[Solved] Nodes ignore I_FIND_PARENT_RESPONSE message?



  • 2.0.1-beta

    mqtt client gateway (RPi) log:

    TSF:MSG:READ,3-3-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:FPAR REQ,ID=3
    TSF:CHKUPL:OK,FCTRL
    TSF:MSG:GWL OK
    TSF:MSG:SEND,0-0-3-3,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    TSF:MSG:READ,2-2-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:FPAR REQ,ID=2
    TSF:CHKUPL:OK,FCTRL
    TSF:MSG:GWL OK
    TSF:MSG:SEND,0-0-2-2,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    TSF:MSG:READ,1-1-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:FPAR REQ,ID=1
    TSF:CHKUPL:OK,FCTRL
    TSF:MSG:GWL OK
    TSF:MSG:SEND,0-0-1-1,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    TSF:MSG:READ,3-3-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:FPAR REQ,ID=3
    TSF:CHKUPL:OK,FCTRL
    TSF:MSG:GWL OK
    TSF:MSG:SEND,0-0-3-3,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    TSF:MSG:READ,2-2-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:FPAR REQ,ID=2
    TSF:CHKUPL:OK,FCTRL
    TSF:MSG:GWL OK
    TSF:MSG:SEND,0-0-2-2,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    TSF:MSG:READ,2-2-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:FPAR REQ,ID=2
    TSF:CHKUPL:OK,FCTRL
    TSF:MSG:GWL OK
    TSF:MSG:SEND,0-0-2-2,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    TSF:MSG:READ,3-3-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:FPAR REQ,ID=3
    TSF:CHKUPL:OK,FCTRL
    TSF:MSG:GWL OK
    TSF:MSG:SEND,0-0-3-3,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    TSF:MSG:READ,2-2-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:FPAR REQ,ID=2
    TSF:CHKUPL:OK,FCTRL
    TSF:MSG:GWL OK
    TSF:MSG:SEND,0-0-2-2,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    TSF:MSG:READ,2-2-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:FPAR REQ,ID=2
    TSF:CHKUPL:OK,FCTRL
    TSF:MSG:GWL OK
    TSF:MSG:SEND,0-0-2-2,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    
    

  • Admin

    @b0rmann With this piece of information it's hard to guess - please provide additional information such as sketch of your node(s) + full debug logs.



  • nopde #1 - only repeater...

    #define MY_SPECIAL_DEBUG 
    #define MY_BAUD_RATE 9600
    #define MY_RADIO_NRF24
    #define MY_NODE_ID 1
    #define MY_PARENT_NODE_ID 0
    #define MY_RF24_CE_PIN 9
    #define MY_RF24_CS_PIN 10
    #define MY_RF24_CHANNEL 1   
    #define MY_REPEATER_FEATURE
    
    #include <MySensors.h>
    
    void setup() {}
    
    void presentation() {
      sendSketchInfo("Repeater", "1.1");
    }
    
    void loop() {}
    

  • Admin

    @tekka said:

    @b0rmann With this piece of information it's hard to guess - please provide additional information such as sketch of your node(s) + full debug logs.

    You really have to provide the requested information if you want to receive support from forum members.

    Please provide sketches of node 2 and 3 and their debug logs.



  • @tekka
    node 1, 2 and 3 have logging off :(
    btw, problem not in the sketches.

    #define MY_SPECIAL_DEBUG 
    #define MY_BAUD_RATE 9600
    #define MY_RADIO_NRF24
    #define MY_NODE_ID 2
    #define MY_PARENT_NODE_ID 0
    #define MY_RF24_CE_PIN A0
    #define MY_RF24_CS_PIN 10
    #define MY_RF24_CHANNEL 1   
    #define MY_REPEATER_FEATURE
    
    #include <MySensors.h>
    #include <DallasTemperature.h>
    #include <OneWire.h>
    
