mysensors integration freezes when it triggers switch.toggle



  • Hi,

    I have an IR-sensor attached to one of my nodes. The goal is to be able to trigger various automations with my TV remote. So far most seem to be working fine, except for switches.

    I am using this automation:

    alias: 'Infrared Debug'
    trigger:
      platform: state
      entity_id: sensor.mysensors_wohnzimmer_main_3_3
    condition:
      condition: template
      value_template: "{{ trigger.to_state.state != '0' }}"
    action:
      - service: system_log.write
        data_template:
          message: >
                  "Automation IR Debug: {{trigger.to_state.state}}"
          level: warning
      - service: switch.toggle
        entity_id: switch.kleine_lampe
    

    When I press the same button a view times the switch gets toggled but at some point the whole integration stops working. Here is an annotated logfile. My comments are {written like this}:

    2020-04-18 22:52:02 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:334151 TSF:MSG:READ,3-3-0,s=3,c=1,t=33,pt=5,l=4,sg=0:551505585 {Button pressed}
    2020-04-18 22:52:02 DEBUG (MainThread)  
    [homeassistant.components.mysensors.gateway] Node update: node 3 child 3
    2020-04-18 22:52:02 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.device] Entity update: mysensors_wohnzimmer_main 3 3: value_type 33, value = 551505585
    2020-04-18 22:52:02 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.system_log.external] "Automation IR Debug: 551505585"
    2020-04-18 22:52:03 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:334311 TSF:MSG:READ,3-3-0,s=3,c=1,t=33,pt=2,l=2,sg=0:0 {second message to workaround another issue, ignored by the automation}
    2020-04-18 22:52:03 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.gateway] Node update: node 3 child 3
    2020-04-18 22:52:03 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.device] Entity update: mysensors_wohnzimmer_main 3 3: value_type 33, value = 0
    2020-04-18 22:52:04 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:336228 TSF:MSG:READ,3-3-0,s=3,c=1,t=33,pt=5,l=4,sg=0:551505585 {Button pressed}
    2020-04-18 22:52:04 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.gateway] Node update: node 3 child 3
    2020-04-18 22:52:05 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.device] Entity update: mysensors_wohnzimmer_main 3 3: value_type 33, value = 551505585
    2020-04-18 22:52:05 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.system_log.external] "Automation IR Debug: 551505585"
    2020-04-18 22:52:05 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:336388 TSF:MSG:READ,3-3-0,s=3,c=1,t=33,pt=2,l=2,sg=0:0 {second message to workaround another issue, ignored by the automation}
    2020-04-18 22:52:05 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.gateway] Node update: node 3 child 3
    2020-04-18 22:52:05 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.device] Entity update: mysensors_wohnzimmer_main 3 3: value_type 33, value = 0
    2020-04-18 22:52:06 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:337334 TSF:MSG:READ,3-3-0,s=3,c=1,t=33,pt=5,l=4,sg=0:34469099 {Button pressed}
    2020-04-18 22:52:06 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.gateway] Node update: node 3 child 3
    2020-04-18 22:52:06 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.device] Entity update: mysensors_wohnzimmer_main 3 3: value_type 33, value = 34469099 {Button pressed}
    2020-04-18 22:52:06 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.system_log.external] "Automation IR Debug: 34469099"
    2020-04-18 22:52:06 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:337491 TSF:MSG:READ,3-3-0,s=3,c=1,t=33,pt=2,l=2,sg=0:0 {second message to workaround another issue, ignored by the automation}
    2020-04-18 22:52:06 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.gateway] Node update: node 3 child 3
    2020-04-18 22:52:06 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.device] Entity update: mysensors_wohnzimmer_main 3 3: value_type 33, value = 0{second message to workaround another issue, ignored by the automation}
    2020-04-18 22:52:06 DEBUG (SyncWorker_9) [mysensors.persistence] Saving sensors to persistence file /config/mysensors1.pickle
    2020-04-18 22:52:06 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:338235 TSF:MSG:READ,3-3-0,s=3,c=1,t=33,pt=5,l=4,sg=0:551505585 {Button pressed}
    2020-04-18 22:52:06 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.gateway] Node update: node 3 child 3
    2020-04-18 22:52:07 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.device] Entity update: mysensors_wohnzimmer_main 3 3: value_type 33, value = 551505585
    2020-04-18 22:52:07 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.system_log.external] "Automation IR Debug: 551505585"
    2020-04-18 22:52:07 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:338395 TSF:MSG:READ,3-3-0,s=3,c=1,t=33,pt=2,l=2,sg=0:0 {second message to workaround another issue, ignored by the automation}
    2020-04-18 22:52:07 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.gateway] Node update: node 3 child 3
    2020-04-18 22:52:07 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.device] Entity update: mysensors_wohnzimmer_main 3 3: value_type 33, value = 0
    2020-04-18 22:52:16 DEBUG (SyncWorker_8) [mysensors.persistence] Saving sensors to persistence file /config/mysensors1.pickle
    
