Node inclusion problem.



  • Hya,

    some time ago i've built a 8266 gateway, a weather station and a binary sensor ( for 4 door/window) and it's working well.

    Today i´ve bult another binary sensor (door/window) with 6 sensors.

    But no way it get's recognized.

    The dbug output shows:

    __  __       ____
    |  \/  |_   _/ ___|  ___ _ __  ___  ___  _ __ ___
    | |\/| | | | \___ \ / _ \ `_ \/ __|/ _ \| `__/ __|
    | |  | | |_| |___| |  __/ | | \__ \  _  | |  \__ \
    |_|  |_|\__, |____/ \___|_| |_|___/\___/|_|  |___/
            |___/                      2.3.2
    
    209 MCO:BGN:INIT REPEATER,CP=RNNRA---,FQ=16,REL=255,VER=2.3.2
    342 TSM:INIT
    355 TSF:WUR:MS=0
    377 TSM:INIT:TSP OK
    399 TSM:FPAR
    414 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    2492 !TSM:FPAR:NO REPLY
    2516 TSM:FPAR
    2533 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4612 !TSM:FPAR:NO REPLY
    4636 TSM:FPAR
    4653 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    6731 !TSM:FPAR:NO REPLY
    6756 TSM:FPAR
    6772 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    8851 !TSM:FPAR:FAIL
    8871 TSM:FAIL:CNT=1
    8892 TSM:FAIL:DIS
    8911 TSF:TDI:TSL
    18930 TSM:FAIL:RE-INIT
    18954 TSM:INIT
    18975 TSM:INIT:TSP OK
    18998 TSM:FPAR
    19015 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    21095 !TSM:FPAR:NO REPLY
    21121 TSM:FPAR
    21138 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    23218 !TSM:FPAR:NO REPLY
    23243 TSM:FPAR
    23261 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    25341 !TSM:FPAR:NO REPLY
    25367 TSM:FPAR
    25384 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    27464 !TSM:FPAR:FAIL
    27486 TSM:FAIL:CNT=2
    27508 TSM:FAIL:DIS
    27528 TSF:TDI:TSL
    37548 TSM:FAIL:RE-INIT
    37571 TSM:INIT
    37593 TSM:INIT:TSP OK
    37615 TSM:FPAR
    37633 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    39712 !TSM:FPAR:NO REPLY
    39738 TSM:FPAR
    39755 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    41835 !TSM:FPAR:NO REPLY
    41861 TSM:FPAR
    41878 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    43958 !TSM:FPAR:NO REPLY
    43983 TSM:FPAR
    44001 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    46081 !TSM:FPAR:FAIL
    46102 TSM:FAIL:CNT=3
    46125 TSM:FAIL:DIS
    46144 TSF:TDI:TSL
    56164 TSM:FAIL:RE-INIT
    56187 TSM:INIT
    56209 TSM:INIT:TSP OK
    56231 TSM:FPAR
    56249 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    58329 !TSM:FPAR:NO REPLY
    58354 TSM:FPAR
    58372 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    60451 !TSM:FPAR:NO REPLY
    60477 TSM:FPAR
    60494 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    62574 !TSM:FPAR:NO REPLY
    62600 TSM:FPAR
    62617 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    64697 !TSM:FPAR:FAIL
    64718 TSM:FAIL:CNT=4
    64741 TSM:FAIL:DIS
    64760 TSF:TDI:TSL
    74781 TSM:FAIL:RE-INIT
    74805 TSM:INIT
    74826 TSM:INIT:TSP OK
    74849 TSM:FPAR
    74866 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    76946 !TSM:FPAR:NO REPLY
    76972 TSM:FPAR
    76989 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    79069 !TSM:FPAR:NO REPLY
    79094 TSM:FPAR
    79112 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    81192 !TSM:FPAR:NO REPLY
    81218 TSM:FPAR
    81235 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    83315 !TSM:FPAR:FAIL
    83337 TSM:FAIL:CNT=5
    83359 TSM:FAIL:DIS
    83379 TSF:TDI:TSL
    93399 TSM:FAIL:RE-INIT
    93422 TSM:INIT
    93444 TSM:INIT:TSP OK
    93466 TSM:FPAR
    93484 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    95563 !TSM:FPAR:NO REPLY
    95589 TSM:FPAR
    95606 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    97686 !TSM:FPAR:NO REPLY
    97712 TSM:FPAR
    97729 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    99809 !TSM:FPAR:NO REPLY
    99834 TSM:FPAR
    99852 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    101932 !TSM:FPAR:FAIL
    101954 TSM:FAIL:CNT=6
    101978 TSM:FAIL:DIS
    101998 TSF:TDI:TSL
    112020 TSM:FAIL:RE-INIT
    112045 TSM:INIT
    112067 TSM:INIT:TSP OK
    112091 TSM:FPAR
    112109 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    114191 !TSM:FPAR:NO REPLY
    114217 TSM:FPAR
    114236 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    116317 !TSM:FPAR:NO REPLY
    116343 TSM:FPAR
    116362 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    118443 !TSM:FPAR:NO REPLY
    118469 TSM:FPAR
    118488 ?TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    120568 !TSM:FPAR:FAIL
    120591 TSM:FAIL:CNT=7
    

    as i understand, radio does not connect.

    The radio definitions are the same:

    
    // Enables and select radio type (if attached)
    #define MY_RADIO_RF24
    #define MY_RF24_PA_LEVEL   (RF24_PA_MAX)                                 // RF24_PA_MIN = -18dBm  RF24_PA_LOW = -12dBm RF24_PA_HIGH = -6dBm RF24_PA_MAX = 0dBm
    #define MY_RF24_CHANNEL   (1)  // RF channel for the sensor net, 0-125.  
    

    and gateway and this new device are 1 meter far fom another.

