Unable to upload to my Arduino



  • Hi, People a couple of weeks ago I ordered lots of Arduino bits from Aliexpress. I have been looking at lots of Arduino sample sketches and I just couldn't wait for my bits to arrive.
    So I have purchased a Uno R3 ATmega328P CH340 Mini USB Board compatible from Ebay. My hope was that I could play with this while I am waiting for my other bits to arrive. Sadly I am having problems trying to upload to it.
    Depending on what program I am trying to upload I either get an error message like this:

    Arduino: 1.6.5 (Windows 7), Board: "Arduino Uno"

    Sketch uses 1,018 bytes (3%) of program storage space. Maximum is 32,256 bytes.

    Global variables use 9 bytes (0%) of dynamic memory, leaving 2,039 bytes for local variables. Maximum is 2,048 bytes.

    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0xcf
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0xcf
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0xcf
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0xcf
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0xcf
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0xcf
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0xcf
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0xcf
    Problem uploading to board. See http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload for suggestions.
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0xcf
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0xcf

    This report would have more information with
    "Show verbose output during compilation"
    enabled in File > Preferences.

    or this

    Arduino: 1.6.5 (Windows 7), Board: "Arduino Uno"

    Build options changed, rebuilding all

    Sketch uses 1,030 bytes (3%) of program storage space. Maximum is 32,256 bytes.

    Global variables use 9 bytes (0%) of dynamic memory, leaving 2,039 bytes for local variables. Maximum is 2,048 bytes.

    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0xc6
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0xc6
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0xc6
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0xc6
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0xc6
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0xc6
    Problem uploading to board. See http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload for suggestions.

    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0xc6
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0xc6
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0xc6
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0xc6

    This report would have more information with
    "Show verbose output during compilation"
    enabled in File > Preferences.

    I have checked that I am using the correct com port.
    I have tried to update the USB driver but windows says that I am using the best driver.
    I am using windows 7 64bit with an AMD processer.

    I somehow managed to turn the green LED on but I don't know how.

    If you have got any ideas I would love to hear from you.

    Regards

    Burtonian
    London. UK



  • Can't say for sure but I think you need to install the drivers for the CH340 chip. This is the first I have heard of the CH340 on an Uno. There are some posts in this forum on CH340 issues and links to fixes...or try Google.


  • Contest Winner

    I'm also not sure. But it might be the CH340 chip problem. I had simular problems like you are having. My Arduino's weren't noticed by my Mac. So I started Windows on my VM Ware. There I could see the Arduino's but when I tried to upload a Sketch I allmost got the same errors as you are getting.

    Might by worth trying to install the correct drivers. It solved my problems on Windows as well as the Mac. Which is really great, because no I don't have to startup a VM ware image on my Mac.

    Any way. Good luck!



  • @TheoL
    Thank you both for your prompt replies.

    I think that I have installed a CH340 chip driver, but it doesn't seem to have made any difference. Maybe I should just put this unit in the bin and put it down to experience. Then hopefully when all the bits that I have ordered from Aliexpress arrive they will work ok.



  • Hello, I have identical issues with 2 pro mini 3.3V clone ordered on ebay (ordered 5 and 2 are not OK)
    When I attempt to upload arduino blink.ino sketch, using my arduino UNO as programmer and I have avrdude errors :

    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x00
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x00
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x00
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x00
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x00
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x00
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x00
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x00
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x00
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x00
    Problem uploading to board.  See http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload for suggestions.
    

    I check with another 3.3V pro mini and have the same errors.

    I am running Arduino IDE 1.6.5 on ubuntu.
    I also ordered some pro mini 5V which are perfectly programmed by the UNO.

    So I attemped to burn the arduino bootloader (3.3V, 8MHz) and I also have an error :

    Error while burning bootloader.
    avrdude: verifying ...
    avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x7800
             0x00 != 0x0c
    avrdude: verification error; content mismatch
    
    avrdude done.  Thank you.
    

    So I am totally stuck and don't know what else to do.
    Can somebody enlight me


  • Hero Member

    @Burtonian I have a couple of those boards as well and have uploaded sketches to them using W7 64 bit. You do need to install special drivers. I downloaded the driver from here: http://www.wch.cn/download/CH341SER_EXE.html

    Cheers
    Al


Log in to reply
 

Looks like your connection to MySensors Forum was lost, please wait while we try to reconnect.