    #define PIN_ONE_WIRE 4 
    
    #define MAX_ATTACHED_DS18B20 4
    #define TEMPERATURE_PRECISION 11
    
    #define MIN_TIMEOUT 600000ul
    #define MAX_TIMEOUT 900000ul
    
    // DS18B20
    OneWire oneWire(PIN_ONE_WIRE);
    DallasTemperature ds(&oneWire);
    
    unsigned long ds_last_read;
    
    DeviceAddress ds18b20[MAX_ATTACHED_DS18B20];
    int numDS=0;
    
    // Initialize temperature message
    MyMessage msg_t(0, V_TEMP);
    
    void sendDS ();
    
    void before() {
        ds.begin();
        numDS = ds.getDeviceCount();
    }
    
    void setup() {}
    
    void presentation() {
        wait(100);
        sendSketchInfo("Podlaha", "3.0");
    
        for ( int i = 0; i < MAX_ATTACHED_DS18B20; i++ ) {
            if ( ds.getAddress(ds18b20[i], i)) {
                ds.setResolution(ds18b20[i], TEMPERATURE_PRECISION);
                wait(100);
                present(ds18b20[i][7], S_TEMP, "DS18B20");
            }
        }
    }
    void loop() {
        unsigned long time = millis();
    
        if ( ds_last_read && time - ds_last_read < MIN_TIMEOUT ) return;
    
        ds_last_read = time;
    
        ds.requestTemperatures();
    
        for ( int i=0; i < numDS && i < MAX_ATTACHED_DS18B20; i++ ) {
    
            if ( ! ds18b20[i] ) continue;
    
            float temperature = ds.getTempC(ds18b20[i]);
    
            if ( temperature < -50 ) continue;
            if ( temperature > 120 ) continue;
            if ( temperature == 85 ) continue;
    
            send( msg_t.setSensor(ds18b20[i][7]).set(temperature, 1), false );
        }
    }
    


  • node #5, with older mysensors library (2.0.0) work correctly

    TSF:MSG:READ,5-5-0,s=3,c=1,t=24,pt=7,l=5,sg=0:678627392
    Sending message on topic: MyGW1-out/5/3/1/0/24
    TSF:MSG:READ,5-5-0,s=255,c=3,t=22,pt=5,l=4,sg=0:32231
    Sending message on topic: MyGW1-out/5/255/3/0/22
    
    


  • log from node #3...

    MCO:BGN:INIT REPEATER,CP=RNNRA--,VER=2.0.1-beta
    TSM:INIT
    TSM:INIT:TSP OK
    TSM:INIT:STATID,ID=3
    TSF:ASID:OK,ID=3
    TSM:FPAR
    TSF:MSG:SEND,3-3-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSF:MSG:READ,2-2-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:READ,5-5-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    TSF:MSG:READ,2-2-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    !TSM:FPAR:NO REPLY
    TSM:FPAR
    TSF:MSG:SEND,3-3-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSF:MSG:READ,2-2-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    TSF:MSG:BC
    !TSM:FPAR:NO REPLY
    TSM:FPAR
    TSF:MSG:SEND,3-3-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    !TSM:FPAR:NO REPLY
    TSM:FPAR
    TSF:MSG:SEND,3-3-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    !TSM:FPAR:FAIL
    TSM:FAILURE
    TSM:FAILURE:PDT
    

  • Admin

    @b0rmann It's hard to analyse your problem if you do not provide the requested information. Please provide these information, in this order:
    (1) Are all nodes + GW running the latest dev version, i.e. 2.0.1-beta?
    (2) GW sketch
    (3) GW full debug log
    (4) node 2 full debug log



  • yes, it's too hard :)

    1. yes
    2. gw nave not "sketch", it's raspberry pi port of gw

    ...

    problem solved by using external power source on radio (instead 3v3 raspberry pi output)


  • Admin

    @b0rmann ok, great :)


Log in to reply
 

Looks like your connection to MySensors Forum was lost, please wait while we try to reconnect.