Some advise needed for the first project SerialGW and MotionSensor



  • Hello,

    I just have started to use mysensors which I have the feeling that I can do a lot with my projects but I've stuck in the first project of using serial gateway with Arduino nano and motion detector with Arduino uno.
    I just have used the example sketches and used 10micoF 16V capacitors but can not able to register sensor client.
    I have updated Arduino ide to latest version but this also had not helped.
    I also have ran Clear EepromConfig successfully but this has not helped either..

    Please find the output from serial monitor of the sensor client below. After TSM:PDT it loops back to TSM:INIT.

    Starting sensor (RNNNA-, 2.0.0)
    TSM:INIT
    TSM:RADIO:OK
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 255-255-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 255-255-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSP:MSG:READ 0-0-255 s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0:0
    TSP:MSG:FPAR RES (ID=0, dist=0)
    TSP:MSG:PAR OK (ID=0, dist=1)
    TSM:FPAR:OK
    TSM:ID
    TSP:MSG:SEND 255-255-0-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=ok:
    TSM:ID
    TSP:MSG:SEND 255-255-0-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=ok:
    TSM:ID
    TSP:MSG:SEND 255-255-0-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=ok:
    TSM:ID
    TSP:MSG:SEND 255-255-0-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=ok:
    !TSM:CHKID:FAIL (ID=255)
    !TSM:FAILURE
    TSM:PDT

    Please find the serial log for the Gateway
    0;255;3;0;9;Starting gateway (RNNGA-, 2.0.0)
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSM:RADIO:OK
    0;255;3;0;9;TSM:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY
    0;255;3;0;14;Gateway startup complete.
    0;255;0;0;18;2.0.0
    0;255;3;0;9;No registration required
    0;255;3;0;9;Init complete, id=0, parent=0, distance=0, registration=1
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 255-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:BC
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:FPAR REQ (sender=255)
    0;255;3;0;9;TSP:CHKUPL:OK (FLDCTRL)
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:GWL OK
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:SEND 0-0-255-255 s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=bc:0
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 255-255-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    255;255;3;0;3;
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 255-255-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    255;255;3;0;3;
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 255-255-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    255;255;3;0;3;
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 255-255-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    255;255;3;0;3;

    Please advise where I should check or how to overcome "!TSM:CHKID:FAIL (ID=255)"

    Thanks a lot



  • I have revised all wiring and reinstalled latest library. I just have switched gateway and sensor nodes.
    I've checked that after TSP:MSG:SEND 255-255-0-0 s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=ok: in sensor side there should be a TSP:MSG:READ line then TSP:ASSIGNID:OK but this is not happening.

    Any idea where I have to check? I've stuck in my project.

    I'm just using example sketches in have not changed anything

    Your help is appreciated. Thanks


  • Hero Member

    @emrsen The node is asking for an ID. The ID is given out by a controller or you have to use static IDs in your sensor sketch.



  • Thanks for the reply I shall try



  • @TimO thanks for responding but I still can not get the ID from controller. I also have tried to set ID in node manually as 0 but this had not helped either.

    I think I'm missing a very basic dumb thing please check the setup I've listed below and added sketches I've used and output log files.

    As far as I understand from the output logs : Node requests ID from Gateway and I see that gateway also receives data from node but gateway do not respond to the node creating and delivering an ID.

    Thanks a lot for your help :)

    I've re-setup both Gateway and node from scratch. I've downloaded latest lib. from github. I also have cleared the eprom of the Node.

    Gateway I used Arduino nano clone and NRF24L01+(not the powerful model with antenna) used 10 micF condensator as described. Code I've used created from example of Serial Gateway as below

    /**
     * The MySensors Arduino library handles the wireless radio link and protocol
     * between your home built sensors/actuators and HA controller of choice.
     * The sensors forms a self healing radio network with optional repeaters. Each
     * repeater and gateway builds a routing tables in EEPROM which keeps track of the
     * network topology allowing messages to be routed to nodes.
     *
     * Created by Henrik Ekblad <henrik.ekblad@mysensors.org>
     * Copyright (C) 2013-2015 Sensnology AB
     * Full contributor list: https://github.com/mysensors/Arduino/graphs/contributors
     *
     * Documentation: http://www.mysensors.org
     * Support Forum: http://forum.mysensors.org
     *
     * This program is free software; you can redistribute it and/or
     * modify it under the terms of the GNU General Public License
     * version 2 as published by the Free Software Foundation.
     *
     *******************************
     *
     * DESCRIPTION
     * The ArduinoGateway prints data received from sensors on the serial link.
     * The gateway accepts input on seral which will be sent out on radio network.
     *
     * The GW code is designed for Arduino Nano 328p / 16MHz
     *
     * Wire connections (OPTIONAL):
     * - Inclusion button should be connected between digital pin 3 and GND
     * - RX/TX/ERR leds need to be connected between +5V (anode) and digital pin 6/5/4 with resistor 270-330R in a series
     *
     * LEDs (OPTIONAL):
     * - To use the feature, uncomment any of the MY_DEFAULT_xx_LED_PINs
     * - RX (green) - blink fast on radio message recieved. In inclusion mode will blink fast only on presentation recieved
     * - TX (yellow) - blink fast on radio message transmitted. In inclusion mode will blink slowly
     * - ERR (red) - fast blink on error during transmission error or recieve crc error
     *
     */
    
