WeMos D1 mini won't start as gateway.



  • Just bought a WeMos D1 mini to use as a standalone gateway. I load the example sketch on to it and nothing happens. The router does not show a new device connecting. There is no serial debug, nothing shows up at all. I'm powering it from my computers USB. The rails are 3.31V and 4.95V. The mysensors library version is 2.3.2

    To try and troubleshoot I added some blink code to the sketch. Nothing happens. If I comment out #include <MySensors.h> the light on the board will blink. I added some serial prints and they will send but only with the MySensors.h commented out. The issue seems to be with the library but without serial debug I don't know where to go next.

    Here is my code.

    /*
     * The MySensors Arduino library handles the wireless radio link and protocol
     * between your home built sensors/actuators and HA controller of choice.
     * The sensors forms a self healing radio network with optional repeaters. Each
     * repeater and gateway builds a routing tables in EEPROM which keeps track of the
     * network topology allowing messages to be routed to nodes.
     *
     * Created by Henrik Ekblad <henrik.ekblad@mysensors.org>
     * Copyright (C) 2013-2019 Sensnology AB
     * Full contributor list: https://github.com/mysensors/MySensors/graphs/contributors
     *
     * Documentation: http://www.mysensors.org
     * Support Forum: http://forum.mysensors.org
     *
     * This program is free software; you can redistribute it and/or
     * modify it under the terms of the GNU General Public License
     * version 2 as published by the Free Software Foundation.
     *
     *******************************
     *
     * REVISION HISTORY
     * Version 1.0 - Henrik Ekblad
     * Contribution by a-lurker and Anticimex,
     * Contribution by Norbert Truchsess <norbert.truchsess@t-online.de>
     * Contribution by Ivo Pullens (ESP8266 support)
     *
     * DESCRIPTION
     * The EthernetGateway sends data received from sensors to the WiFi link.
     * The gateway also accepts input on ethernet interface, which is then sent out to the radio network.
     *
     * VERA CONFIGURATION:
     * Enter "ip-number:port" in the ip-field of the Arduino GW device. This will temporarily override any serial configuration for the Vera plugin.
     * E.g. If you want to use the default values in this sketch enter: 192.168.178.66:5003
     *
     * LED purposes:
     * - To use the feature, uncomment any of the MY_DEFAULT_xx_LED_PINs in your sketch, only the LEDs that is defined is used.
     * - RX (green) - blink fast on radio message received. In inclusion mode will blink fast only on presentation received
     * - TX (yellow) - blink fast on radio message transmitted. In inclusion mode will blink slowly
     * - ERR (red) - fast blink on error during transmission error or receive crc error
     *
     * See https://www.mysensors.org/build/connect_radio for wiring instructions.
     *
     * If you are using a "barebone" ESP8266, see
     * https://www.mysensors.org/build/esp8266_gateway#wiring-for-barebone-esp8266
     *
     * Inclusion mode button:
     * - Connect GPIO5 (=D1) via switch to GND ('inclusion switch')
     *
     * Hardware SHA204 signing is currently not supported!
     *
     * Make sure to fill in your ssid and WiFi password below for ssid & pass.
     */
    
    // Enable debug prints to serial monitor
    #define MY_DEBUG
    
    // Use a bit lower baudrate for serial prints on ESP8266 than default in MyConfig.h
    #define MY_BAUD_RATE 9600
    
    // Enables and select radio type (if attached)
    //#define MY_RADIO_RF24
    //#define MY_RADIO_RFM69
    //#define MY_RADIO_RFM95
    
    #define MY_GATEWAY_ESP8266
    
    #define MY_WIFI_SSID "SSID" //removed not to show in internet
    #define MY_WIFI_PASSWORD "password" //removed not to show in internet
    
    // Enable UDP communication
    //#define MY_USE_UDP  // If using UDP you need to set MY_CONTROLLER_IP_ADDRESS or MY_CONTROLLER_URL_ADDRESS below
    
    // Set the hostname for the WiFi Client. This is the hostname
    // it will pass to the DHCP server if not static.
    #define MY_HOSTNAME "ESP8266_GW"
    
    // Enable MY_IP_ADDRESS here if you want a static ip address (no DHCP)
    //#define MY_IP_ADDRESS 192,168,178,87
    
    // If using static ip you can define Gateway and Subnet address as well
    //#define MY_IP_GATEWAY_ADDRESS 192,168,178,1
    //#define MY_IP_SUBNET_ADDRESS 255,255,255,0
    
    // The port to keep open on node server mode
    #define MY_PORT 5003
    
    // How many clients should be able to connect to this gateway (default 1)
    #define MY_GATEWAY_MAX_CLIENTS 2
    
    // Controller ip address. Enables client mode (default is "server" mode).
    // Also enable this if MY_USE_UDP is used and you want sensor data sent somewhere.
    //#define MY_CONTROLLER_IP_ADDRESS 192, 168, 178, 68
    //#define MY_CONTROLLER_URL_ADDRESS "my.controller.org"
    
    // Enable inclusion mode
    //#define MY_INCLUSION_MODE_FEATURE
    
    // Enable Inclusion mode button on gateway
    //#define MY_INCLUSION_BUTTON_FEATURE
    // Set inclusion mode duration (in seconds)
    //#define MY_INCLUSION_MODE_DURATION 60
    // Digital pin used for inclusion mode button
    //#define MY_INCLUSION_MODE_BUTTON_PIN D1
    
    // Set blinking period
    //#define MY_DEFAULT_LED_BLINK_PERIOD 300
    
    // Flash leds on rx/tx/err
    // Led pins used if blinking feature is enabled above
    //#define MY_DEFAULT_ERR_LED_PIN 2  // Error led pin
    //#define MY_DEFAULT_RX_LED_PIN  2  // Receive led pin
    //#define MY_DEFAULT_TX_LED_PIN  2  // the PCB, on board LED
    
    #include <MySensors.h>
    
    void setup()
    {
    	pinMode(2, OUTPUT);
    }
    
    void presentation()
    {
    	// Present locally attached sensors here
    }
    
    void loop()
    {
      static bool pinstate = 0;
      static unsigned long time = millis();
      if (millis() - time > 1000){
        pinstate = pinstate ^ 1; 
        time = millis();
    	digitalWrite(2, pinstate);      
       };    
      
     
    }
    
    
    

  • Mod

    Welcome to the forum @Igor-Vinograd

    If you haven’t already, see https://forum.mysensors.org/post/113281
    My guess is that you are experiencing the same problem.



  • @mfalkvidd
    Thanks, that did the trick. The board came up with DHCP right away. Then I enabled static IP and the board also came right up.


  • Mod

    Nice work @Igor-Vinograd, thanks for reporting back.


Log in to reply
 

Suggested Topics

  • 4
  • 3
  • 3
  • 9
  • 5
  • 1
  • 2
  • 2

99
Online

10.8k
Users

11.0k
Topics

112.0k
Posts