Suddenly communication between gw & nodes stopped , rebooting pi sometimes solves it



  • Hi there, the last few days suddenly all communication stopped between the GW and nodes.
    Only thing changed is the update of Home Assistant (should not interfere with the GW in my opinion)
    after a reboot it seems that receives work correctly, but sends fail suddenly.
    using a Pi3 as GW attached is the log file of what happens.
    what could be the problem suddenly?
    https://hastebin.com/osofixubog.swift
    running version: MySensors Library v2.2.0-beta


  • Mod

    what radio are you using? Also you can update to the stable 2.2



  • its a nrf24 PA, ill try to update to stable 2.2
    and maybey add another 4.7u, i saw in a previous post you have 2 on them



  • This post is deleted!

  • Mod

    @richard-van-der-plas are you using a 3.3v voltage regulator from the 5V pins?



  • yes, we had that discussion in another post already, seems to be running now, except 1 node gives me a headache (the newly created 3.3v arduino as discussed earlier)



  • the arduino side:

    53 TSF:MSG:SEND,8-8-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    2062 !TSM:FPAR:NO REPLY
    2064 TSM:FPAR
    2101 TSF:MSG:SEND,8-8-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4108 !TSM:FPAR:NO REPLY
    4110 TSM:FPAR
    4147 TSF:MSG:SEND,8-8-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    6154 !TSM:FPAR:NO REPLY
    6156 TSM:FPAR
    6193 TSF:MSG:SEND,8-8-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    8200 !TSM:FPAR:FAIL
    8202 TSM:FAIL:CNT=1
    8204 TSM:FAIL:PDT
    

    the gateway side:

    TSF:MSG:READ,8-8-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:FPAR REQ,ID=8
    TSF:PNG:SEND,TO=0
    TSF:CKU:OK
    TSF:MSG:GWL OK
    !TSF:MSG:SEND,0-0-8-8,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    TSF:MSG:READ,4-4-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:1
    TSF:MSG:PINGED,ID=4,HP=1
    TSF:MSG:SEND,0-0-4-4,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    TSF:MSG:READ,3-3-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:1
    TSF:MSG:PINGED,ID=3,HP=1
    TSF:MSG:SEND,0-0-3-3,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    TSF:MSG:READ,8-8-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:FPAR REQ,ID=8
    TSF:CKU:OK,FCTRL
    TSF:MSG:GWL OK
    

  • Mod

    The node is not receiving the reply from the gateway. Try moving it closer to gateway, or use the lower TX power settings



  • @gohan weird distance is 3 meters in clear air , it was working 😞
    is has do do something with power and capacitors, connected a 3.3u one, and using a 2xaaa power supply with a DCDC stepup to 3.3 volt as in the manuals.
    what capacitors would you advice ?


  • Mod

    Try with fully charged alkaline batteries without the booster and see if it works better.



  • @gohan looks alot better indeed, powered the radio directly from the AAA batteries, and seems to work now, next step is why my voltage reading of the battery is way off 🙂


  • Mod

    Try using a ceramic cap on the booster output. I used 10uF without issues. As an alternative get the LiFePO4 batteries, get rid of booster and use vcc library to read battery voltage



  • @gohan Small update, still weird things, everything works after a reboot, but after a short time, when toggling a switch in HA, nothing is send through the gateway?
    receives though work fine..

    snippet of the log, where the first sends are working, but then dead the send commands.

    Feb  6 22:01:53 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,3-3-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:1
    Feb  6 22:01:53 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:PINGED,ID=3,HP=1
    Feb  6 22:01:53 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:SEND,0-0-3-3,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    Feb  6 22:01:55 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,5-3-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:2
    Feb  6 22:01:55 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:PINGED,ID=5,HP=2
    Feb  6 22:01:55 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:SEND,0-0-3-5,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    Feb  6 22:02:02 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Feb  6 22:02:02 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=5;2;1;0;2;0
    Feb  6 22:02:02 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:SEND,0-0-3-5,s=2,c=1,t=2,pt=0,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    Feb  6 22:02:02 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,5-3-0,s=2,c=1,t=2,pt=1,l=1,sg=0:0
    Feb  6 22:02:10 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:1
    Feb  6 22:02:12 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Feb  6 22:02:18 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Feb  6 22:02:22 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Feb  6 22:02:32 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Feb  6 22:02:35 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:1
    Feb  6 22:02:42 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Feb  6 22:02:46 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Feb  6 22:02:52 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Feb  6 22:02:54 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:1
    Feb  6 22:03:02 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Feb  6 22:03:03 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Feb  6 22:03:06 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:1
    Feb  6 22:03:12 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Feb  6 22:03:21 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Feb  6 22:03:22 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Feb  6 22:03:25 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:1
    Feb  6 22:03:32 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Feb  6 22:03:32 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Feb  6 22:03:38 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:1
    Feb  6 22:03:42 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Feb  6 22:03:45 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,5-3-0,s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:-3.06
    Feb  6 22:03:45 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,5-3-0,s=0,c=1,t=16,pt=1,l=1,sg=0:0
    Feb  6 22:03:52 raspberrypi mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Feb  6 22:03:53 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Feb  6 22:03:57 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,2-2-0,s=2,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:1
    Feb  6 22:03:58 raspberrypi mysgw: TSF:MSG:READ,3-3-0,s=3,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:1.0
    

