RelayActuator message not going threw



  • Hi ,
    I'm trying to make a realy actuator on my system :
    Gateway serial working with temp sensor v2 using the standard program provided with the myConfig configured for RFM69

    The node with the relay runs the following code :

    // Enable debug prints to serial monitor
    #define MY_DEBUG 
    
    // Enable and select radio type attached
    //#define MY_RADIO_NRF24
    #define MY_RADIO_RFM69
    
    // Enable repeater functionality for this node
    #define MY_REPEATER_FEATURE
    
    #include <MySensors.h>
    
    #define RELAY_1  3  // Arduino Digital I/O pin number for first relay (second on pin+1 etc)
    #define NUMBER_OF_RELAYS 4 // Total number of attached relays
    #define RELAY_ON 1  // GPIO value to write to turn on attached relay
    #define RELAY_OFF 0 // GPIO value to write to turn off attached relay
    
    
    void before() { 
      for (int sensor=1, pin=RELAY_1; sensor<=NUMBER_OF_RELAYS;sensor++, pin++) {
        // Then set relay pins in output mode
        pinMode(pin, OUTPUT);   
        // Set relay to last known state (using eeprom storage) 
        digitalWrite(pin, loadState(sensor)?RELAY_ON:RELAY_OFF);
      }
    }
    
    void setup() {
      
    }
    
    void presentation()  
    {   
      // Send the sketch version information to the gateway and Controller
      sendSketchInfo("Relay", "1.0");
    
      for (int sensor=1, pin=RELAY_1; sensor<=NUMBER_OF_RELAYS;sensor++, pin++) {
        // Register all sensors to gw (they will be created as child devices)
        present(sensor, S_BINARY);
      }
    }
    
    
    void loop() 
    {
      
    }
    
    void receive(const MyMessage &message) {
      // We only expect one type of message from controller. But we better check anyway.
      
         // Change relay state
         digitalWrite(message.sensor-1+RELAY_1, message.getBool()?RELAY_ON:RELAY_OFF);
         // Store state in eeprom
         saveState(message.sensor, message.getBool());
         // Write some debug info
         Serial.print("Incoming change for sensor:");
         Serial.print(message.sensor);
         Serial.print(", New status: ");
         Serial.println(message.getBool());
       
    }
    

    The node has the ID 65, when I send via MYScontroller, or my domotic controler (Jeedom) a message to set the relay on/off the node doesn't receive anything

    here are the log on node side :

    0 MCO:BGN:INIT REPEATER,CP=RRNRA--,VER=2.0.1-beta
    4 MCO:BGN:BFR
    6 TSM:INIT
    8 TSM:INIT:TSP OK
    10 TSF:SID:OK,ID=65
    12 TSM:FPAR
    145 TSF:MSG:SEND,65-65-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    825 TSF:MSG:READ,0-0-65,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0:0
    831 TSF:MSG:FPAR OK,ID=0,D=1
    2152 TSM:FPAR:OK
    2152 TSM:ID
    2154 TSM:ID:OK
    2156 TSM:UPL
    2164 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    2183 TSF:MSG:READ,0-0-65,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0:1
    2189 TSF:MSG:PONG RECV,HP=1
    2191 TSM:UPL:OK
    2193 TSM:READY
    2203 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0,ft=0,st=OK:0100
    2373 !TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=0,t=18,pt=0,l=10,sg=0,ft=0,st=NACK:2.0.1-beta
    2390 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=6,pt=1,l=1,sg=0,ft=1,st=OK:0
    4405 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=11,pt=0,l=5,sg=0,ft=0,st=OK:Relay
    4419 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=12,pt=0,l=3,sg=0,ft=0,st=OK:1.0
    4435 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=1,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4450 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=2,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4466 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=3,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4481 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=4,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4487 MCO:REG:REQ
    4497 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=26,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:2
    4554 TSF:MSG:READ,0-0-65,s=255,c=3,t=27,pt=1,l=1,sg=0:1
    4560 MCO:PIM:NODE REG=1
    4564 MCO:BGN:STP
    4567 MCO:BGN:INIT OK,ID=65,PAR=0,DIS=1,REG=1
    601131 TSF:MSG:READ,0-0-255,s=255,c=3,t=20,pt=0,l=0,sg=0:
    601137 TSF:MSG:BC
    601284 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=21,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    601292 TSF:MSG:FWD BC MSG
    601425 TSF:MSG:SEND,0-65-255-255,s=255,c=3,t=20,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    1199908 TSF:MSG:READ,0-0-255,s=255,c=3,t=20,pt=0,l=0,sg=0:
    1199915 TSF:MSG:BC
    1200738 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=21,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    1200746 TSF:MSG:FWD BC MSG
    1200879 TSF:MSG:SEND,0-65-255-255,s=255,c=3,t=20,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    

    The message sent to trun on//off the relay for is for exemple :
    65;4;1;1;2;1 or 0

    any Idea why the messages is not going threw ?
    thanks


  • Admin

    @frencho Without additional information it's hard to guess - Please also provide the debug log from the GW.



