💬 Easy/Newbie PCB for MySensors


  • Hardware Contributor

    @daand83 - haha, easy to forget - I also forgot to post in in my example above (changed now) 🙂
    Only one line of code in a different place... well, hope you found it!



  • @sundberg84 - Indeed missing analogreference. All good now, even got a battery value of 102 % 😉



  • @sundberg84 said:

    AMS1117

    mmmm I would like to see a board with room for AMS1117 and caps... 🙂

    While waiting for my Newbie PCBs to arrive I have built my own test sensor on a bit of breadboard. Got the new 0,8-3.3v to 3.3v today. My boosters. So, I just cut the trace going from the battery to the rest of the components and arduino and there I connected my booster. VIN directly from bat + and gnd from bat -, Also, everything else that need GND is connected to the same place. I then reconnected the plus power rail to the power coming from the booster. I also moved the radio connection so that if feed directly from the battery. Measurements show me 3.3 v to arduino and other sensors and about 2.9 to the radio directly from batt. Something does not want to work. It is something with the power to the radio. Running sensor on battery only, no booster, works just fine. Running node with everything on vout from the booster, it just won't work. The radio struggles to do something useful but it fails. Running radio on batt and the rest on booster does not work. 'But, if I power the node with power from the serial adapter. the node woks again but only if the battery provide power to the radio at the same time.

    Any suggestions? Quite tired, can be messy 😉


  • Hardware Contributor

    @NiklasO - do you have any serial log?
    2,9V should be just fine for the radio, but it might freeze with spikes from booster or other power circuit. A 0,1cap from Out to Gnd on the booster might help.

    Try to remove the booster and verify if the radio works then - if so, its the booster. If not try another radio - we know the radios is very different quality sometimes.


  • Hardware Contributor

    Hello, I think @sundberg84 is right, you need some capacitors to filter the noise from the booster, the best is to put the same than those that are on EasyPCB (top of the voltage regulator).
    Even if you power the radio directly from the battery, the booster will generate some noise if you use it to power the board, as they have the same GND.



  • @sundberg84 said:

    @NiklasO - do you have any serial log?
    2,9V should be just fine for the radio, but it might freeze with spikes from booster or other power circuit. A 0,1cap from Out to Gnd on the booster might help.

    Try to remove the booster and verify if the radio works then - if so, its the booster. If not try another radio - we know the radios is very different quality sometimes.

    Thanks for the answers guys!

    Everything works as it should when all on battery.

    Out to GND already have a cap. The same one the radio use? If it sits between radio vcc and gnd-pin that would be the same as between Vout and GND on the booster, right? I have tried with caps at 0,1 - 100uF. The current one is at 47uF. The serial log say stuff about signing error and other like !TSM:UPL:FAIL when radio on battery and the rest on booster Vout. Reports radio OK at start. All has the same GND.
    The multi meter show a quite stable 3.3v output from the booster but I don't have any oscilloscope to see the eventual noise. I have tried different boosters but all are probably the same batch, marked "Canton-power" I think. Also, the radio seem to freeze the Gateway. My sensor tries to communicate with the gateway (I have green, yellow, and red leds connected to both gw and my testsensor). On the sensor the yellow and green blink momentarily and then it greets me with angry red led blinking at me. 😉 The gateway does the same ofc but often it freezes with all the three leds constantly on. To make the gateway accept connections again I have to reset it but this does only happen with this troublesome sensor with radio on bat, rest on booster. Other than that the gateway works great with my other sensors (all on battery only for now).


  • Hardware Contributor

    You have to combine different capacitor values to have some efficient filtering.
    If you respect what is implemented on EasyPCB board you should have :

    • 0.1µF and 10µF as close as possible to the booster output
    • your 47µF as close as possible to the GND/VCC of the radio

    Location of capacitors is important as if they are far from the radio for example, the wires to the radio act as antenna and will catch noise generated by the booster. So in addition to the capacitors at the right position, try to have wires going to the radio as short as possible.



  • @Nca78
    Ok, thanks.
    I'll try some more.



  • My Dirty boards arrived today! Woho! Got 12 of them.

    0_1476279811632_20161012_153919-01-1.jpg



  • Just wanted to say that my first sensor on this board works great! Measuring passives in place. Worked first try.
    On battery, with booster and one DS18B20 temperature sensor.

    Great work @sundberg84!