    

    After this the integration doesn't answer to any more messages, though HA is running fine and I can toggle the lamp from lovelace.

    This doesn't happen with other services, it's just the switch that has this issue. It also happens when I use switch.turn_on and switch.turn_off.

    The switch is a tasmota-flashed plug, controlled by MQTT.

    Does anybody have an idea what I am doing wrong or how I can debug this further?



  • I decided to wait for some time after a freeze and I noticed that the gateway comes back after max 15 minutes:

    2020-04-19 21:51:06 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:48615 TSF:MSG:READ,3-3-0,s=3,c=1,t=33,pt=5,l=4,sg=0:34469099
    2020-04-19 21:51:06 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.gateway] Node update: node 3 child 3
    2020-04-19 21:51:07 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.device] Entity update: mysensors_wohnzimmer_main 3 3: value_type 33, value = 34469099
    2020-04-19 21:51:07 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.system_log.external] "Automation IR Debug: 34469099"
    2020-04-19 21:51:07 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:48775 TSF:MSG:READ,3-3-0,s=3,c=1,t=33,pt=2,l=2,sg=0:0
    2020-04-19 21:51:07 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.gateway] Node update: node 3 child 3
    2020-04-19 21:51:07 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mysensors.device] Entity update: mysensors_wohnzimmer_main 3 3: value_type 33, value = 0
    2020-04-19 21:51:14 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.light.reproduce_state] Unable to find entity light.grosse_lampe
    2020-04-19 21:51:16 DEBUG (SyncWorker_5) [mysensors.persistence] Saving sensors to persistence file /config/mysensors1.pickle
    2020-04-19 22:00:47 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.light.reproduce_state] Unable to find entity light.grosse_lampe
    2020-04-19 22:05:20 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:900026 !TSF:SAN:FAIL
    2020-04-19 22:05:20 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:900034 TSM:FAIL:CNT=1
    2020-04-19 22:05:20 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:900044 TSM:FAIL:DIS
    2020-04-19 22:05:20 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:900052 TSF:TDI:TSL
    2020-04-19 22:05:30 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:910063 TSM:FAIL:RE-INIT
    2020-04-19 22:05:30 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:910071 TSM:INIT
    2020-04-19 22:05:30 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:910082 TSM:INIT:TSP OK
    2020-04-19 22:05:30 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:910090 TSM:INIT:GW MODE
    2020-04-19 22:05:30 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:910100 TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    2020-04-19 22:05:30 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:910112 TSM:READY:NWD REQ
    2020-04-19 22:05:30 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:910127 ?TSF:MSG:SEND,0-0-255-255,s=255,c=3,t=20,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    2020-04-19 22:06:22 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:962252 TSF:MSG:READ,2-2-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    2020-04-19 22:06:22 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:962269 TSF:MSG:BC
    2020-04-19 22:06:22 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:962277 TSF:MSG:FPAR REQ,ID=2
    2020-04-19 22:06:22 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:962289 TSF:PNG:SEND,TO=0
    2020-04-19 22:06:22 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:962299 TSF:CKU:OK
    2020-04-19 22:06:22 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:962308 TSF:MSG:GWL OK
    2020-04-19 22:06:23 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:963104 TSF:MSG:SEND,0-0-2-2,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    2020-04-19 22:06:24 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:964259 TSF:MSG:READ,2-2-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:1
    2020-04-19 22:06:24 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:964278 TSF:MSG:PINGED,ID=2,HP=1
    2020-04-19 22:06:24 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:964501 TSF:MSG:SEND,0-0-2-2,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    2020-04-19 22:06:24 DEBUG (MainThread) [mysensors.handler] n:0 c:255 t:3 s:9 p:964528 TSF:MSG:READ,2-2-0,s=255,c=3,t=32,pt=5,l=4,sg=0:500
    

