO_PIN 16
    #define MY_SOFT_SPI_MOSI_PIN 15
    #endif
    
    // When W5100 is connected we have to move CE/CSN pins for NRF radio
    #ifndef MY_RF24_CE_PIN
    #define MY_RF24_CE_PIN 5
    #endif
    #ifndef MY_RF24_CS_PIN
    #define MY_RF24_CS_PIN 6
    #endif
    
    // Enable UDP communication
    //#define MY_USE_UDP  // If using UDP you need to set MY_CONTROLLER_IP_ADDRESS or MY_CONTROLLER_URL_ADDRESS below
    
    // Enable MY_IP_ADDRESS here if you want a static ip address (no DHCP)
    #define MY_IP_ADDRESS 192,168,254,66
    
    // If using static ip you can define Gateway and Subnet address as well
    //#define MY_IP_GATEWAY_ADDRESS 192,168,178,1
    //#define MY_IP_SUBNET_ADDRESS 255,255,255,0
    
    // Renewal period if using DHCP
    //#define MY_IP_RENEWAL_INTERVAL 60000
    
    // The port to keep open on node server mode / or port to contact in client mode
    #define MY_PORT 5003
    
    // Controller ip address. Enables client mode (default is "server" mode).
    // Also enable this if MY_USE_UDP is used and you want sensor data sent somewhere.
    //#define MY_CONTROLLER_IP_ADDRESS 192, 168, 178, 254
    //#define MY_CONTROLLER_URL_ADDRESS "my.controller.org"
    
    // The MAC address can be anything you want but should be unique on your network.
    // Newer boards have a MAC address printed on the underside of the PCB, which you can (optionally) use.
    // Note that most of the Arduino examples use  "DEAD BEEF FEED" for the MAC address.
    #define MY_MAC_ADDRESS 0xDC, 0xAB, 0xBD, 0xFF, 0xFE, 0xED
    
    
    // Enable inclusion mode
    #define MY_INCLUSION_MODE_FEATURE
    // Enable Inclusion mode button on gateway
    //#define MY_INCLUSION_BUTTON_FEATURE
    // Set inclusion mode duration (in seconds)
    #define MY_INCLUSION_MODE_DURATION 60
    // Digital pin used for inclusion mode button
    #define MY_INCLUSION_MODE_BUTTON_PIN  3
    
    // Set blinking period
    #define MY_DEFAULT_LED_BLINK_PERIOD 300
    
    // Flash leds on rx/tx/err
    // Uncomment to override default HW configurations
    #define MY_DEFAULT_ERR_LED_PIN 7  // Error led pin
    #define MY_DEFAULT_RX_LED_PIN  8  // Receive led pin
    #define MY_DEFAULT_TX_LED_PIN  9  // Transmit led pin
    
    #if defined(MY_USE_UDP)
    #include <EthernetUdp.h>
    #endif
    #include <Ethernet.h>
    #include <MySensors.h>
    
    void setup()
    {
    	// Setup locally attached sensors
    }
    
    void presentation()
    {
    	// Present locally attached sensors here
    }
    
    void loop()
    {
    	// Send locally attached sensors data here
    }
    
    

    Brand New Windows 10 PRO 64bit OS, Brand New Installation of Arduino IDE and Sketch , used from MySensors v2.3.2 no mods just loaded and checked to see if it would compile and this is not the only example that gives such an Error.
    The Motion sketch does the same and so does the sketch in Node-manager, Motion
    Need help
    Arduino installed all of the Libraries I just update the ones I needed by using the Library Manager in the IDE v1.84
    Can anyone Help very limited info in this forum on this error.
    Thanks


  • Admin

    @mntlvr Looks like you're running an older version of the Arduino IDE (1.8.4) - please update to 1.8.12 and give it another shot.



  • @tekka
    Had tried that before , so I was looking for the solution not by changing IDE but why did it fail, So I loaded Windows 10 Pro Workstation on a new drive booted from that drive and setup windows. Once windows was all configured I then installed exact same IDE and library as before and what do you know it worked just fine.
    Conclusion it was the OS that stopped Arduino IDE 1.8.4 not the IDE or the MySenors Library, and yes it took more time to trouble but now I know why and I don't have to guess.
    I have found that Windows 10 is very protective of it's self and once system becomes corrupt in the smallest of ways you can bet before long you will see in other applications things starting to "not work" like they use to when you first installed the OS.
    If I had the time or desire I would switch over to Linux but I am to heavily invested in Windows with my machines and software for now and have been using Windows ever since Windows 3.0
    Hope this might help others that might be having similar problems for the MySensors library's to fail when they should not be failing.So check out every avenue before blaming MySensors or the IDE
    Thanks for reading my post
    Bob


Log in to reply
 

Suggested Topics

  • 4
  • 7
  • 2
  • 35
  • 55
  • 12
  • 15
  • 3

0
Online

9.5k
Users

10.1k
Topics

105.2k
Posts