Vera Plugin - Can't Press start for inclusion on Gateway



  • When I try to click the start button for inclusion it does nothing. I have tried updating the mysensors files to the latest as of today. I have also tried Firefox (Ubuntu), Chrome(Ubuntu), IE (Windows), and finally Chrome on android all with the same results. I have tried deleting and recreating the mysensors device as well but the button does nothing. I am running on a Vera Plus with UI7. Using the Ethernet Gateway with WizNET (W5100) Ethernet module.



  • @fifo

    Some more troubleshooting tonight. This is what I see on my Serial Monitor

    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    IP: 192.168.1.2
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1

    When I press the Inclusion START button on the VERA I see this happen on the Serial monitor.

    0;255;3;0;9;Eth: connect
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA--,VER=2.1.1
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    IP: 192.168.1.2
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1

    Now I pressed the start and turned on my temp module. And I see a bunch of stuff. Still the vera screen shows no proof that it is doing anything. The button doesnt stay depressed for a minute like it should and I get no message stating it found anything.

    0;255;3;0;9;Eth: connect
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA--,VER=2.1.1
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    IP: 192.168.1.2
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:BC
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    0;255;3;0;9;TSF:CKU:OK,FCTRL
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:GWL OK
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:PINGED,ID=1,HP=1
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:1
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA--,VER=2.1.1
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    IP: 192.168.1.2
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=0,t=17,pt=0,l=5,sg=0:2.1.0
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA--,VER=2.1.1
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    IP: 192.168.1.2
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=0,t=6,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA--,VER=2.1.1
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    IP: 192.168.1.2
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:BC
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    0;255;3;0;9;TSF:PNG:SEND,TO=0
    0;255;3;0;9;TSF:CKU:OK
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:GWL OK
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA--,VER=2.1.1
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    IP: 192.168.1.2
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:PINGED,ID=1,HP=1
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:1
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA--,VER=2.1.1
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    IP: 192.168.1.2
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1

    Now if I do nothing, my serial monitor keeps showing this which I can only assume is my sensor sending it the temperature although I can't prove it because Im not really sure what I am looking at there.

    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=0,t=17,pt=0,l=5,sg=0:2.1.0
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA--,VER=2.1.1
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    IP: 192.168.1.2
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=3,t=12,pt=0,l=3,sg=0:1.1
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA--,VER=2.1.1
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=0,t=6,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA--,VER=2.1.1
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    IP: 192.168.1.2
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=3,t=26,pt=1,l=1,sg=0:2
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=27,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:1
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGA--,VER=2.1.1
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    IP: 192.168.1.2
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1

    At this point I restarted the vera not just luup and after a few minutes, I get exactly what I was expecting but not what I was hoping for. Absolutely no devices.


  • Admin

    @fifo

    I have pretty much the same setup that works. I am using a Vera Plus with the MySensors Gateway with a WS5100 Ethernet module.

    1. It looks like your gateway is crashing/restarting upon message sends and receives - not always but frequently. Each one of these log entries is a restart. You will see the pattern in your Gateway Log

    Gateway/node restarts on send/receive are typically due to a radio power supply problem. What type of radio module are you using and how are you powering your radio module?

    1. Also, it would be helpful if you can provide the log file from your Vera Plus when you run inclusion. If you ssh into your Vera Plus, you can use tail -f /var/log/cmh/LuaUPnP.log | grep Arduino to capture the log messages from the MySensors plugin. Let's figure out #1 first though because the gateway should never crash and until we solve that, you won't be able to include devices.




  • @Michiel-van-der-Wulp

    ***That worked ! Big thanks to both of you. I am powering arduino directly from a usb cable connected to my pc. The wireless radio is on the 3.3v pin with other leg on gnd.

    downgraded to .11

    Plugged in to serial monitor***

    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    IP: 192.168.1.2
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1

    ***Hit start and 0 devices appears button is acting better now and actually staying green

    Plugged in my sensor

    Eventually found 1 device and it took a while so I reloaded vera so that my sensors would appear.

    I should have left it alone.

    When it came back I had nothing. I went back to hit start and it was still pressed but this time it said it found 3 devices :)

    left it there for about 10 more seconds and it went from start being highlighted to the stop button. It automatically restarted luua and now I get three devices.***

    Arduino Temp 0(1)
    Arduino Node 1
    Arduino Repeater 0

    Looks like everything is working so I will leave it running and report later today.

    Here is what my serial out looks like now. I'm wondering if some of that is still reboots? I don't see the line with the IP any more so it doesn't seem to be initializing but not sure what exactly to look for. It actually looks good to me.

    ;255;3;0;9;Eth: 1;255;3;0;6;I
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=6,pt=0,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:I
    0;255;3;0;9;Eth:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=3,t=12,pt=0,l=3,sg=0:1.1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=0,t=6,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=3,t=26,pt=1,l=1,sg=0:2
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=27,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:73.6
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:BC
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    0;255;3;0;9;TSF:PNG:SEND,TO=0
    0;255;3;0;9;TSF:CKU:OK
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:GWL OK
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:BC
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    0;255;3;0;9;TSF:CKU:OK,FCTRL
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:GWL OK
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:BC
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    0;255;3;0;9;TSF:CKU:OK,FCTRL
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:GWL OK
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:BC
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    0;255;3;0;9;TSF:PNG:SEND,TO=0
    0;255;3;0;9;TSF:CKU:OK
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:GWL OK
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:BC
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    0;255;3;0;9;TSF:CKU:OK,FCTRL
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:GWL OK
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:BC
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    0;255;3;0;9;TSF:CKU:OK,FCTRL
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:GWL OK
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:BC
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    0;255;3;0;9;TSF:CKU:OK,FCTRL
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:GWL OK
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:PINGED,ID=1,HP=1
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0:0100
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0,ft=0,st=NACK:0100
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=0,t=17,pt=0,l=5,sg=0:2.1.0
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=3,t=6,pt=1,l=1,sg=0:0
    0;255;3;0;9;Eth: 1;255;3;0;6;I
    0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=6,pt=0,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:I
    0;255;3;0;9;Eth:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=3,t=11,pt=0,l=18,sg=0:Temperature Sensor
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=3,t=12,pt=0,l=3,sg=0:1.1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=0,t=6,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=255,c=3,t=26,pt=1,l=1,sg=0:2
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=27,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,1-1-0,s=0,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:73.6


Log in to reply
 

Looks like your connection to MySensors Forum was lost, please wait while we try to reconnect.