can't get DHT22 sensor to work with home assistant via mqtt gateway



  • pi@bereskapi-ha:~/MySensors $ sudo ./bin/mysgw
    Nov 04 06:26:41 INFO  Starting gateway...
    Nov 04 06:26:41 INFO  Protocol version - 2.3.1-beta
    Nov 04 06:26:41 DEBUG MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGL---,VER=2.3.1-beta
    Nov 04 06:26:41 DEBUG TSF:LRT:OK
    Nov 04 06:26:41 DEBUG TSM:INIT
    Nov 04 06:26:41 DEBUG TSF:WUR:MS=0
    Nov 04 06:26:41 DEBUG TSM:INIT:TSP OK
    Nov 04 06:26:41 DEBUG TSM:INIT:GW MODE
    Nov 04 06:26:41 DEBUG TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    Nov 04 06:26:41 DEBUG MCO:REG:NOT NEEDED
    Nov 04 06:26:41 DEBUG MCO:BGN:STP
    Nov 04 06:26:41 DEBUG MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    Nov 04 06:26:41 DEBUG GWT:RMQ:MQTT RECONNECT
    Nov 04 06:26:41 DEBUG connected to 127.0.0.1
    Nov 04 06:26:41 DEBUG GWT:RMQ:MQTT CONNECTED
    Nov 04 06:26:41 DEBUG GWT:TPS:TOPIC=mygateway1-out/0/255/0/0/18,MSG SENT
    Nov 04 06:26:41 DEBUG TSM:READY:NWD REQ
    Nov 04 06:26:41 DEBUG TSF:MSG:SEND,0-0-255-255,s=255,c=3,t=20,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    Nov 04 06:27:16 DEBUG TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    Nov 04 06:27:16 DEBUG TSF:MSG:BC
    Nov 04 06:27:16 DEBUG TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    Nov 04 06:27:16 DEBUG TSF:PNG:SEND,TO=0
    Nov 04 06:27:16 DEBUG TSF:CKU:OK
    Nov 04 06:27:16 DEBUG TSF:MSG:GWL OK
    Nov 04 06:27:16 DEBUG !TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    Nov 04 06:27:18 DEBUG TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    Nov 04 06:27:18 DEBUG TSF:MSG:BC
    Nov 04 06:27:18 DEBUG TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    Nov 04 06:27:18 DEBUG TSF:CKU:OK,FCTRL
    Nov 04 06:27:18 DEBUG TSF:MSG:GWL OK
    Nov 04 06:27:18 DEBUG !TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    Nov 04 06:27:20 DEBUG TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    Nov 04 06:27:20 DEBUG TSF:MSG:BC
    Nov 04 06:27:20 DEBUG TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    Nov 04 06:27:20 DEBUG TSF:CKU:OK,FCTRL
    Nov 04 06:27:20 DEBUG TSF:MSG:GWL OK
    Nov 04 06:27:20 DEBUG !TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    Nov 04 06:27:22 DEBUG TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    Nov 04 06:27:22 DEBUG TSF:MSG:BC
    Nov 04 06:27:22 DEBUG TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    Nov 04 06:27:22 DEBUG TSF:CKU:OK,FCTRL
    Nov 04 06:27:22 DEBUG TSF:MSG:GWL OK
    Nov 04 06:27:22 DEBUG !TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    

    my DHT22 sketch:

    #include <DHT.h>
    #include <SPI.h>
    
    #define MY_DEBUG
    #define MY_RADIO_NRF24
    #define MY_NODE_ID 22
    
    #define CHILD_ID_TEMP 0
    #define CHILD_ID_HUM 1
    #define DHT_DATA_PIN 3
    #define SENSOR_TEMP_OFFSET 0
    
    #include <MySensors.h>
    
    /**************************************************/
    /****************** CONSTANTS *********************/
    /**************************************************/
    
    static const uint64_t UPDATE_INTERVAL = 10000;
    static const uint8_t FORCE_UPDATE_N_READS = 10;
    