    // Enable debug prints to serial monitor
    #define MY_DEBUG
    
    
    // Enable and select radio type attached
    #define MY_RADIO_NRF24
    //#define MY_RADIO_RFM69
    
    // Set LOW transmit power level as default, if you have an amplified NRF-module and
    // power your radio separately with a good regulator you can turn up PA level.
    #define MY_RF24_PA_LEVEL RF24_PA_LOW
    
    // Enable serial gateway
    #define MY_GATEWAY_SERIAL
    
    // Define a lower baud rate for Arduino's running on 8 MHz (Arduino Pro Mini 3.3V & SenseBender)
    #if F_CPU == 8000000L
    #define MY_BAUD_RATE 38400
    #endif
    
    // Enable inclusion mode
    #define MY_INCLUSION_MODE_FEATURE
    // Enable Inclusion mode button on gateway
    //#define MY_INCLUSION_BUTTON_FEATURE
    
    // Inverses behavior of inclusion button (if using external pullup)
    //#define MY_INCLUSION_BUTTON_EXTERNAL_PULLUP
    
    // Set inclusion mode duration (in seconds)
    #define MY_INCLUSION_MODE_DURATION 60
    // Digital pin used for inclusion mode button
    //#define MY_INCLUSION_MODE_BUTTON_PIN  3
    
    // Flash leds on rx/tx/err
    //#define MY_LEDS_BLINKING_FEATURE
    
    // Set blinking period
    #define MY_DEFAULT_LED_BLINK_PERIOD 300
    
    // Inverses the behavior of leds
    #define MY_WITH_LEDS_BLINKING_INVERSE
    
    // Flash leds on rx/tx/err
    // Uncomment to override default HW configurations
    #define MY_DEFAULT_ERR_LED_PIN 4  // Error led pin
    #define MY_DEFAULT_RX_LED_PIN  6  // Receive led pin
    #define MY_DEFAULT_TX_LED_PIN  5  // the PCB, on board LED
    
    #include <MySensors.h>
    
    void setup() {
      // Setup locally attached sensors
    }
    
    void presentation() {
     // Present locally attached sensors
    }
    
    void loop() {
      // Send locally attached sensor data here
    }
    

    Output of the serial Gateway is below

    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA--,VER=2.0.1-beta
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY
    0;255;3;0;14;Gateway startup complete.
    0;255;0;0;18;2.0.1-beta
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,ID=0,PAR=0,DIS=0,REG=1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,255-255-0,s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    255;255;3;0;3;
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,255-255-0,s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    255;255;3;0;3;
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:BC
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:FPAR REQ,ID=255
    0;255;3;0;9;TSF:CHKUPL:OK
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:GWL OK
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:SEND,0-0-255-255,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=bc:0
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,255-255-0,s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    255;255;3;0;3;
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,255-255-0,s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    255;255;3;0;3;
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,255-255-0,s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    255;255;3;0;3;
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,255-255-0,s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    255;255;3;0;3;
    

    I used Arduino Uno Clone as node and uploaded Motion Sensor sketch not changing any thing please find the code below

    /**
     * The MySensors Arduino library handles the wireless radio link and protocol
     * between your home built sensors/actuators and HA controller of choice.
     * The sensors forms a self healing radio network with optional repeaters. Each
     * repeater and gateway builds a routing tables in EEPROM which keeps track of the
     * network topology allowing messages to be routed to nodes.
     *
     * Created by Henrik Ekblad <henrik.ekblad@mysensors.org>
     * Copyright (C) 2013-2015 Sensnology AB
     * Full contributor list: https://github.com/mysensors/Arduino/graphs/contributors
     *
     * Documentation: http://www.mysensors.org
     * Support Forum: http://forum.mysensors.org
     *
     * This program is free software; you can redistribute it and/or
     * modify it under the terms of the GNU General Public License
     * version 2 as published by the Free Software Foundation.
     *
     *******************************
     *
     * REVISION HISTORY
     * Version 1.0 - Henrik Ekblad
     * 
     * DESCRIPTION
     * Motion Sensor example using HC-SR501 
     * http://www.mysensors.org/build/motion
     *
     */
    