  • @tekka

    here we go the gateway log

    03/11/2016 21:12:31	INFO	Connected to COM12
    03/11/2016 21:12:33	RX	0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RRNGA--,VER=2.0.1-beta
    03/11/2016 21:12:33	RX	0;255;3;0;9;TSM:INIT
    03/11/2016 21:12:33	RX	0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    03/11/2016 21:12:33	RX	0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    03/11/2016 21:12:33	RX	0;255;3;0;9;TSM:READY
    03/11/2016 21:12:33	RX	0;255;3;0;14;Gateway startup complete.
    03/11/2016 21:12:33	DEBUG	Update child id=255, type=ARDUINO_RELAY
    03/11/2016 21:12:33	RX	0;255;0;0;18;2.0.1-beta
    03/11/2016 21:12:33	RX	0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    03/11/2016 21:12:33	RX	0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    03/11/2016 21:12:33	RX	0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,ID=0,PAR=0,DIS=0,REG=1
    03/11/2016 21:12:48	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    03/11/2016 21:12:48	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:BC
    03/11/2016 21:12:48	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:FPAR REQ,ID=65
    03/11/2016 21:12:48	RX	0;255;3;0;9;TSF:PNG:SEND,TO=0
    03/11/2016 21:12:48	RX	0;255;3;0;9;TSF:CKU:OK
    03/11/2016 21:12:48	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:GWL OK
    03/11/2016 21:12:49	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:SEND,0-0-65-65,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:1
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:PINGED,ID=65,HP=1
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:SEND,0-0-65-65,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0:0100
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-65-65,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0,ft=0,st=NACK:0100
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RRNGA--,VER=2.0.1-beta
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;9;TSM:INIT
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;9;TSM:READY
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;14;Gateway startup complete.
    03/11/2016 21:12:50	DEBUG	Update child id=255, type=ARDUINO_RELAY
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;0;0;18;2.0.1-beta
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    03/11/2016 21:12:50	RX	0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    03/11/2016 21:12:51	RX	0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,ID=0,PAR=0,DIS=0,REG=1
    03/11/2016 21:12:51	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=3,t=6,pt=1,l=1,sg=0:0
    03/11/2016 21:12:51	TX	65;255;3;0;6;M
    03/11/2016 21:12:51	RX	65;255;3;0;6;0
    03/11/2016 21:12:52	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=3,t=11,pt=0,l=5,sg=0:Relay
    03/11/2016 21:12:52	RX	65;255;3;0;11;Relay
    03/11/2016 21:12:52	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=3,t=12,pt=0,l=3,sg=0:1.0
    03/11/2016 21:12:52	RX	65;255;3;0;12;1.0
    03/11/2016 21:12:52	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=1,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    03/11/2016 21:12:52	DEBUG	Update child id=1, type=LIGHT
    03/11/2016 21:12:52	RX	65;1;0;0;3;
    03/11/2016 21:12:53	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=2,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    03/11/2016 21:12:53	DEBUG	Update child id=2, type=LIGHT
    03/11/2016 21:12:53	RX	65;2;0;0;3;
    03/11/2016 21:12:53	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=3,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    03/11/2016 21:12:53	DEBUG	Update child id=3, type=LIGHT
    03/11/2016 21:12:53	RX	65;3;0;0;3;
    03/11/2016 21:12:53	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=4,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    03/11/2016 21:12:53	DEBUG	Update child id=4, type=LIGHT
    03/11/2016 21:12:53	RX	65;4;0;0;3;
    03/11/2016 21:12:53	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=3,t=26,pt=1,l=1,sg=0:2
    03/11/2016 21:12:53	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:SEND,0-0-65-65,s=255,c=3,t=27,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    03/11/2016 21:13:02	TX	65;4;1;1;2;0
    03/11/2016 21:13:47	TX	65;3;1;1;2;0
    03/11/2016 21:13:52	TX	65;2;1;1;2;0
    03/11/2016 21:13:56	TX	65;1;1;1;2;0
    

    If you need anything else ....