  • @sundberg84: I have plan to use your pcb to build ethernet gateway, thus I want to use NRF24L01+ radio with external antenna. In this case it's more than recommended to use external power to supply the radio as pro mini has not enough juice to feed radio properly. Could you please give me some hint how to do it in most elegant way? I think it should be enough to do not solder radio's vcc and gnd pins to pcb, but to connect external power supply to these pins with hardsoldered capacitor. What do you think?


  • Hardware Contributor

    @fisher - that is exactly what I did... i made a external "powerpcb" which i could connect the radio to and the node (Arduino + Ethern module) to. This way I didnt feed the radio from the arduino. Be sure to use a voltage regulator with a good ampere output.

    Check this: https://www.openhardware.io/view/207/Mysensors-20-ethernet-gateway-W5100-build



  • @sundberg84: thx for the quick response. I saw your post with external ethernet gateway but I'd like to avoid use of jumper wires and use your newbie psb instead


  • Hardware Contributor

    @fisher - well, the only option then is to use a 3.3v arduino on my PCB and BAT jumper. Then make sure you have a steady 3.3v on PWR on the PCB. If you have any units (like ethernet module?) that needs 5v you need a step up for this... i guess there are many ways to solve this but I have not tried them so you need to experiment a little.



  • @sundberg84: I think I have to abandon my idea to use Newbie PCB as there is slightly different wiring required for connecting w5100 module. I will solder it on prototype board instead. Thanks for your help


  • Hardware Contributor

    @sundberg84
    I really like this design. Do you have plans to make a version for the RFM69W radio? Shouldn't be to difficult but with the free version of eagle, I can't edit your design. 😒


  • Hardware Contributor

    @FotoFieber - that shouldnt be any problem editing. Do you try to open the gerber files, you need to open .sch and .brd



  • So I have one more flaw to point out in the board that I didn't notice before. I also have a question regarding powering the nano. I'll start with the problem and this is for @sundberg84 . Some weeks back I posted some suggestions and differences that I noticed in the revisions of the boards. This was the pic:
    alt text
    When I posted that, you noted that for the capacitors, the G denotes ground. If you look at the blue board on the right which is the one that I have, you have the G marked on the left leg of the capacitor. If you measure continuity from that pin to the large ground tab for incoming power, you will notice that that is not ground. The one on the right is. Since I got the boards, I have always teeted for continuity for my ground legs, so I haven't had any issues, but for a newbie, which is what the board is geared toward, there could be issues.

    Now on to my question regarding power. So I am building another node and I am using the 5 volt version of a Recom power module alt text.
    Seeing that this is a 5 volt output, I would think I should be able to go directly to the 5 volt in on the nano, but what is the best way to wire this if I am using a screw terminal connector to bring my power in? The RAW power pad goes to the regulator input on the nano, and the PWR pad goes to the battery booster which I am not using. I would also guess that I would need to jumper the BAT pads. Would I then too want to remove the regulator from the nano, or won't that matter?

    Any help is appreciated.


  • Hardware Contributor

    @dbemowsk - thanks for your unput! I have checked my project and changed the G label.
    I will also make an notise on openhardware!

    You should be able to use that just fine as power. Most people here use HLK-PM01 but this might be a great addition! (Havent seen it before).
    Check this thread out: https://forum.mysensors.org/topic/1607/safe-in-wall-ac-to-dc-transformers. You should connect it to PWR and GND with REG jumper short.


  • Hardware Contributor

    @sundberg84 said:
    this might be a great addition! (Havent seen it before).

    Unfortunately it's not the same price range as HLK with 12$95 from all suppliers linked from their website.
    Could still have been nice if it had "physical" advantages compared to HLK but it's bigger and with lower power.
    So it's got the safety of a German product left, but HLK is safe enough provided we get a genuine one.

    Interesting part is the recommended circuit which is similar to the one suggested here for the HLK with input fuse, varistor for use with 230V source and optionnal output capacitor to reduce ripple. No temperature fuse but I suppose with bigger size, lower power and higher quality components it's getting really overkill.



  • I ended up ordering 3 of these. I got them from this site. It wasn't till after I ordered them that I saw a post on here about the HLK-PM01 modules. I see the better advantages of the HLK series, cost being the big one, and will order these in the future as needed, but I am just trying to use up the 3 of these that I have.