    Am I reading this right that the connection to the chip failed? Any ideas how this could happens and what triggers a restart?



  • Even more weirdness: I tried to workaround this by creating an input_boolean, to decouple the switch.toggle from the mysensors integration.

    I am using this automation to toggle the input_boolean:

    alias: 'Infrared Debug'
    trigger:
      platform: state
      entity_id: sensor.mysensors_wohnzimmer_main_3_3
    condition:
      condition: or
      conditions:
        - condition: template
          value_template: "{{ trigger.to_state.state == '551505585' }}"
        - condition: template
          value_template: "{{ trigger.to_state.state == '34469099' }}"
    action:
      - service: system_log.write
        data_template:
          message: >
                  "Automation IR Debug: {{trigger.to_state.state}}"
          level: warning
      - service: input_boolean.toggle
        entity_id: input_boolean.wa_kleine_lampe_infrared_switch
    

    And this automation to toggle the switch when a change of the input_boolean is detected:

    alias: 'Infrared Debug'
    trigger:
      platform: state
      entity_id: input_boolean.wa_kleine_lampe_infrared_switch
    action:
      - service: switch.toggle
        entity_id: switch.kleine_lampe
    
    

    Still, the integration freezes for some time. If I omit the second automation (don't toggle the switch) then I can press the remote button for all eternity (untested) and the integration doesn't crash/freeze.

    There must be some sort of feedback that's too much for the mysensors integration. I noticed the switch is somewhat slow, could the slowness of the switch be the issue here? It's a plug running the newest tasmota firmware (updated it because of this issue).



  • @kiesel what type of transport do you use? Serial, MQTT, Ethernet? Have you read this paragraph from the manual:
    "The MySensors switch platform exposes a service to change an IR code attribute for an IR switch device and turn the switch on. The IR switch will automatically be turned off after being turned on, if optimistic is set to true in the configuration for the MySensors component. This will simulate a push button on a remote. If optimistic is false, the MySensors device will have to report its updated state to reset the switch"?
    Maybe this is the problem?



  • @monte

    If I get that correctly then that manual is about sending an IR-code to a node, but I am receiving an IR-code from a node. Based on that code I then want to do certain things, like turning a lamp on.

    I am using a serial gateway, here is the corresponding config:

    mysensors:
      gateways:
            - device: '/dev/ttyUSB0'
              baud_rate: 38400
      version: '2.3'
    
    

    And here is the sketch of the node with the IR-receiver:

    // Enable debug prints
    //#define MY_DEBUG
    
    #define MY_OWN_DEBUG
    
    #ifndef MY_OWN_DEBUG //disable serial in production compile, potentially saves few uA in sleep mode
         #define MY_DISABLED_SERIAL
    #endif
    
    
    // Enable and select radio type attached
    #define MY_RADIO_RFM69
    #define MY_IS_RFM69HW
    #define MY_RFM69_NEW_DRIVER
    
    
    #define MY_NODE_ID 3
    #include <MySensors.h>
    
    // IR specific setup  
    #include <IRremote.h>
    int RECV_PIN     = 3;
    IRrecv            irrecv(RECV_PIN);
    decode_results    ircode;
    
    unsigned long last_value;
    // IR specific setup end
    
    #define CHILD_ID_HUM  0
    #define CHILD_ID_TEMP 1
    #define CHILD_ID_LUX  2
    #define CHILD_ID_IR 3
    
