Gateway <-> Motion Sensor doesn't work



  • Hi everyone
    I uploaded the GatewayESP8266MqttClient sketch on wemos D1Mini, changing AP and MQTT server and MotionSensor on an Arduino nano without changing any data.
    Now, between the 2 devices it seems that they do not exchange information.
    Can someone tell me where I'm wrong? I tried to change other settings (MY_RF24_CHANNEL, MY_RF24_DATARATE, MY_RF24_PA_LEVEL ...) but it does not change anything.
    Thanks

    Debug Sensor:
    724796 TSF:MSG:SEND,100-100-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    726803 !TSM:FPAR:NO REPLY
    726805 TSM:FPAR
    726836 TSF:MSG:SEND,100-100-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    728843 !TSM:FPAR:NO REPLY
    728845 TSM:FPAR
    728876 TSF:MSG:SEND,100-100-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    730883 !TSM:FPAR:FAIL
    730885 TSM:FAIL:CNT=7
    730887 TSM:FAIL:DIS
    730889 TSF:TDI:TSL
    790891 TSM:FAIL:RE-INIT
    790893 TSM:INIT
    790899 TSM:INIT:TSP OK
    790902 TSF:SID:OK,ID=100
    790904 TSM:FPAR
    790935 TSF:MSG:SEND,100-100-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    792942 !TSM:FPAR:NO REPLY
    792944 TSM:FPAR
    792975 TSF:MSG:SEND,100-100-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    794982 !TSM:FPAR:NO REPLY
    794984 TSM:FPAR
    795015 TSF:MSG:SEND,100-100-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    797022 !TSM:FPAR:NO REPLY
    797024 TSM:FPAR
    797054 TSF:MSG:SEND,100-100-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    799062 !TSM:FPAR:FAIL
    799064 TSM:FAIL:CNT=7
    799066 TSM:FAIL:DIS
    799068 TSF:TDI:TSL

    Debug Gateway:
    8125 TSF:MSG:SEND,0-0-255-255,s=255,c=3,t=20,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    scandone
    state: 2 -> 2 (b0)
    8229 GWT:TPC:CONNECTING...
    8757 GWT:TPC:CONNECTING...
    state: 2 -> 0 (2)
    reconnect
    scandone
    state: 0 -> 2 (b0)
    state: 2 -> 3 (0)
    state: 3 -> 5 (10)
    add 0
    aid 10
    cnt
    connected with NETGEAR, channel 3
    dhcp client start...
    9285 GWT:TPC:CONNECTING...
    ip:192.168.0.63,mask:255.255.255.0,gw:192.168.0.1
    9476 GWT:TPC:IP=192.168.0.63
    9506 MCO:BGN:STP
    9524 MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    9553 GWT:TPC:IP=192.168.0.63
    9584 GWT:RMQ:MQTT RECONNECT
    9633 GWT:RMQ:MQTT CONNECTED
    9663 GWT:TPS:TOPIC=mygateway1-out/0/255/0/0/18,MSG SENT
    pm open,type:2 0
    905682 TSF:SAN:OK


  • Mod

    Hi @tiziano-venceslao-santambrogio, welcome to the forum.

    If you haven't already, see https://forum.mysensors.org/topic/666/debug-faq-and-how-ask-for-help/ for how to troubleshoot the most common problems. Unstable power is the most common cause of communication problems. What capacitors are you using?

    It would also be great if you could include the first lines of the debug logs. They contain i formation on which settings the nodes are using.



  • Thanks and congratulations for the great site.

    I put a 10uF capacitor in parallel of both modules.
    Below the initial part of the sensor and then the total strings of the gateway (the gateway after these strings does not print any other data)

    Debug Sensor:
    16 MCO:BGN:INIT NODE,CP=RNNNA---,REL=255,VER=2.3.1
    26 TSM:INIT
    27 TSF:WUR:MS=0
    33 TSM:INIT:TSP OK
    35 TSM:FPAR
    37 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    2046 !TSM:FPAR:NO REPLY
    2049 TSM:FPAR
    2051 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4058 !TSM:FPAR:NO REPLY
    4060 TSM:FPAR
    4062 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    6069 !TSM:FPAR:NO REPLY
    6071 TSM:FPAR
    6073 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    8080 !TSM:FPAR:FAIL
    8081 TSM:FAIL:CNT=1
    8083 TSM:FAIL:DIS
    8085 TSF:TDI:TSL
    18087 TSM:FAIL:RE-INIT
    18089 TSM:INIT
    18096 TSM:INIT:TSP OK
    18098 TSM:FPAR
    18100 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    20108 !TSM:FPAR:NO REPLY
    20110 TSM:FPAR
    20112 TSF:MSG:SEND,255-255-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    22120 !TSM:FPAR:NO REPLY

    Debug Gateway:
    Ž@lðhà,LJ¬ðCXа47 MCO:BGN:INIT GW,CP=RNNGE---,REL=255,VER=2.3.1
    98 TSF:LRT:OK
    113 TSM:INIT
    127 TSF:WUR:MS=0
    150 TSM:INIT:TSP OK
    scandone
    state: 0 -> 2 (b0)
    200 TSM:INIT:GW MODE
    state: 2 -> 3 (0)
    state: 3 -> 5 (10)
    add 0
    aid 7
    cnt
    connected with NETGEAR, channel 3
    dhcp client start...
    337 TSM:READY:ID=0,PAR=0,DIS=0
    370 MCO:REG:NOT NEEDED
    396 TSM:READY:NWD REQ
    2678 TSF:MSG:SEND,0-0-255-255,s=255,c=3,t=20,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    scandone
    2762 GWT:TPC:CONNECTING...
    3290 GWT:TPC:CONNECTING...
    3818 GWT:TPC:CONNECTING...
    ip:192.168.0.63,mask:255.255.255.0,gw:192.168.0.1
    4346 GWT:TPC:CONNECTING...
    4374 GWT:TPC:IP=192.168.0.63
    4405 MCO:BGN:STP
    4423 MCO:BGN:INIT OK,TSP=1
    4451 GWT:TPC:IP=192.168.0.63
    4482 GWT:RMQ:MQTT RECONNECT
    4541 GWT:RMQ:MQTT CONNECTED
    4571 GWT:TPS:TOPIC=mygateway1-out/0/255/0/0/18,MSG SENT
    pm open,type:2 0


 

333
Online

8.1k
Users

9.0k
Topics

95.4k
Posts