    I have another project I am working on where I might order some HLK-PM12 modules. I ended up getting a lot of 10 - 12 or 24 volt relay modules for free that I figure I can use in some projects. I wish they were 5 volt, but it's hard to argue with FREE.



  • Hello,
    I'm using the temperature sensor (DS18B20) on a card v8.
    Ok if I use a 18650 battery, if I use a CR2032 coin battery, the sensor does not work.
    I have to make some adjustments?



  • @fabix68 Your problem might be in the fact that the 18650 battery is a 3.7 volt battery, where the CR2032 is only a 3 volt. The extra 0.7 volts will make all the difference. If you use a CR2032, there are a few things you want to do. The first thing is that you need a battery booster. This will boost your power from 3 volts to the needed 3.3 for the nano and the radio. Next is to remove the LED from your nano. This will put unnecessary load on your battery and drain it much faster. You may even want to remove the regulator from the nano.



  • I'm already using a booster to the battery and removed led and regulator. I partially solved by inserting in parallel to battery a 10mF capacitor


  • Hardware Contributor

    What are your setup @fabix68 ? If you are using a 3.3v arudino straight on it will not work.
    Please describe your setup and hardware and not only your battery,



  • I'm using Arduino mini pro 3.3v to which I removed led and regulator, battery boster and tamper on batt.
    I attach the photo
    alt text


  • Hardware Contributor

    @fabix68 should work just fine.
    Whats your issue? Any serial output?



  • Now, with the capacitor on the VCC, it seems to work, even if the range is smaller. It will be to evaluate the battery life


  • Hardware Contributor

    Hello, don't waste your CR2032 yet, as it is now you will be lucky to last a few days ...

    CR2032 and other lithium cells with the same chemistry have a strong internal resistance. It means the more current you draw from them, the more energy you will waste because of this internal resistance. It makes the voltage drop and it means your battery booster will need more and more current to maintain the output voltage = vicious circle with more and more energy wasted.

    Your solution is not to add a battery booster but to use another sensor that will be able to run at low voltage: BMP180/BMP280/BME280 or SHT21/SI7021. They have a very low power consumption (unlike ds18) and will accept Vcc voltage below 2V. I would suggest the SHT21/SI7021 as it's easier to use and will go in sleep mode between measurements without any action from you.

    Without battery booster you will also have a much increased range as the booster generates a lot of noise that perturbates the radio.
    You will also need to:

    • add a big capacitor (at least 100µF) in parallel with the battery to ease out the current peaks
    • remove the voltage regulator as it's still on your pro mini at the moment
    • adapt your sketch to sleep (with 200ms you should be ok) between all consecutive radio calls. Don't forget to do it in the presentation method as it's the most sensible part, before it's called the library has already done many radio calls that made your battery voltage drop. You should begin the presentation method with a sleep.
    • update the fuses on your pro mini to remove the BOD which is by default at 2.7V and will limit the total power you will get from the battery
    • use a brand name cell, the cheap chinese no-name cells will have much lower real capacity available, voltage will drop much faster.


  • @Nca78 said:

    SHT21

    Nca78 thanks for the reply.
    I did not know the SHT21 sensor, it looks like a good alternative also DHT22.
    I've already added a capacitor and view the trace output with the oscilloscope, it is clean, why not explain the decrease in range.
    With regard to the program, has been provided for the sending of data every 5 minutes, if it changes from the previous value, to then return to sleep.
    I never tried to change the fuse on the PRO. I believe that this is the solution. Run it at minimum frequency, remove the BDO so you can also remove the battery booster.



  • I am wondering on the Rev 8 boards how much room there is around the outer mounting holes to drill them a bit larger? Is this just a dual layer board or are there other sandwiched layers in it that might be affected if I drill them larger?I have been trying to find a decent way to mount these and stack them with other boards, but I'm not having much luck. The project I am working on right now is a revised board for my garage door controller and I have my power supply circuit on a piece of proto board and I want to stack the newbie PCB on top of it, but can't find standoffs that small, and I am having real trouble even finding screws that will fit the holes. Has anyone done mounting of these? If I can find screws and mounting hardware that will work without having to drill the holes bigger I am all for it.


  • Hardware Contributor

    @dbemowsk said:

    I am wondering on the Rev 8 boards how much room there is around the outer mounting holes to drill them a bit larger? Is this just a dual layer board or are there other sandwiched layers.

    Its a dual board - drill as much as you want, you can see all traces. In my upcoming rev the holes are bigger. I have recieved this feedback and are improving this.



