Requests from gateway



  • Hello,

    I have a Vera Edge with a Mysensors ethernet gateway and 1 sensor at the moment. Lately my Vera has become very unstable, it started with random reboots and ended with the unit freezing up many times a day.
    I opened a ticket with Vera support and they checked various things. At one point they told me the Mysensors plugin / gateway is doing 20 requests a second which overloads the Vera's CPU and causes the instability.
    If that would be true (which i doubt) would it be possible to lower the number of requests the gateway makes? Anybody else experience this behaviour?


  • Mod

    @patrickl the gateway will only send messages to the controller in the following cases:

    • When the gateway boots
    • The controller has asked the gateway for i formation
    • A sensor sends a message

    Could you post the gateway log?



  • I disconnected the gateway for a while to see if the controller would stabalise a bit. It didn't straight away but after a few hours it did. Strange. Anyways, i connected it again and the following comes from the serial log from the gateway:

    0 MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA---,VER=2.3.0
    3 TSM:INIT
    4 TSF:WUR:MS=0
    11 TSM:INIT:TSP OK
    12 TSM:INIT:GW MODE
    14 TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    17 MCO:REG:NOT NEEDED
    1045 GWT:TIN:IP=192.168.1.174
    2049 MCO:BGN:STP
    2050 MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    2053 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:64.1
    62643 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:10.0
    62652 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:63.1
    124694 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:62.9
    186737 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:10.1
    248786 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:62.8
    310833 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:62.6
    372879 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:10.2
    372892 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:62.7
    434938 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:62.6
    496986 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:10.1
    496995 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:62.5
    683116 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:10.2
    683125 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:62.7
    745171 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:10.1
    745181 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:62.5
    869270 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:10.2
    869283 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:62.6
    900005 TSF:SAN:OK
    931331 TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:62.5

    Not very exciting i am afraid. Maybe there is some internal requests going on inside the vera controller and plugin?



  • @patrickl When looking at the log it seems like your sensor with ID=1 is sending data at quite irregular intervals. Looking at the time stamps transmissions happen sometimes 30 seconds apart then one minute, sometimes 3 minutes.

    Measurements seem to come in pairs, humidity and temperature?

    What does your sensor code look like? Is there something that makes the sensor go wild from time to time and send bursts of measurements, overloading the Vera?


  • Banned

    @patrickl Measurements seem to come in pairs, humidity and temperature?


 

Suggested Topics

211
Online

8.7k
Users

9.5k
Topics

99.5k
Posts