    #define SKETCH_NAME "mysensors_wohnzimmer_main"
    #define SKETCH_MAJOR_VER "1"
    #define SKETCH_MINOR_VER "0"
    
    static bool metric = true;
    
    int BATTERY_SENSE_PIN = A0;  // select the input pin for the battery sense point
    int oldBatteryPcnt = 0;
    
    float lastHum = 0;
    float lastTemp = 0;
    int lastLux = 0;
    
    
    // Sleep time between sensor updates (in milliseconds)
    static const unsigned long UPDATE_INTERVAL = 90000;
    
    #include <SI7021.h>
    #include <BH1750.h>
    
    static SI7021 tempsensor;
    BH1750 lightmeter;
    
    
    // Change to V_LIGHT if you use S_LIGHT in presentation below
    MyMessage msgHum(CHILD_ID_HUM, V_HUM);
    MyMessage msgTemp(CHILD_ID_TEMP, V_TEMP);
    MyMessage msgLux(CHILD_ID_LUX, V_LEVEL);
    MyMessage msgIrRecord(CHILD_ID_IR, V_IR_RECEIVE); 
    
    
    
    void presentation()  
    { 
     // Send the sketch version information to the gateway and Controller
      sendSketchInfo(SKETCH_NAME, SKETCH_MAJOR_VER "." SKETCH_MINOR_VER);
    
      present(CHILD_ID_HUM, S_HUM);
       present(CHILD_ID_TEMP, S_TEMP);
      present(CHILD_ID_LUX, S_LIGHT_LEVEL);
      present(CHILD_ID_IR, S_IR);
    }
    
    void setup()
    {
      //Serial.begin(9600);
      //Serial.print("Starting: ");
      while (not tempsensor.begin())
      {
        Serial.println(F("Temperaturesensor not detected!"));
        delay(5000);
      }
        #ifdef MY_OWN_DEBUG
        Serial.println("Tempsensor started");
      #endif
      lightmeter.begin();
      #ifdef MY_OWN_DEBUG
        Serial.print("UPDATE_INTERVAL:");Serial.println(UPDATE_INTERVAL);
      #endif
      irrecv.enableIRIn();
    }
    
    
    void loop(){
      int8_t wake_reason;
      //send(msgIrRecord.set(0));
      sleep_bod_disable();//disable BOD  - saves~ 15uA
      wake_reason = sleep(RECV_PIN-2, FALLING, UPDATE_INTERVAL);
      #ifdef MY_OWN_DEBUG
      Serial.print("wake_reason=");Serial.println(wake_reason);
      
      #endif
      if (wake_reason == 1){
        //woken up by interrupt on d3
        ir_received();
      }
      else{
        //woken by update_interval
        update_interval();
      }
    
      //send battery value
      //battery(); //TODO
    
    }
    
    void ir_received(){
      delay(100);
      detachInterrupt(RECV_PIN-2);
        
        if (irrecv.decode(&ircode)) {
          //#ifdef MY_OWN_DEBUG
          //dump(&ircode);
          //#endif
          unsigned long ir_value = ircode.value;
          if (ir_value == REPEAT) //if repeat-code: send last code
          {
             ir_value = last_value;
          }
          else{ //if not: save new value as last value
            last_value = ir_value;
          }
          #ifdef MY_OWN_DEBUG
          Serial.println(ir_value,HEX);
          Serial.println(ir_value);
          #endif
          
          send(msgIrRecord.set(ir_value));
          delay(150); //without this appdaemon doesn't have enough time to react.
          send(msgIrRecord.set(0));
          irrecv.resume(); // Receive the next value
        }
        //delay(100);
    