  • @sundberg84 said:

    In my upcoming rev the holes are bigger. I have recieved this feedback and are improving this.

    what should be on the next rev ?


  • Hardware Contributor

    @Lior-Rubin Changelog so far:

    • Bigger mounting holes 2.5mm
    • IRQ Jumper from Radio. This makes this trace disabled and D2 can be used for interupts unless jumper is connected.
    • BAT and REG jumpers changed positions for better tracing.
    • MysX 2,6
    • Text on voltage regulater (Vout/Vin/Gnd)
    • Bug with G on CAP now on the right side.

    Release and if there will be more things added I dont know.
    Any suggestions?



  • @sundberg84

    In power input I would suggest moving GND to the middle of VCC/RAW so you could using a 2 pin block for GND/RAW like what is shown in post 205. Might cause tracing issues though for you.


  • Hardware Contributor

    @Qu3Uk - its a good suggestion.
    I will se what I can do.



  • @sundberg84 I may suggest the following:

    • place for Temp\Hum sensor
    • place for Light sensor
    • ability to use AC to DC (3\5v) in the board
    • ESP8266 option rather than Arduino (maybe 2 versions)
    • TX\RX connection or FTDI connection


  • I had mentioned this before, but the electrolytic capacitors wer put in the design using a ceramic capacitor designation which doesn't allow room for correct placement of capacitors. The main one is the one near the radio. The pads for the cap are spaced too far apart for a small electrolytic, and they are too close to the connector requiring that the capacitor leads be bent toward the radio connector to be able to get it to fit.


  • Hardware Contributor

    @Lior-Rubin @dbemowsk - thanks you for the suggestions. I will take them into consideration!

    Im not sure I will implement everything because the main purpose of this PCB is to keep it SIMPLE. Its a newbie/easy PCB and to many components and/or other things will make it hard for new members to use.



  • @sundberg84

    I agree with sundberg84 here. Would it be nice to have those other features? Sure, but then you're limited to what else you can do. This is a GREAT board for many/most sensors around the house. And in regards to light or temp/hum, in my experience it's better to have these detached and in better location for detection while keeping "main" board. more out of sight.

    I'll post up some pics of my builds for ideas, but I've built sensors with temp/hum, temp/hum/motion (both battery powered running for over 7 months) and my latest a Neopixel multi strip driver for kitchen cabinets using 5v regulated power. And I haven't had any issues with the cheap through hole ceramic caps for .10uf or the electrolytic caps for 4.7 or 10uf sizes on this board



  • @rchamp

    Only issue I've have was with resistor to D3 which I don't use. My first board I put a resistor there and when doing a trace noticed I was constantly getting regulated 3.3v and it fried my dht11. Might Have been I interpreed the purpose of it wrong as I am new to electrical engineering, but I digress. I just power the dht of of vcc and gnd in prototype area and wire sensor outpUT directly to D3 breakout. No resistor.

    My biggest challenge is finding/building quality quick connects for quick changes and mods /addons. I've reverted to Barrel connectors as they're easily available and can get pigtail versions and panel mount Versons easily



  • I too agree with @sundberg84 and @rchamp. You ask for a spot for all these different sensors, well it has it with the small proto area. If you make it specific to certain sensors you are limiting it's flexibility. the proto area as it sits is big enough, if I want to put a temp/humidity sensor, light sensor, motion sensor or whatever else, I can wire the connectors in the proto area. If anything, I might say to make that proto area even one row bigger in each direction to give a tad more room for maybe resistors or capacitors that may be needed for some sensors. May give a little more flexibility for if you wanted to do a multi sensor board.

    @Lior Rubin, you said "ESP8266 option rather than Arduino " did you mean "ESP8266 option rather than nRF24"? Also,why would you need to put an TX/RX or FTDI connector. IF you use pro mini , it has the FTDI connector on it already.



  • @sundberg84 I hit this post again today with the intention of finally biting the bullet and buying some boards - but then I saw your notes about the next revision of the board. Could you tell me when you're expecting to release that? Is it worth me waiting a while?

    Thanks!