  • Mod

    Are you sure it's not a controller problem? Try using something else like mycontroller or myscontroller and send something to the gateway



  • @gohan is there a light weigth application to test this? or do i have to install a complete suite ?
    wouldt be handy if there's just a way to do a SEND command on the gateway


  • Mod

    With myscontroller it is just a windows app where you can send anything you want to the gateway. Mycontroller it is just a Java program where you just launch the start script and configure a few simple parameters, nothing fancy but it is useful to have for multiple purposes.



  • @gohan said in Suddenly communication between gw & nodes stopped , rebooting pi sometimes solves it:

    myscontroller

    yes Mycontroller works as expected :), the issue lies in HA



  • @gohan what i see is that the mysensors.json isnt updated with values of the different sensors on the node ?
    log shows:

    child_id 3 already exists in children of node 11, cannot add child
    3:26 PM /srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/mysensors/__init__.py (WARNING)
    child_id 2 already exists in children of node 11, cannot add child
    3:26 PM /srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/mysensors/__init__.py (WARNING)
    child_id 1 already exists in children of node 11, cannot add child
    3:26 PM /srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/mysensors/__init__.py (WARNING)
    Node 11 is unknown
    3:25 PM /srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/mysensors/__init__.py (WARNING)
    

    Small update, using the 2.1 library issues are not there so much


  • Mod

    I moved it to the home assistant section. Let's hope somebody could help you out, I'm not HA expert



  • @gohan ty



  • @gohan said in Suddenly communication between gw & nodes stopped , rebooting pi sometimes solves it:

    I moved it to the home assistant section. Let's hope somebody could help you out, I'm not HA expert

    Don't know if that is caused by the controller, by I'm having the same issue months ago but with domoticz.
    When that happens, I've found that manually restarting the mys GW service makes it work again.



  • The same issue here and solved by changing my NRF24L01



  • I have the same problem
    pi 3 as gateway ./configure --my-transport=nrf24 --my-rf24-irq-pin=15 --my-gateway=ethernet --my-port=5003

    logs gateway:

    Mar 13 17:00:40 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-11-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:00:42 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:00:42 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-11-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:00:44 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-11-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:00:46 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-11-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:00:48 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-11-0,s=2,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:58.3
    Mar 13 17:00:48 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,5-11-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:00:49 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:00:52 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:00:59 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:01:02 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:01:09 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:01:12 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:01:19 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:01:22 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:01:29 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:01:32 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:01:39 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:01:42 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:01:49 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:01:52 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:01:59 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:02:02 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:02:09 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:02:12 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:02:19 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:02:22 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:02:29 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:02:32 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:02:39 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:02:42 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:02:49 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:02:52 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:02:59 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:03:02 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:03:09 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:03:12 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:03:19 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:03:22 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:03:29 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:03:32 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    

    communication stoped at Mar 13 17:00:49

    When I try to switch a relay:
    gateway:

    Mar 13 17:06:15 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=11;3;1;0;2;1
    Mar 13 17:06:15 MySensorsGW mysgw: !TSF:MSG:SEND,0-0-11-11,s=3,c=1,t=2,pt=0,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:1
    Mar 13 17:06:19 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:06:20 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=11;3;1;0;2;1
    Mar 13 17:06:20 MySensorsGW mysgw: !TSF:MSG:SEND,0-0-11-11,s=3,c=1,t=2,pt=0,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:1
    Mar 13 17:06:22 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:06:25 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=11;4;1;0;2;1
    Mar 13 17:06:25 MySensorsGW mysgw: !TSF:MSG:SEND,0-0-11-11,s=4,c=1,t=2,pt=0,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:1
    Mar 13 17:06:28 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=11;3;1;0;2;1
    Mar 13 17:06:28 MySensorsGW mysgw: !TSF:MSG:SEND,0-0-11-11,s=3,c=1,t=2,pt=0,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:1
    Mar 13 17:06:30 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:06:32 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:06:34 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=11;3;1;0;2;1
    Mar 13 17:06:34 MySensorsGW mysgw: !TSF:MSG:SEND,0-0-11-11,s=3,c=1,t=2,pt=0,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:1
    Mar 13 17:06:36 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=11;4;1;0;2;1
    Mar 13 17:06:36 MySensorsGW mysgw: !TSF:MSG:SEND,0-0-11-11,s=4,c=1,t=2,pt=0,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:1
    Mar 13 17:06:39 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:06:42 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    

    node:

