How to build a repeater



  • Hello everyone.

    I cant find a clear solution how to build a repeater. i have a tempsensor on 40m distance from my gateway and want to build a repeater in between.

    Can anyone tell me what to do achieving this e.g. sample code etc..

    Thanks..


  • Hardware Contributor

    Hello,

    Here it is https://www.mysensors.org/download/sensor_api_20#create-repeating-nodes
    lot of great docs on main site though ;)



  • @scalz said:

    Hello,

    Here it is https://www.mysensors.org/download/sensor_api_20#create-repeating-nodes
    lot of great docs on main site though ;)

    so do i need to use for each sensor a repeater? copy the sensor code and add the #define MY_REPEATER_FEATURE in the top of the code?



  • @stingone hi, the mysensor master library comes with an example file to create a "RepeaterNode" I've built 4 of them using an Arduino nano and a radio module ( https://www.mysensors.org/build/connect_radio) they work very well for me.



  • @scalz Thanks so much I was looking for something like this as well, thanks again



  • @ramoncarranza

    So just using that example code is enough?



  • @stingone yep all you have to do is upload it to your radio set-up and that's it, but you do waste a board and a radio unit, but in MY case is well worth it.



  • @ramoncarranza

    Ok so no need to change any code in my original sensor? and will it send multiple values from more sensors if picked-up?



  • no need to change anything on your original sensors and and yes it will relay signals from multiple sensors to your gateway/controller. Just our of curiosity, what controller are you using???



  • @ramoncarranza said:

    no need to change anything on your original sensors and and yes it will relay signals from multiple sensors to your gateway/controller. Just our of curiosity, what controller are you using???

    Using pimatic v9. on a raspberry pi 3. I already build a mysensors combined temp/ph sensor. But had to change the code in mysensors v2.0. I'm using lot of 433mhz over more then 25 devices.. but im now changing also towards mysensors :). so the mysensors is a little bit new to me.



  • @ramoncarranza said:

    no need to change anything on your original sensors and and yes it will relay signals from multiple sensors to your gateway/controller. Just our of curiosity, what controller are you using???

    Just build the repeater today..how can i see check if it is working properly??

    Nevermind its working :):) just received the information on the repeater... great support thanks



  • Now testing for few day's and i see that one of my sensors stops working after few minutes.. the one that is most close to the gateway... after resetting it sends af few minutes and then stops working again...


  • Mod

    @stingone what does the serial debug output say?



  • @mfalkvidd said:

    @stingone what does the serial debug output say?

    TSM:UPL
    TSP:PING:SEND (dest=0)
    !TSP:MSG:SEND 6-6-0-0 s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=fail:1
    TSP:CHKUPL:FAIL (hops=255)
    !TSM:UPL:FAIL
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    !TSP:SEND:TNR
    TSP:MSG:READ 5-5-6 s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0:1
    TSP:MSG:FPAR RES (ID=5, dist=1)
    TSP:MSG:PAR OK (ID=5, dist=2)
    !TSP:SEND:TNR
    TSM:FPAR:OK
    TSM:ID
    TSM:CHKID:OK (ID=6)
    TSM:UPL
    TSP:PING:SEND (dest=0)
    !TSP:MSG:SEND 6-6-5-0 s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=fail:1
    TSP:CHKUPL:FAIL (hops=255)
    !TSM:UPL:FAIL
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    Init complete, id=6, parent=255, distance=255, registration=1
    !TSP:SEND:TNR```
    
    
    Starting sensor (RNNNA-, 2.0.0)
    TSM:INIT
    TSM:RADIO:OK
    TSP:ASSIGNID:OK (ID=6)
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    !TSM:FPAR:FAIL
    !TSM:FAILURE
    TSM:PDT
    TSM:INIT
    TSM:RADIO:OK
    TSP:ASSIGNID:OK (ID=6)
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    !TSM:FPAR:FAIL
    !TSM:FAILURE
    TSM:PDT
    TSM:INIT
    TSM:RADIO:OK
    TSP:ASSIGNID:OK (ID=6)
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    TSM:FPAR
    TSP:MSG:SEND 6-6-255-255 s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=bc:
    !TSM:FPAR:FAIL
    !TSM:FAILURE
    TSM:PDT
    

Log in to reply
 

Looks like your connection to MySensors Forum was lost, please wait while we try to reconnect.