  • Hardware Contributor

    @velkrosmaak - I dont know - im in the middle of another project and it wont be any bigger changes.
    See the changelog above.
    Only thing that can matter if you planning to do a project with 2 interupts that need D2 and D3,



  • @dbemowsk said:

    @Lior Rubin, you said "ESP8266 option rather than Arduino " did you mean "ESP8266 option rather than nRF24"? Also,why would you need to put an TX/RX or FTDI connector. IF you use pro mini , it has the FTDI connector on it already.

    I meant to use the ESP8266 option rather than the pro mini+nrf24. So to transfer the sensors to use IP and not radio.

    for the FTDI, the connection on top of the arduino board is hard to connect because of the terminals.



  • @Lior-Rubin said:

    I meant to use the ESP8266 option rather than the pro mini+nrf24. So to transfer the sensors to use IP and not radio.

    for the FTDI, the connection on top of the arduino board is hard to connect because of the terminals.

    As for the FTDI connector, you have a few options. You can switch the right angled header pins for straight ones and plug in vertically. Option 2 is to mount it reversed pointing away from the terminals. Option 3, which is what I do, is to mount the Pro Mini with female header strips on the board. The ones that I use bring it up high enough where the FTDI connector clears the terminals if I use them. Doing it that way gives you the added benefit of being able to remove the pro mini and swap it if there is a problem.


  • Hardware Contributor

    @sundberg84 said:

    Only thing that can matter if you planning to do a project with 2 interupts that need D2 and D3,

    Even for that the current version is not a big problem. Just cut or unsolder the interrupt pin on the NRF24.



  • Hi
    Do anyone have a working sketch for a 2xAA battery powered DHT22 with Mysensors 2.0 that works with this pcb rev.8 ?

    //PT


  • Hardware Contributor

    @pettib - almost 😉 https://github.com/sundberg84/MySensors2.0.0/blob/master/UVSensor/UVSensor.ino
    This is a UV sensor - so everything else works. Just exchange the UV code for DHT22 code.



  • Thanks. I will try this.

    //PT



  • Hi guys!

    Any suggestions as to why my voltage on 3.3 is either battery voltage (if BAT is short circuited) or 0v if BAT not short circuited. I have the same problem on two boards so I guess I´ve done the same mistake twice and that it´s not H/W error.. This means the radio doesn´t work unless I have brand new batteries or hook it up to USB for programming..

    0_1480076010564_20161124_204635.jpg



  • @ChrisW, I am assuming you are using 3.3v nanos. What are you using for batteries? Where are you measuring your 3.3v? I am assuming that you are measuring it on the radio on pin 2. When using the power booster at 3.3v, first measure the output power of the booster at the pin closest to the RAW input. If you have your 3.3v there, then you need to add a jumper to the regulator pads since you are not using a 3.3v regulator (below the 0.1uf and 10uf capacitors) for the radio. That jumper needs to go between the 2 pads near the flat edge of the regulator silkscreen. You can also jump the lower two pins from the BAT and REG jumpers, that does the same thing. This jumps your 3.3v over to the radio power in. DO NOT put a jumper across BAT. Adding that can ruin your radio if you put more than 3.3v on your PWR in from your batteries. The nRF24L01 radios are sensitive to the power applied to them.


  • Hardware Contributor

    @ChrisW - im sorry, Im dont really understand you - english isnt my first language, could be why.
    Could it be a short somewhere? and booster is mounted in the correct way? Please describe some more and answer the questions @dbemowsk asked and im sure we can figure it out.



  • @dbemowsk , yes I am using the 3.3 nano.
    I´m using 2 regular AA batteries 1,5 V. I am measuring on VCC for radio, which should be boosted to 3.3V.
    VCC on the left pin layout is 3.3, the 3.3-pin is same as battery.

    Booster output is 3.3V.
    I was unaware of the need for voltage regulator to the radio - since I´m going with 3.3 all the way I never realized this. That´s probably the culprit right there.

    I´ll try your suggestion tomorrow and see if it works out. Thank you for your time.

    @sundberg84 , det är OK, det är inte mitt förstaspråk heller.. 😉
    Tack för ett bra nybörjarpaket - väldigt enkelt att få ihop en bra hobbysensor!
    Jag misstänker att det är som dbemowsk säger - att jag skulle haft en booster till radion också.


  • Hardware Contributor

    @ChrisW - Hi! (Writing in english so all can understand, även om det inte behövs 🙂 )

    When you are using 3.3v pro mini and booster with BAT jumper it should not be 3.3v over the radio. This is because the booster generates alot of noice and the radio can handle down to 1.9v without any issues. This is how the PCB was designed due to learning by doing. The radio uses what comes raw from the batteries without booster. Evreything else on the PCB is boosted.