    9839799 TSF:TDI:TSL
    9899802 TSM:FAIL:RE-INIT
    9899804 TSM:INIT
    9899811 TSM:INIT:TSP OK
    9899813 TSM:INIT:STATID=11
    9899816 TSF:SID:OK,ID=11
    9899819 TSM:FPAR
    9899855 TSF:MSG:SEND,11-11-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    9901864 !TSM:FPAR:NO REPLY
    9901867 TSM:FPAR
    9901903 TSF:MSG:SEND,11-11-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    9903912 !TSM:FPAR:NO REPLY
    9903915 TSM:FPAR
    9903951 TSF:MSG:SEND,11-11-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    9905960 !TSM:FPAR:NO REPLY
    9905963 TSM:FPAR
    9905999 TSF:MSG:SEND,11-11-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    9908008 !TSM:FPAR:FAIL
    9908011 TSM:FAIL:CNT=7
    9908013 TSM:FAIL:DIS
    9908015 TSF:TDI:TSL
    
    pi@MySensorsGW:~ $ systemctl is-active mysgw.service
    active
    

    When I restart the gateway service everything is back OK

    pi@MySensorsGW:~ $ sudo systemctl restart mysgw.service
    pi@MySensorsGW:~ $ tail -f /var/log/syslog
    Mar 13 17:21:55 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:FPAR REQ,ID=6
    Mar 13 17:21:55 MySensorsGW mysgw: TSF:CKU:OK,FCTRL
    Mar 13 17:21:55 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:GWL OK
    Mar 13 17:21:56 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:SEND,0-0-6-6,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    Mar 13 17:21:57 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    Mar 13 17:21:57 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:BC
    Mar 13 17:21:57 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:FPAR REQ,ID=6
    Mar 13 17:21:57 MySensorsGW mysgw: TSF:CKU:OK,FCTRL
    Mar 13 17:21:57 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:GWL OK
    Mar 13 17:21:58 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:SEND,0-0-6-6,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    Mar 13 17:22:01 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:1
    Mar 13 17:22:01 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:PINGED,ID=6,HP=1
    Mar 13 17:22:01 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:SEND,0-0-6-6,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    Mar 13 17:22:03 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:1
    Mar 13 17:22:03 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:PINGED,ID=6,HP=1
    Mar 13 17:22:03 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:SEND,0-0-6-6,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    Mar 13 17:22:05 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:07 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:09 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:11 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,7-7-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    Mar 13 17:22:11 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:BC
    Mar 13 17:22:11 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:FPAR REQ,ID=7
    Mar 13 17:22:11 MySensorsGW mysgw: TSF:PNG:SEND,TO=0
    Mar 13 17:22:11 MySensorsGW mysgw: TSF:CKU:OK
    Mar 13 17:22:11 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:GWL OK
    Mar 13 17:22:12 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:SEND,0-0-7-7,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    Mar 13 17:22:12 MySensorsGW mysgw: New connection from 192.168.0.51
    Mar 13 17:22:12 MySensorsGW mysgw: GWT:TSA:C=0,CONNECTED
    Mar 13 17:22:12 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:13 MySensorsGW mysgw: GWT:TSA:C=0,DISCONNECTED
    Mar 13 17:22:13 MySensorsGW mysgw: Ethernet client disconnected.
    Mar 13 17:22:13 MySensorsGW mysgw: New connection from 192.168.0.51
    Mar 13 17:22:13 MySensorsGW mysgw: GWT:TSA:C=0,CONNECTED
    Mar 13 17:22:14 MySensorsGW mysgw: New connection from 192.168.0.35
    Mar 13 17:22:14 MySensorsGW mysgw: GWT:TSA:C=1,CONNECTED
    Mar 13 17:22:14 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:22:14 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:16 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:17 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,7-7-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    Mar 13 17:22:17 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:BC
    Mar 13 17:22:17 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:FPAR REQ,ID=7
    Mar 13 17:22:17 MySensorsGW mysgw: TSF:CKU:OK,FCTRL
    Mar 13 17:22:17 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:GWL OK
    Mar 13 17:22:17 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:SEND,0-0-7-7,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    Mar 13 17:22:19 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:20 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,11-11-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    Mar 13 17:22:20 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:BC
    Mar 13 17:22:20 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:FPAR REQ,ID=11
    Mar 13 17:22:20 MySensorsGW mysgw: TSF:CKU:OK,FCTRL
    Mar 13 17:22:20 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:GWL OK
    Mar 13 17:22:21 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:SEND,0-0-11-11,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    Mar 13 17:22:22 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:22:22 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:22 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,11-11-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:1
    Mar 13 17:22:22 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:PINGED,ID=11,HP=1
    Mar 13 17:22:22 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:SEND,0-0-11-11,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    Mar 13 17:22:24 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:22:24 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:26 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:28 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:30 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:32 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:22:32 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:34 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 17:22:34 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:36 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:38 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:40 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 17:22:42 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    

  • Mod

    what version are you using?