    
        Serial.println("IR Processing done--------------------");
    }
    
    void update_interval()      
    {  
      #ifdef MY_OWN_DEBUG
      Serial.println("In loop");
      #endif
      // Read temperature & humidity from sensor.
      const float temperature = float( metric ? tempsensor.getCelsiusHundredths() : tempsensor.getFahrenheitHundredths() ) / 100.0;
      float roundedTemp = floorf(temperature * 10) / 10; //round temp down to 1 decimal
      const float humidity    = float( tempsensor.getHumidityBasisPoints() ) / 100.0;
      float roundedHum = floorf(humidity * 10) / 10; //round humidty down to 1 decimal
    
      lightmeter.configure(BH1750_ONE_TIME_HIGH_RES_MODE);
      //delay(500); // Allow some time
      const uint16_t lux = lightmeter.readLightLevel();
    
    #ifdef MY_OWN_DEBUG
      Serial.print(F("Temp "));
      Serial.print(temperature);
      Serial.print(metric ? 'C' : 'F');
      Serial.print(F("\tHum "));
      Serial.println(humidity);
    
      Serial.print("Light: ");
      Serial.print(lux);
      Serial.println(" lx");
    
      Serial.println("-------");
    #endif
    
      if (lastHum != roundedHum){
          #ifdef MY_OWN_DEBUG
            Serial.print("roundedHum: ");Serial.println(roundedHum);
          #endif
        send(msgHum.set(roundedHum, 1));
        lastHum = roundedHum;
      }
    
      if (lastTemp != roundedTemp){
        send(msgTemp.set(temperature, 1));
        lastTemp = roundedTemp;
      }
    
      if (lastLux != lux){
        send(msgLux.set(lux, 1));
        lastLux = lux;
      }
    
      //send battery value
      battery();
    
    
    
      // Sleep until next update to save energy
      //sleep_bod_disable();//disable BOD  - saves~ 15uA
      //smartSleep(UPDATE_INTERVAL); 
    }
    
    void battery(){
          // get the battery Voltage
        int sensorValue = analogRead(BATTERY_SENSE_PIN);
    #ifdef MY_OWN_DEBUG
        Serial.println(sensorValue);
    #endif
    
        // 1M, 470K divider across battery and using internal ADC ref of 1.1V
        // Sense point is bypassed with 0.1 uF cap to reduce noise at that point
        // ((1e6+470e3)/470e3)*1.1 = Vmax = 3.44 Volts
        // 3.44/1023 = Volts per bit = 0.003363075
    
        int batteryPcnt = sensorValue / 10;
    
    #ifdef MY_OWN_DEBUG
        float batteryV  = sensorValue * 0.003363075;//3.44v
        //float batteryV  = sensorValue *   0.002541544; //2.6v
        Serial.print("Battery Voltage: ");
        Serial.print(batteryV);
        Serial.println(" V");
    
        Serial.print("Battery percent: ");
        Serial.print(batteryPcnt);
        Serial.println(" %");
    #endif
    
        if (oldBatteryPcnt != batteryPcnt) {
            // Power up radio after sleep
            sendBatteryLevel(batteryPcnt);
            oldBatteryPcnt = batteryPcnt;
        }
    
    }
    
    
    
    

    The node is waken up by an interrupt when the ir-sensor reads a code. It also polls the other two sensors (temp/humid, lux) once every 90 seconds.



  • Ok, so I think I have been getting at this the wrong way around...

    Switching the switch on and off kills the integration/the gateway, it doesn't matter whether the node sent an ir-code to the gateway first. I verified this by opening lovelace and turning the switch on and off from there a few times. The result is that no new messages can be received from any nodes.

    The switch in question is a tasmota flashed Gosund SP1 switch that has auto-discovery for Home Assistant activated (SetOption19). It connects to Home Assistant via mqtt. Since the gateway is a serial gateway I can't see how mqtt messages could kill the gateway.



  • I found the issue. Everything works as expected when I use put the plug into another outlet. So this must be a power issue. I will create another thread for how to fix this.



  • @kiesel interesting! But weird 🙂
    But why the power issue with one of the devices connected to HA breaks integration with Mysensors particularly?


Log in to reply
 

Suggested Topics

  • 4
  • 2
  • 2
  • 3
  • 5
  • 9
  • 3
  • 5

2
Online

9.5k
Users

10.2k
Topics

105.6k
Posts