    If you are using 2xAA you should be able to run the it beteen 1.9V and 3V (which is most of the batteries since the voltage drops pretty fast below that).



  • @ChrisW said:

    I was unaware of the need for voltage regulator to the radio - since I´m going with 3.3 all the way I never realized this.

    That's what I was trying to explain. You do not need the regulator, but the board is set up to use one in the event that you might use a 5 volt nano. That is why I mentioned adding the jumper wire. That is to jumper the input and output pins of where the regulator would normally go IF you were using a 5 volt arduino.
    regulator jumper placement

    EDIT:
    @sundberg84 I think we were typing messages at the same time. I did not realize that the radio could run at that low of a voltage. My method jumps the boosted 3.3 volts over to the radio. Shouldn't adding the 0.1uf and 10uf caps attenuate the noise from the booster when jumping the regulator pins?


  • Hardware Contributor

    @dbemowsk - What I know the booster generates ALOT of noice and are really dependent of the quality of the booster. They are expensive as it is and if you buy the china ones its a big risk you get disturbance to the radio even if you use caps!

    I would not recommend to jump the boosted voltage to the radio. It might work in some cases (depending on the hardware) but there is a risk doing it.

    Some boosters even generate so much noice that even if you havent it connected directly to the radio it doesnt work.



  • Hiya Sundberg
    I think Im having boost converter noise issues from a dodgy ebay batch.
    I have soldered up 11 of your boards to date and two are real flaky.
    Aside from swapping out the boost converter is there a way to reduce the noise? 0.1UF cap across the radio power/gnd pins? Or across the GND and output pins of the booster itself?
    They are kind of expensive so dont want to bin them if I can bodge up a fix...
    Thanks,
    Matt


  • Hardware Contributor

    @Matt - Hi!
    This issues has been addressed in the thread before, see if you can find it.
    I have had luck with a 0,1 ceramic cap on the booster from out to GND. There is more advances methods to reduce noice which I haven't tried but you can read about them above in the thread somewhere. As you said they are a bit pricey but some boards have I just not been able to fix due to really bad booster and scrapped.



  • @sundberg84 Hiya yep found it, starts with your post 30th June 2016.
    To be honest its a bit over my head, inductors. ferrite beads etc. A picture of what to solder where would help.
    I did try to 0.1uf cap across OUT and GND but the things still only work for a minute then go silent.
    I will desolder existing booster then add a jumper from vin to vout to see how stable they are with a good solid battery supply.
    If they are reliable I will order some more boosters, but it seems a bit hit and miss as to reliability...
    Unless someone can post a pic or explain (for dummies) how to filter the booster effectively?
    I should pull out my scope, which involves tidying my workbench, not a task I undertake lightly....

    Thanks,
    Matt



  • Have been doing some investigation of the boost converters, just with my DMM, which doesnt have frequency function.
    However it can measure ac ripple. On the working boosters there is a ripple amplitude of around 0.02V. On the flaky ones its anything from 0.03 to 0.05V. So this makes it easy for me to test to converters before comitting them with solder.



  • @alexsh1 I know its a bit historical but could you post a pic or explain how you connect the lc-filter to the boost converter? Having issues here, 0.1uf cap didnt help...
    Thanks....


  • Hardware Contributor

    @Matt - It was some time ago now i experienced with this... but something like this:
    0_1480492998281_1.JPG and to be hones maybe it was from ground (middle pin) to vin (left pin)... try both, cant do any harm. As I said - in most cases it works... I buy 10 and 10 batches and around 7-8 works good enough.



  • @sundberg84 thanks, that is how I have soldered the 0.1uF cap but it hasnt improved things.
    I was hoping @alexsh1 would be happy to chip in here and show me how to solder the 220uf cap and 3.3uH choke?


  • Hero Member

    @Matt Take a look at link text



  • @AWI hey thanks! I especially like this
    0_1480738566004_lc-filter-circuit1-300x281.jpg

    Although.... Something tells me L should be in series on Vout, sureley if it was between BAT and 3.3 voltage weird things would happen....
    Might be time to finally try to figure out how to use that cheap old scope in my garage...
    Also, as it happens, am just getting in to RC stuff (well for my son, but you know...)


  • Hardware Contributor

    I have now updated this to Revision 9!