    I was actually hoping it would be some set up I would have forgotten or some like that !


  • Admin

    @frencho Looks like the GW does not receive your message (debug output missing after sending). Describe your GW HW (type, connection, speed) & upload the GW sketch.



  • @tekka thanks for the analysis !

    I have tryied two different GW : one was with gertsanders arduino module, one with a arduino pro mini 3.3V/8Mhz ATM328
    they are connected with FTDI to the computer / domotic box
    the speed is set to 115200 baud

    here is the GW sketch

    // Enable debug prints to serial monitor
    #define MY_DEBUG
    
    
    // Enable and select radio type attached
    //#define MY_RADIO_NRF24
    #define MY_RADIO_RFM69
    
    // Set LOW transmit power level as default, if you have an amplified NRF-module and
    // power your radio separately with a good regulator you can turn up PA level.
    #define MY_RF24_PA_LEVEL RF24_PA_LOW
    
    // Enable serial gateway
    #define MY_GATEWAY_SERIAL
    
    
    
    // Enable inclusion mode
    #define MY_INCLUSION_MODE_FEATURE
    // Enable Inclusion mode button on gateway
    #define MY_INCLUSION_BUTTON_FEATURE
    
    // Inverses behavior of inclusion button (if using external pullup)
    //#define MY_INCLUSION_BUTTON_EXTERNAL_PULLUP
    
    // Set inclusion mode duration (in seconds)
    #define MY_INCLUSION_MODE_DURATION 60
    // Digital pin used for inclusion mode button
    //#define MY_INCLUSION_MODE_BUTTON_PIN  3
    
    // Set blinking period
    #define MY_DEFAULT_LED_BLINK_PERIOD 300
    
    // Inverses the behavior of leds
    //#define MY_WITH_LEDS_BLINKING_INVERSE
    
    // Flash leds on rx/tx/err
    // Uncomment to override default HW configurations
    //#define MY_DEFAULT_ERR_LED_PIN 4  // Error led pin
    //#define MY_DEFAULT_RX_LED_PIN  6  // Receive led pin
    //#define MY_DEFAULT_TX_LED_PIN  5  // the PCB, on board LED
    
    #include <MySensors.h>
    
    void setup() {
     // Setup locally attached sensors
    }
    
    void presentation() {
    // Present locally attached sensors
    }
    
    void loop() {
     // Send locally attached sensor data here
    }
    

  • Admin

    @frencho Hmm, sketch looks fine - what surprises me are the two GW init messages:

    03/11/2016 21:12:33 RX  0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RRNGA--,VER=2.0.1-beta
    03/11/2016 21:12:33 RX  0;255;3;0;9;TSM:INIT
    03/11/2016 21:12:33 RX  0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    03/11/2016 21:12:33 RX  0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    03/11/2016 21:12:33 RX  0;255;3;0;9;TSM:READY
    03/11/2016 21:12:33 RX  0;255;3;0;14;Gateway startup complete.
    ...
    03/11/2016 21:12:50 RX  0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-65-65,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0,ft=0,st=NACK:0100
    03/11/2016 21:12:50 RX  0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RRNGA--,VER=2.0.1-beta
    03/11/2016 21:12:50 RX  0;255;3;0;9;TSM:INIT
    03/11/2016 21:12:50 RX  0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    03/11/2016 21:12:50 RX  0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    03/11/2016 21:12:50 RX  0;255;3;0;9;TSM:READY
    03/11/2016 21:12:50 RX  0;255;3;0;14;Gateway startup complete.
    ...
    

    You should try with a different FTDI adapter or power your GW with a good power supply.



  • @tekka thanks again. Which two init message are unusual ?

    I just tried an other FDTI adapter nothing changed.
    The gateway is power via the FDTI/USB !! this thing is driving me crazy !

    I'll try also tonight to power GW with 2 AA bat, and read Serial only with the FDTI

    I think I'm going to buy a moteino, I hope it will solve my problems.


  • Admin

    @frencho

    These two, of particular interest is the second init message...

    ...
    03/11/2016 21:12:33 RX  0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RRNGA--,VER=2.0.1-beta
    ...
    03/11/2016 21:12:50 RX  0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RRNGA--,VER=2.0.1-beta
    ...
    

    ...as it appears right after

    
    03/11/2016 21:12:50 RX  0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-65-65,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0,ft=0,st=NACK:0100
    

    What Arduino IDE version and AVR board def version are you using?



  • @tekka arduino 1.6.11 and AVRISP mkII

    It looks like the Tx serial from PC to GW is not working ! when I send a command, I see the Tx from FDTI blinking, ...