  • @gohan
    My last node (8-relay) 2.2.0
    my gateway RPi3 git clone https://github.com/mysensors/MySensors.git --branch master
    I think I have some other nodes on 2.0.0



  • sometimes I see this in my gateway log

    Mar 13 17:42:32 MySensorsGW mysgw: !TSF:MSG:SEND,0-0-2-2,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0
    

  • Mod

    @gieljnssns said in Suddenly communication between gw & nodes stopped , rebooting pi sometimes solves it:

    mysgw: !TSF:MSG:SEND,0-0-2-2,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=NACK:0

    that looks like the message got lost between the gw and node. You could try moving the node closer or using a repeater halfway. Pls write the gw version since the git-clone is not telling me much



  • @gohan
    how can I see wich version I'm using?


  • Mod

    when GW starts it prints the version in log



  • @gohan
    version 2.2.0

    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW systemd[1]: Stopping MySensors Gateway daemon...
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW systemd[1]: Stopped MySensors Gateway daemon.
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW systemd[1]: Started MySensors Gateway daemon.
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: Starting gateway...
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: Protocol version - 2.2.0
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGL-Q-,VER=2.2.0
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: TSF:LRT:OK
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: TSM:INIT
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: TSF:WUR:MS=0
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: TSM:INIT:TSP OK
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: TSM:INIT:GW MODE
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: MCO:REG:NOT NEEDED
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: Listening for connections on 0.0.0.0:5003
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: MCO:BGN:STP
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    Mar 13 18:36:04 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:06 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:08 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:10 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:12 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,5-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:12 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:12 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,3-3-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:14 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:16 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:18 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:19 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,2-11-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:19 MySensorsGW mysgw: New connection from 192.168.0.51
    Mar 13 18:36:19 MySensorsGW mysgw: GWT:TSA:C=0,CONNECTED
    Mar 13 18:36:20 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:21 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,1-1-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:21 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,2-11-0,s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:17.0
    Mar 13 18:36:21 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,2-11-0,s=2,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:38.0
    Mar 13 18:36:22 MySensorsGW mysgw: GWT:TSA:C=0,DISCONNECTED
    Mar 13 18:36:22 MySensorsGW mysgw: Ethernet client disconnected.
    Mar 13 18:36:22 MySensorsGW mysgw: New connection from 192.168.0.51
    Mar 13 18:36:22 MySensorsGW mysgw: GWT:TSA:C=0,CONNECTED
    Mar 13 18:36:22 MySensorsGW mysgw: New connection from 192.168.0.35
    Mar 13 18:36:22 MySensorsGW mysgw: GWT:TSA:C=1,CONNECTED
    Mar 13 18:36:22 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 18:36:22 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:24 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:26 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=2,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:60.1
    Mar 13 18:36:26 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:28 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:29 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=0,MSG=0;255;3;0;2;
    Mar 13 18:36:30 MySensorsGW mysgw: TSF:MSG:READ,6-6-0,s=3,c=1,t=16,pt=0,l=1,sg=0:0
    Mar 13 18:36:32 MySensorsGW mysgw: GWT:RFC:C=1,MSG=0;255;3;0;2;
    


  • There is only 4 meter in between my gateway and node.

    @huỳnh-minh-khải said in Suddenly communication between gw & nodes stopped , rebooting pi sometimes solves it:

    The same issue here and solved by changing my NRF24L01

    I've already changed my radio


  • Mod

    Do you have a decent capacitor on the radio module? Have you tried a different maker of nrf24 module?




  • Mod

    I don't like those nrf24 modules as they are 99% fake clones. Once I got some real ones I solved a lot of range issues



  • @gohan
    Can you give me a link to the real ones?


  • Mod

    I bought them on aliexpress from the cdebyte shop. There are a few open topics about real and fake nrf24 if you want to read some more. As a general rule of thumb consider that the genuine nrf24 chip is normally sold around 1.2$ so you can't buy a fully assembled genuine module for less than a dollar.


 

417
Online

8.0k
Users

8.8k
Topics

94.4k
Posts