    • Bigger mounting holes 2.5mm
    • IRQ Jumper from Radio. This makes this trace disabled and D2 can be used for interupts unless jumper is connected.
    • BAT and REG jumpers changed positions for better tracing.
    • MysX 2,6
    • Text on voltage regulater (Vout/Vin/Gnd)
    • Bug with G on CAP now on the right side.
    • GND and VCC swapped - so you could use a 2 pin block for GND/RAW as well.
    • Capacitor to filter the booster output more (optional)

    Please wait for PCB house to update to new gerber files before ordering (It should say M.Rev 5 (Manufacturer rev 5) for lastest revision when selecting PCB house)
    I have not yet tested this rev... but no major changes so it should be pretty safe.
    If you want to be 100% sure, download and order Rev 8.



  • @sundberg84

    Been a while since I made sensors now - but so what.. ordered 10 pcs in order to try it out 🙂



  • @sundberg84 said:

    • Bug with G on CAP now on the right side.
      Wait, what?
      Missed this. I am using v8 boards. Cant seem to figure out how to search individual threads and 247 posts is a bit much to go through tonight. Will get the DMM out and try to figure it out, but what cap is labelled wrong?

    Thanks,
    Matt


  • Hardware Contributor



  • @sundberg84 cheers, no problem on my boards, multimeter confirms this...



  • Hey I recently got a batch of ten pro 3.3v pro minis from ebay, I removed vreg + LED on two of them and they no longer work... Well, I cant upload. I have done this low power mod heaps of times, the boards are different from ones Ive seen before, has anyone here had this problem? Or am I just a problem magnet? Have yet to solder programming headers on a non modified board to see if its a bad batch... Maybe main power is routed through the vreg or LED regardless or something? I dont have the eyesight or mag abilities to play around...
    0_1482260686279_upload-22833514-2461-4622-9259-2d9e9fa6ed9b


  • Hardware Contributor

    @Matt - I have killed some when i tried to remove them led/reg with a knife (ie cutting). So i began desoldering them which workes nice. I have killed one because of a short circuit and one because i damaged the pad.

    Could be as you say another routing if its a new clone. Removing the led/resisotor led to being with should not affect this as it most likely only goes to ground.



  • @sundberg84
    Thanks for your reply. Given I've done six or seven to date without issue I am somewhat skeptical that I have borked two in a row. I use a fine tip hakko iron, solder sucker, wick + a tiny wee flathead screwdriver for the butchery.
    Maybe its time I invested in a magnifying glass heh.
    Is it necessary to remove the vreg as I would think its not doing anything anyway as we are powering via VCC rather than raw?


  • Hardware Contributor

    @Matt - Sounds strange. Magnifying glass is cheap and good 👍



  • @sundberg84
    Yeah it is a bit. As I said, may yet be a bad batch, too busy with other things right now to test a third one.
    Mind you, just found this and as I suspected, there appears to be no point in removing the regulator if we are powering directly via vcc.



  • @Matt said:

    Hey I recently got a batch of ten pro 3.3v pro minis from ebay, I removed vreg + LED on two of them and they no longer work... Well, I cant upload.

    Did you try to use side pins for Vcc/Gnd connections from usb-ttl adapter? It is known for some clones that Vcc/Gnd pins on programming header do not work after regulator and led are removed and side pins must be used for uploading sketch...



  • @ferro ooh hey, didn't know that... Will have a go. Thanks!



  • @Matt said:

    @ferro ooh hey, didn't know that... Will have a go. Thanks!

    Nup, didn't work. Must have killed them somehow by removing the regulator. Have a third one running just fine, minus the LED.... Oh well.



  • Had further problems with intermittent sends. Sometimes on initial presentation it only sends the sketch name and not version number. Also sends are infrequent up to six hours apart. When it does send it often only sends one child_id when there are three to send.
    Previously I thought this was most likely an issue with a noisy boost converter. However I just tried replacing the 4.7uf cap on the radio with a 47uf one. Problem solved!
    Matt


  • Hardware Contributor

    @Matt - Nice to hear problem solved! Its again the sensitive radio and the booster might be the cause since changing the cap worked.
    One trick is also to add a delay(10) between the presentations if possible. Sometimes the radio cant keep up or something...



  • Gah! I ordered through the https://www.openhardware.io/order/4/PCB10X link from Itead but got the rev8 boards. Thought the "I always update the gerber files for sale" meant it was safe to order...