    /**************************************************/
    /****************** VARIABLES *********************/
    /**************************************************/
    float lastTemp;
    float lastHum;
    float temperature;
    float humidity;
    uint8_t nNoUpdatesTemp;
    uint8_t nNoUpdatesHum;
    
    /**************************************************/
    /****************** MESSAGES **********************/
    /**************************************************/
    
    MyMessage msgHum(CHILD_ID_HUM, V_HUM);
    MyMessage msgTemp(CHILD_ID_TEMP, V_TEMP);
    
    DHT dht;
    
    void presentation()
    {
      sendSketchInfo("DHT22", "1.0");
      present(CHILD_ID_HUM, S_HUM);
      present(CHILD_ID_TEMP, S_TEMP);
    }
    
    
    void setup()
    {
      delay(2000); //Wait 2 seconds before starting sequence
    
      if (UPDATE_INTERVAL <= dht.getMinimumSamplingPeriod())
      {
        Serial.println("Warning: UPDATE_INTERVAL is smaller than supported by the sensor!");
      }
    
      sleep(dht.getMinimumSamplingPeriod());
      dht.setup(DHT_DATA_PIN);
    }
    
    void loop()
    {
      sendTemperatureHumiditySensor();
      wait(UPDATE_INTERVAL);
    }
    
    /**************************************************/
    /**************** AUX. FUNCTIONS ******************/
    /**************************************************/
    
    void sendTemperatureHumiditySensor()
    {
      dht.readSensor(true);
      temperature = dht.getTemperature();
      humidity = dht.getHumidity();
    
      if (isnan(temperature))
      {
        Serial.println("Failed reading temperature from DHT!");
      } else if (temperature != lastTemp || nNoUpdatesTemp == FORCE_UPDATE_N_READS)
      {
        lastTemp = temperature;
        nNoUpdatesTemp = 0;
        temperature += SENSOR_TEMP_OFFSET;
        send(msgTemp.set(temperature, 1));
    
    #ifdef MY_DEBUG
        Serial.print("T: ");
        Serial.println(temperature);
    #endif
      } else
      {
        nNoUpdatesTemp++;
      }
    
      if (isnan(humidity))
      {
        Serial.println("Failed reading humidity from DHT");
      } else if (humidity != lastHum || nNoUpdatesHum == FORCE_UPDATE_N_READS)
      {
        lastHum = humidity;
        nNoUpdatesHum = 0;
        send(msgHum.set(humidity, 1));
    
    #ifdef MY_DEBUG
        Serial.print("H: ");
        Serial.println(humidity);
    #endif
      } else
      {
        nNoUpdatesHum++;
      }
    }
    

  • Mod

    Hi @bereska, welcome to the MySensors community 🙂

    For next time, could you put the code in a code box? Instructions are available here. I took the liberty to fix it for you this time. Please also use the Auto format (ctrl/cmd+T) feature in the Arduino IDE, which makes it much easier to read the code.

    https://forum.mysensors.org/topic/666/debug-faq-and-how-ask-for-help/ has information on the most common problems, and how to troubleshoot them.

    The log parser can help understand the log messages.

    The log you posted shows that the gateway is receiving messages from node 1, but there is nothing from node 22. The deubg log from node22 will probably give information on why it is having trouble.



  • Hi @mfalkvidd
    thank you for your prompt reply
    I promise i will follow the rules
    i'm very new to this, please bear with me)
    I've spent all this time studying logs and trying different nrf24 radios (standard & LNA), but no dice(
    please help
    here is the last log from the Arduino serial read:

    14:57:02.641 ->  __  __       ____
    14:57:02.641 -> |  \/  |_   _/ ___|  ___ _ __  ___  ___  _ __ ___
    14:57:02.641 -> | |\/| | | | \___ \ / _ \ `_ \/ __|/ _ \| `__/ __|
    14:57:02.641 -> | |  | | |_| |___| |  __/ | | \__ \  _  | |  \__ \
    14:57:02.674 -> |_|  |_|\__, |____/ \___|_| |_|___/\___/|_|  |___/
    14:57:02.674 ->         |___/                      2.3.0
    14:57:02.674 -> 
    14:57:02.674 -> 16 MCO:BGN:INIT NODE,CP=RNNNA---,VER=2.3.0
    14:57:02.674 -> 25 TSM:INIT
    14:57:02.674 -> 26 TSF:WUR:MS=0
    14:57:02.674 -> 33 TSM:INIT:TSP OK
    14:57:02.674 -> 35 TSM:INIT:STATID=22
    14:57:02.674 -> 37 TSF:SID:OK,ID=22
    14:57:02.674 -> 39 TSM:FPAR
    75 TSF:MSG:SEND,22-22-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    2082 !TSM:FPAR:NO REPLY
    14:57:04.710 -> 2084 TSM:FPAR
    2120 TSF:MSG:SEND,22-22-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4128 !TSM:FPAR:NO REPLY
    14:57:06.751 -> 4130 TSM:FPAR
    4166 TSF:MSG:SEND,22-22-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    6174 !TSM:FPAR:NO REPLY
    14:57:08.807 -> 6176 TSM:FPAR
    6212 TSF:MSG:SEND,22-22-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    8220 !TSM:FPAR:FAIL
    14:57:10.863 -> 8221 TSM:FAIL:CNT=1
    14:57:10.863 -> 8223 TSM:FAIL:DIS
    14:57:10.863 -> 8225 TSF:TDI:TSL
    18227 TSM:FAIL:RE-INIT
    14:57:20.837 -> 18229 TSM:INIT
    14:57:20.837 -> 18236 TSM:INIT:TSP OK
    14:57:20.837 -> 18238 TSM:INIT:STATID=22
    14:57:20.871 -> 18240 TSF:SID:OK,ID=22
    14:57:20.871 -> 18242 TSM:FPAR```


  • hi again
    I got it working

    Inse�|⸮⸮E⸮V⸮U⸮ 
    23:24:18.693 ->  __  __       ____
    23:24:18.693 -> |  \/  |_   _/ ___|  ___ _ __  ___  ___  _ __ ___
    23:24:18.693 -> | |\/| | | | \___ \ / _ \ `_ \/ __|/ _ \| `__/ __|
    23:24:18.693 -> | |  | | |_| |___| |  __/ | | \__ \  _  | |  \__ \
    23:24:18.728 -> |_|  |_|\__, |____/ \___|_| |_|___/\___/|_|  |___/
    23:24:18.728 ->         |___/                      2.3.0
    23:24:18.728 -> 
    23:24:18.728 -> 16 MCO:BGN:INIT NODE,CP=RNNNA---,VER=2.3.0
    23:24:18.728 -> 25 TSM:INIT
    23:24:18.728 -> 26 TSF:WUR:MS=0
    23:24:18.728 -> 33 TSM:INIT:TSP OK
    23:24:18.728 -> 35 TSM:INIT:STATID=22
    23:24:18.728 -> 37 TSF:SID:OK,ID=22
    23:24:18.728 -> 39 TSM:FPAR
    75 TSF:MSG:SEND,22-22-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    880 TSF:MSG:READ,0-0-22,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0:0
    23:24:19.581 -> 885 TSF:MSG:FPAR OK,ID=0,D=1
    2082 TSM:FPAR:OK
    23:24:20.765 -> 2083 TSM:ID
    23:24:20.765 -> 2084 TSM:ID:OK
    23:24:20.800 -> 2086 TSM:UPL
    23:24:20.800 -> 2089 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    23:24:20.800 -> 2096 TSF:MSG:READ,0-0-22,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0:1
    23:24:20.800 -> 2101 TSF:MSG:PONG RECV,HP=1
    23:24:20.800 -> 2104 TSM:UPL:OK
    23:24:20.800 -> 2105 TSM:READY:ID=22,PAR=0,DIS=1
    23:24:20.800 -> 2110 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0,ft=0,st=OK:0100
    23:24:20.800 -> 2116 TSF:MSG:READ,0-0-22,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0:0100
    23:24:20.833 -> 2126 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=255,c=0,t=17,pt=0,l=5,sg=0,ft=0,st=OK:2.3.0
    23:24:20.833 -> 2135 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=255,c=3,t=6,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    4142 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=255,c=3,t=11,pt=0,l=5,sg=0,ft=0,st=OK:DHT22
    23:24:22.854 -> 4151 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=255,c=3,t=12,pt=0,l=3,sg=0,ft=0,st=OK:1.0
    23:24:22.854 -> 4159 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=1,c=0,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    23:24:22.854 -> 4166 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=0,c=0,t=6,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    23:24:22.854 -> 4172 MCO:REG:REQ
    23:24:22.854 -> 4176 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=255,c=3,t=26,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:2
    23:24:22.890 -> 4183 TSF:MSG:READ,0-0-22,s=255,c=3,t=27,pt=1,l=1,sg=0:1
    23:24:22.890 -> 4188 MCO:PIM:NODE REG=1
    23:24:22.890 -> 4190 MCO:BGN:STP
    6192 MCO:SLP:MS=2000,SMS=0,I1=255,M1=255,I2=255,M2=255
    23:24:24.891 -> 6197 TSF:TDI:TSL
    6199 MCO:SLP:WUP=-1
    23:24:27.107 -> 6200 TSF:TRI:TSB
    6207 MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    23:24:27.142 -> Failed reading temperature from DHT!
    23:24:27.142 -> Failed reading humidity from DHT
    16218 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=0,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0,ft=0,st=OK:24.9
    23:24:37.137 -> T: 24.90
    23:24:37.137 -> 16227 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=1,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0,ft=0,st=OK:51.7
    23:24:37.137 -> H: 51.70
    26242 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=0,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0,ft=0,st=OK:24.8
    23:24:47.138 -> T: 24.80
    23:24:47.138 -> 26251 TSF:MSG:SEND,22-22-0-0,s=1,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0,ft=0,st=OK:51.9
    23:24:47.138 -> H: 51.90
    rt Code Here
    

