Where/how to start?



  • Hello everyone

    This is my first post here so please be gentle with me.
    Am trying to get a basic setup going using Nodemcu as a gateway and DHT22 running on an Arduino Nano.

    Am no stranger to Arduino/Nodemcu programming etc, but what should I be seeing as an output from either the Sensor or the gateway? As far as I can tell, no debug statements are being sent but I do get some output.

    Is there a walkthrough at all?

    Thanks in advance.



  • Here is some output from the DHT22 board:

    0 MCO:BGN:INIT NODE,CP=RNNNA--,VER=2.1.1
    3 TSM:INIT
    4 TSF:WUR:MS=0
    11 TSM:INIT:TSP OK
    13 TSM:FPAR
    15 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    2022 !TSM:FPAR:NO REPLY
    2024 TSM:FPAR
    2026 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4034 !TSM:FPAR:NO REPLY
    4036 TSM:FPAR
    4038 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    6046 !TSM:FPAR:NO REPLY
    6048 TSM:FPAR
    6050 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    8058 !TSM:FPAR:FAIL
    8059 TSM:FAIL:CNT=1
    8061 TSM:FAIL:PDT
    18065 TSM:FAIL:RE-INIT
    18067 TSM:INIT
    18074 TSM:INIT:TSP OK
    18076 TSM:FPAR
    18078 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    20086 !TSM:FPAR:NO REPLY
    20088 TSM:FPAR
    20090 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    22099 !TSM:FPAR:NO REPLY
    22102 TSM:FPAR
    22104 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    24112 !TSM:FPAR:NO REPLY
    24114 TSM:FPAR
    24116 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    26124 !TSM:FPAR:FAIL
    26125 TSM:FAIL:CNT=2
    26127 TSM:FAIL:PDT

    Thanks in advance again.



  • And here is the output from the Nodemcu side:

    0;255;3;0;9;TSF:LRT:OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSF:WUR:MS=0
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    scandone
    f 0, scandone
    state: 0 -> 2 (b0)
    state: 2 -> 3 (0)
    state: 3 -> 5 (10)
    add 0
    aid 4
    cnt
    chg_B1:-40

    connected with xxxxxxxxxxxxxxx, channel 6
    dhcp client start...
    .ip:192.168.0.14,mask:255.255.255.0,gw:192.168.0.1
    .IP: 192.168.0.14
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    pm open,type:2 0


  • Hardware Contributor

    Hello and welcome !
    You have a tool to parse the log on the "Build" menu of the website.
    FPAR is "find parent", so here it means the node cannot communicate with the gateway.
    How did you connect the radio to the node MCU board ? Did you put the right defines in your sketch to declare the radio ?



  • Thank you Nca78.

    The radio module has been connected up exactly as per the "Connecting the radio" page:

    GND GND
    3V3 VCC
    D2 CE
    D8 CSN/CS
    D5 SCK
    D7 MOSI
    D6 MISO

    I found the log parsing page after I posted and it was useful. Since then I have changed the cables for shorter duponts and used another nrf24l01 radio with the same result. What I haven't tried yet is the "add a capacitor to the power supply".
    Would I be correct in thinking that according to the log file, the radio is being initialised and therefore appears to be wired correctly?

    The capacitor thing is well documented, has anyone had to do this? If so, did it solve the issue?

    The Arduino nano side of things is using one of those adapter boards with the built-in regulator so am thinking it may be a power issue?


  • Mod

    @pumpkinpi welcome to the forum!

    The flowcharts at https://forum.mysensors.org/topic/666/debug-faq-and-how-ask-for-help/ can probably be useful.

    You are correct that the radio wiring is ok since initialization works.

    You are incorrect that a few people has had to use a capacitor. Everyone has to. If not, problems will arise. Maybe not right away, sometimes people are just lucky and get the nodes partially working initially. But the nrf24 radios will fail sooner or later without a capacitor. I understand that the instructions on the radio wiring page weren't clear on this so I have adjusted them.


 

287
Online

7.6k
Users

8.5k
Topics

91.3k
Posts