  • Mod

    @Efflon did the order say version m5 when you ordered? Which date did you place the order?



  • @mfalkvidd I ordered January 2 and can't remember what version was stated. I'm quite sure I picked Itead because it had a higher version numer (and a slightly higher price), honestly don't remember. All I know is that I didn't read this thread but rather just browsed through the page and clicked order. Afterwards I realized it wasn't clear if it was the 5V or 3.3V version but the order said 5x5cm. I also missed to choose color but "grönt är skönt".
    Guess what confused me most was the statement "It may say another rev. at the orderpage but this is not EasyPCB rev but the rev for manufacturer." causing me to be trigger happy 😄


  • Hardware Contributor

    @Efflon - sorry to hear you got rev 8 if you wanted rev 9.
    I wrote this notice just because itead was so slow updating to the right revision! I also spoke to hek about this a month ago according to my chat log.


  • Admin

    Sorry to hear... Checked the log. The order was for manufacturer revision 4 (which is what @sundberg84 call rev 8 ).

    The system automatically increments the revision number each time an author makes a new release. Each manufacturer must set price on each revision(which in some cases may take a while if they do this manually). Until they've done that, any older revision where they've set a price is still available for purchase.

    The revision is stated below the big order-button.



  • 0_1485115385923_IMG_1116.JPG
    Could anyone explain me, why position (polarity) of condensers 4.7uF on REV 8(blue) and REV 9 (red) are different?



  • @Amput said in 💬 Easy/Newbie PCB for MySensors:

    Could anyone explain me, why position (polarity) of condensers 4.7uF on REV 8(blue) and REV 9 (red) are different?

    It's a bug in v8 fixed in v9, so v9 is correct, see link this post



  • @SUNDBERG84 - Do you have a board/design for the RFM69 radio ?

    Rergards,
    Martin



  • @martins - you can use NRF2RFM69 if you want to use RFM69 with Newbie PCB board. I'm using it too, works fine with 3.3V arduino. For 5V arduino you will need to add level logic converter too.



  • @ferro
    Pity because that would double the cost of the sensor board:

    Order PCBs for Easy/Newbie PCB for MySensors : $15
    Order PCBs for NRF2RFM69 : $15

    Thanks,
    Martin



  • @ferro said in 💬 Easy/Newbie PCB for MySensors:

    @Amput said in 💬 Easy/Newbie PCB for MySensors:

    Could anyone explain me, why position (polarity) of condensers 4.7uF on REV 8(blue) and REV 9 (red) are different?

    It's a bug in v8 fixed in v9, so v9 is correct, see link this post

    Thx for answer :-).


  • Hardware Contributor

    @martins - No, not at the moment. It has been asked before but I have never got my head around it.
    As i told before, you are happy to develop it yourself. I have some other things in my list but in the future maybe 🙂



  • This post is deleted!


  • This post is deleted!


  • Hi
    I've tried to order the capaciter and voltage regulator from our local electronics supplier. The choice is too big. Could anyone please help a "newbie" to select the right parts for a raw powered 5V version

    • 4.7uF capacitor
    • voltage regulator
    • 0.1 and 10uF cap
      http://www.distrelec.ch/ can't select the parts because of missing size and especially for the voltage regulator the exact type.

  • Hardware Contributor

    @N00phi - I usually just select the ones at www.mysensors.org/store but if you have a specific site you wish to order from I can choose for you.



  • @sundberg84 It would be absolutely great if you could do so! I would order at http://www.distrelec.ch ...


  • Hardware Contributor

    @N00phi for the capacitors: http://www.distrelec.ch/search?q=electrolytic+capacitor&filter_Rated+voltage~~VDC=50&filter_Diameter+housing~~mm=4&filter_Diameter+housing~~mm=5 (choose the axial types which is the one with two legs).

    As for the voltage regulator I use LE33ACZ 5V-3.3V which i cant find on that site.



  • @sundberg84 said in 💬 Easy/Newbie PCB for MySensors:

    choose the axial types which is the one with two legs

    Just for clarification, there is axial lead and radial lead components. The axial leads have both wires coming out of one side (as @sundberg84 mentions it looks like two legs). Radial leads have one wire coming out each side. I almost never use radial lead capacitors.


 

212
Online

8.3k
Users

9.1k
Topics

96.7k
Posts