    but the sensor fails to show up in home assistant dashboard(
    afrter restarting homeassistant I found this in homeassistant log:

    018-11-06 05:40:14 INFO (MainThread) [mysensors] Stopping gateway
    
    Config directory: /config
    
    starting version 3.2.5
    
    2018-11-06 05:40:34 INFO (MainThread) [homeassistant.loader] Loaded websocket_api from homeassistant.components.websocket_api
    
    2018-11-06 05:40:34 INFO (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Home Assistant core initialized
    
    2018-11-06 05:40:34 INFO (MainThread) [homeassistant.loader] Loaded history from homeassistant.components.history
    
    2018-11-06 05:40:34 INFO (MainThread) [homeassistant.loader] Loaded recorder from homeassistant.components.recorder
    
    2018-11-06 05:40:34 INFO (MainThread) [homeassistant.loader] Loaded http from homeassistant.components.http
    
    2018-11-06 05:40:34 INFO (MainThread) [homeassistant.loader] Loaded mqtt from homeassistant.components.mqtt
    
    2018-11-06 05:40:34 INFO (MainThread) [homeassistant.setup] Setting up mqtt
    
    2018-11-06 05:40:34 INFO (MainThread) [homeassistant.setup] Setup of domain mqtt took 0.0 seconds.
    
    2018-11-06 05:40:34 INFO (MainThread) [homeassistant.loader] Loaded logger from homeassistant.components.logger
    
    2018-11-06 05:40:34 INFO (MainThread) [homeassistant.setup] Setting up logger
    
    2018-11-06 05:40:34 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.mqtt] Failed to connect due to exception: [Errno 111] Connection refused
    
    2018-11-06 05:40:40 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.mysensors] debug option for mysensors is deprecated. Please remove debug from your configuration file
    
    2018-11-06 05:40:40 DEBUG (SyncWorker_0) [mysensors.persistence] Loading sensors from persistence file /config/mysensors1.pickle
    