    Any hint of what could avoid the connection?

    The capacitor i've used for the nrf24l01 is a 10uF 25V

    Thx in advance.


  • Mod

    @pw44 what does the gateway’s log say?

    My guess is that the nodes are too close to eachother, especially at such a high power amplifier setting. But it could be a problem with the radio or the antenna.



  • @mfalkvidd the two other nodes are as close as this third, and are being recognized.

    How to get the gateway's log?

    by telnet gateway's ip 5003? or is there any other way without pluging to the arduino ide and opening the serial monitor for debug?

    Regarding "But it could be a problem with the radio or the antenna", it happened with 3 different nrf24l01 (no extendal antenna).

    Thx in advance



  • @pw44 any hint in how to?


  • Mod

    @pw44 said in Node inclusion problem.:

    How to get the gateway's log?

    For me, the easiest way is usually to connect the gateway to a computer and use a serial console (the one built into the Arduino IDE or just the screencommand on Linux), but what is easiest for you depends on your level of experience and what tools you are comfortable using.



  • @mfalkvidd with linux i'm very confortable... screen /dev/ttyUSB0 9600



  • @mfalkvidd

    what are these for?

    #define MY_PARENT_NODE_ID 0

    #define MY_NODE_ID 21

    Thx!


  • Mod

    @pw44 enter them into the search box at the top right at https://www.mysensors.org/apidocs/index.html to get the documentation. If things still are unclear, ask any wuestions you might have here.



  • @mfalkvidd ok, i did, and did not understand how it works, that's why i asked.


  • Mod

    @pw44 the public documentation is the best way we know to describe them. If we knew a better way, we would update the public documentation.

    Could you help us by describing what parts you understand and what parts you don't understand?



  • @mfalkvidd well, neither my build gateway or the two working nodes have MY_NODE_ID and MY_PARENT_NODE_ID.

    in one of the posts, one user claimed not being able to include a node, but was able to do it by defining those https://forum.mysensors.org/post/36819.

    so, the question is if those are necessary by having the gateway and nodes, and how to use it?

    shall i define MY_NODE_ID 0 to the gateway and AUTO do the nodes, by MY_PARENT_NODE_ID, or MY_PARENT_NODE_ID 0 to the nodes?

    yes, maybe stupid questions, but i didn't realize, as i have one gateway and two nodes working and a third one not being registered, even with some nrf24l01 replaced.


  • Mod

    @pw44 as described in the documentation, Node id defaults to AUTO (tries to fetch id from controller).

    So if you don’t specify MY_NODE_ID, the node will try to fetch an id from the controller.



  • @mfalkvidd ok, but does it have any influence by node being recognized by gateway?


  • Mod

    @pw44 hard to tell without the logs from the node and the gateway from the same time


  • Mod

    @pw44 I checked the startup sequence, and TSM:FPAR happens before TSM:ID. So no, setting MY_NODE_ID on your node would not have any effect in your case.



  • This is what i have from GW:

    ⸮⸮⸮⸮⸮hlD⸮x⸮hT⸮76 MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGE---,FQ=80,REL=255,VER=2.3.2
    134 TSF:LRT:OK
    149 TSM:INIT
    163 TSF:WUR:MS=0
    186 TSM:INIT:TSP OK
    207 TSM:INIT:GW MODE
    229 TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    262 MCO:REG:NOT NEEDED
    scandone
    1367 GWT:TIN:CONNECTING...
    2396 GWT:TIN:CONNECTING...
    scandone
    state: 0 -> 2 (b0)
    4175 GWT:TIN:CONNECTING...
    state: 2 -> 3 (0)
    state: 3 -> 5 (10)
    add 0
    aid 5
    cnt 
    
    connected with Hirschberg, channel 1
    dhcp client start...
    ip:192.168.80.9,mask:255.255.255.0,gw:192.168.80.1
    4393 GWT:TIN:IP: 192.168.80.9
    4424 MCO:BGN:STP
    4442 MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    4471 TSM:READY:NWD REQ
    4498 ?TSF:MSG:SEND,0-0-255-255,s=255,c=3,t=20,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    12252 GWT:TSA:C=0,CONNECTED
    pm open,type:2 0
    22390 GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    32460 GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    42660 GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    52698 GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    62829 GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    72967 GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    83002 GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    93141 GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    103175 GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    

    no node being recognized

    and these are the arduino mini pro gpios being used

    #define BUTTON_PIN1  3                                // Arduino Digital I/O pin for button/reed switch
    #define BUTTON_PIN2  4                                // Arduino Digital I/O pin for button/reed switch
    #define BUTTON_PIN3  5                                // Arduino Digital I/O pin for button/reed switch
    #define BUTTON_PIN4  6                                // Arduino Digital I/O pin for button/reed switch
    #define BUTTON_PIN5  7                                // Arduino Digital I/O pin for button/reed switch
    #define BUTTON_PIN6  8                                 // Arduino Digital I/O pin for button/reed switch
    


  • @mfalkvidd may this problem be related with eeprom stored vars?

    i will clear the eeproms and flash gatewayand nodes again.


Log in to reply
 

Suggested Topics

  • 9
  • 15
  • 8
  • 2
  • 20
  • 3
  • 2
  • 20

0
Online

10.3k
Users

10.7k
Topics

109.5k
Posts