    // Enable debug prints
    #define MY_DEBUG
    
    // Enable and select radio type attached
    #define MY_RADIO_NRF24
    //#define MY_RADIO_RFM69
    
    #include <SPI.h>
    #include <MySensors.h>
    
    unsigned long SLEEP_TIME = 120000; // Sleep time between reports (in milliseconds)
    #define DIGITAL_INPUT_SENSOR 3   // The digital input you attached your motion sensor.  (Only 2 and 3 generates interrupt!)
    #define CHILD_ID 1   // Id of the sensor child
    
    // Initialize motion message
    MyMessage msg(CHILD_ID, V_TRIPPED);
    
    void setup()  
    {  
      pinMode(DIGITAL_INPUT_SENSOR, INPUT);      // sets the motion sensor digital pin as input
    }
    
    void presentation()  {
      // Send the sketch version information to the gateway and Controller
      sendSketchInfo("Motion Sensor", "1.0");
    
      // Register all sensors to gw (they will be created as child devices)
      present(CHILD_ID, S_MOTION);
    }
    
    void loop()     
    {     
      // Read digital motion value
      boolean tripped = digitalRead(DIGITAL_INPUT_SENSOR) == HIGH; 
            
      Serial.println(tripped);
      send(msg.set(tripped?"1":"0"));  // Send tripped value to gw 
    
      // Sleep until interrupt comes in on motion sensor. Send update every two minute.
      sleep(digitalPinToInterrupt(DIGITAL_INPUT_SENSOR), CHANGE, SLEEP_TIME);
    }
    
    

    This is the log screen in node device. Node requests ID from Gateway and I see that gateway also receives data from node but as far as I see from log gateway do not respond to the node creating and delivering an ID.

    MCO:BGN:INIT NODE,CP=RNNNA--,VER=2.0.1-beta
    TSM:INIT
    TSM:INIT:TSP OK
    TSM:FPAR
    TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSF:MSG:READ,0-0-255,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0:0
    TSF:MSG:FPAR RES,ID=0,D=0
    TSF:MSG:FPAR OK,ID=0,D=1
    TSM:FPAR:OK
    TSM:ID
    TSM:ID:REQ
    TSF:MSG:SEND,255-255-0-0,s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    TSM:ID
    TSM:ID:REQ
    TSF:MSG:SEND,255-255-0-0,s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    TSM:ID
    TSM:ID:REQ
    TSF:MSG:SEND,255-255-0-0,s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    TSM:ID
    TSM:ID:REQ
    TSF:MSG:SEND,255-255-0-0,s=255,c=3,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    !TSM:ID:FAIL,ID=255
    TSM:FAILURE
    TSM:FAILURE:PDT
    TSM:FAILURE:RE-INIT
    TSM:INIT
    TSM:INIT:TSP OK
    TSM:FPAR```

  • Mod

    @emrsen the gateway does not assign IDs. The controller does. Are you using a controller?

    ID 0 is reserved for the gateway. Node IDs need to be 1-254 if you want to assign it manually. See https://www.mysensors.org/about/network for details.



  • @mfalkvidd Thanks a lot for the enlightment I'm not using a controller I've just asumed that gateway will be fine to manage the Nodes which is the dumb thing I was missing.

    I've started to work on selecting a controller.

    Can anyone advise which controller is most easy to setup and integrate for a newbee? I have Raspberry Pi3 at home hosting Blynk Server which I plan to setup on this platform.

    Thanks again for the help and support so far.


  • Hero Member

    Well, Domoticz is very easy to setup and the integration is good. I personally prefer OpenHAB2 because of the wide range of supported hardware. But the setup is definitely more advanced.



  • @TimO Thanks for the info I shall work on it at the weekend shall update about my progress :)



  • See here on another thread for what I did to make things work. It seems with Uno clones, you have to supply separate power (the USB does not supply enough juice).
    https://forum.mysensors.org/topic/4896/solved-mysensors-node-not-working-trouble-finding-parent-node
    N.B. When testing without a controller, the only code change you need to do is to add a line in the sensor node code to set the node id (see link for more details)



  • @TimO said:

    Domoticz
    Thanks for the advise



  • Thanks all you guys, now my first experimental system is working :) :thumbsup:


Log in to reply
 

Looks like your connection to MySensors Forum was lost, please wait while we try to reconnect.