    2018-11-06 05:40:41 DEBUG (SyncWorker_1) [mysensors.persistence] Saving sensors to persistence file /config/mysensors1.pickle
    
    2018-11-06 05:40:42 INFO (MainThread) [mysensors.gateway_mqtt] Setting up initial MQTT topic subscription
    
    2018-11-06 05:40:42 DEBUG (MainThread) [mysensors.gateway_mqtt] Subscribing to: mygateway1-out/+/+/0/+/+, qos: 0
    
    2018-11-06 05:40:42 DEBUG (MainThread) [mysensors.gateway_mqtt] Subscribing to: mygateway1-out/+/+/3/+/+, qos: 0
    
    2018-11-06 05:40:42 DEBUG (MainThread) [mysensors.gateway_mqtt] Subscribing to: mygateway1-out/0/+/4/+/+, qos: 0
    
    2018-11-06 05:40:42 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mqtt] Subscribing to mygateway1-out/+/+/0/+/+
    
    2018-11-06 05:40:42 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mqtt] Subscribing to mygateway1-out/+/+/3/+/+
    
    2018-11-06 05:40:42 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.mqtt] Subscribing to mygateway1-out/0/+/4/+/+
    
    2018-11-06 05:40:43 ERROR (MainThread) [homeassistant.core] Error doing job: Task exception was never retrieved
    
    Traceback (most recent call last):
    
      File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/mqtt/__init__.py", line 279, in async_subscribe
    
        topic, msg_callback, qos, encoding)
    
      File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/mqtt/__init__.py", line 659, in async_subscribe
    
        await self._async_perform_subscription(topic, qos)
    
      File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/mqtt/__init__.py", line 694, in _async_perform_subscription
    
        _raise_on_error(result)
    
      File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/mqtt/__init__.py", line 779, in _raise_on_error
    
        'Error talking to MQTT: {}'.format(mqtt.error_string(result_code)))
    
    homeassistant.exceptions.HomeAssistantError: Error talking to MQTT: The client is not currently connected.
    
    2018-11-06 05:40:43 ERROR (MainThread) [homeassistant.core] Error doing job: Task exception was never retrieved
    
    Traceback (most recent call last):
    
      File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/mqtt/__init__.py", line 279, in async_subscribe
    
        topic, msg_callback, qos, encoding)
    
      File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/mqtt/__init__.py", line 659, in async_subscribe
    
        await self._async_perform_subscription(topic, qos)
    
      File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/mqtt/__init__.py", line 694, in _async_perform_subscription
    
        _raise_on_error(result)
    
      File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/mqtt/__init__.py", line 779, in _raise_on_error
    
        'Error talking to MQTT: {}'.format(mqtt.error_string(result_code)))
    
    homeassistant.exceptions.HomeAssistantError: Error talking to MQTT: The client is not currently connected.
    
    2018-11-06 05:40:43 ERROR (MainThread) [homeassistant.core] Error doing job: Task exception was never retrieved
    
    Traceback (most recent call last):
    
      File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/mqtt/__init__.py", line 279, in async_subscribe
    
        topic, msg_callback, qos, encoding)
    
      File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/mqtt/__init__.py", line 659, in async_subscribe
    
        await self._async_perform_subscription(topic, qos)
    
      File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/mqtt/__init__.py", line 694, in _async_perform_subscription
    
        _raise_on_error(result)
    
      File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/mqtt/__init__.py", line 779, in _raise_on_error
    
        'Error talking to MQTT: {}'.format(mqtt.error_string(result_code)))
    
    homeassistant.exceptions.HomeAssistantError: Error talking to MQTT: The client is not currently connected.
    
    2018-11-06 05:40:50 ERROR (MainThread) [homeassistant.core] Timer got out of sync. Resetting
    
    2018-11-06 05:40:54 WARNING (SyncWorker_9) [netdisco.ssdp] Error fetching description at http://192.168.1.68:49152/wps_device.xml
    

    any help is much appreciated
    thank you


 

457
Online

7.9k
Users

8.8k
Topics

93.7k
Posts