    I posted other msg on the forum previously, beacause I can't get ride of the fail debug below

    03/11/2016 21:12:50 RX  0;255;3;0;9;!TSF:MSG:SEND,0-0-65-65,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0,ft=0,st=NACK:0100
    

    I'll try today to program the gateway from my Mac


  • Admin

    @frencho regarding the NACK: this has been addressed here: https://github.com/mysensors/MySensors/pull/630



  • @tekka I recompiled everything with the latest Dev Branch, the init problem of the GW is solved.

    On GW Side :

    06/11/2016 14:56:51	INFO	Connected to COM10
    06/11/2016 14:56:52	RX	0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT GW,CP=RRNGA--,VER=2.0.1-beta
    06/11/2016 14:56:52	RX	0;255;3;0;9;TSM:INIT
    06/11/2016 14:56:52	RX	0;255;3;0;9;TSM:INIT:TSP OK
    06/11/2016 14:56:52	RX	0;255;3;0;9;TSM:INIT:GW MODE
    06/11/2016 14:56:52	RX	0;255;3;0;9;TSM:READY
    06/11/2016 14:56:52	RX	0;255;3;0;14;Gateway startup complete.
    06/11/2016 14:56:52	DEBUG	Update child id=255, type=ARDUINO_RELAY
    06/11/2016 14:56:52	RX	0;255;0;0;18;2.0.1-beta
    06/11/2016 14:56:52	RX	0;255;3;0;9;MCO:REG:NOT NEEDED
    06/11/2016 14:56:53	RX	0;255;3;0;9;MCO:BGN:STP
    06/11/2016 14:56:53	RX	0;255;3;0;9;MCO:BGN:INIT OK,ID=0,PAR=0,DIS=0,REG=1
    06/11/2016 14:57:25	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0:
    06/11/2016 14:57:25	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:BC
    06/11/2016 14:57:25	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:FPAR REQ,ID=65
    06/11/2016 14:57:25	RX	0;255;3;0;9;TSF:PNG:SEND,TO=0
    06/11/2016 14:57:25	RX	0;255;3;0;9;TSF:CKU:OK
    06/11/2016 14:57:25	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:GWL OK
    06/11/2016 14:57:25	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:SEND,0-0-65-65,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    06/11/2016 14:57:27	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0:1
    06/11/2016 14:57:27	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:PINGED,ID=65,HP=1
    06/11/2016 14:57:27	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:SEND,0-0-65-65,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    06/11/2016 14:57:27	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0:0100
    06/11/2016 14:57:27	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:SEND,0-0-65-65,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0,ft=0,st=OK:0100
    06/11/2016 14:57:27	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=0,t=18,pt=0,l=10,sg=0:2.0.1-beta
    06/11/2016 14:57:27	NODE	New node discovered, node id=65
    06/11/2016 14:57:27	CHILD	New child discovered, node id=65, child id=internal
    06/11/2016 14:57:27	DEBUG	Update child id=255, type=ARDUINO_RELAY
    06/11/2016 14:57:27	RX	65;255;0;0;18;2.0.1-beta
    06/11/2016 14:57:27	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=3,t=6,pt=1,l=1,sg=0:0
    06/11/2016 14:57:27	TX	65;255;3;0;6;M
    06/11/2016 14:57:27	RX	65;255;3;0;6;0
    06/11/2016 14:57:29	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=3,t=11,pt=0,l=5,sg=0:Relay
    06/11/2016 14:57:29	RX	65;255;3;0;11;Relay
    06/11/2016 14:57:29	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=3,t=12,pt=0,l=3,sg=0:1.0
    06/11/2016 14:57:29	RX	65;255;3;0;12;1.0
    06/11/2016 14:57:29	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=1,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    06/11/2016 14:57:29	CHILD	New child discovered, node id=65, child id=1
    06/11/2016 14:57:29	DEBUG	Update child id=1, type=LIGHT
    06/11/2016 14:57:29	RX	65;1;0;0;3;
    06/11/2016 14:57:29	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=2,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    06/11/2016 14:57:29	CHILD	New child discovered, node id=65, child id=2
    06/11/2016 14:57:29	DEBUG	Update child id=2, type=LIGHT
    06/11/2016 14:57:29	RX	65;2;0;0;3;
    06/11/2016 14:57:30	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=3,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    06/11/2016 14:57:30	CHILD	New child discovered, node id=65, child id=3
    06/11/2016 14:57:30	DEBUG	Update child id=3, type=LIGHT
    06/11/2016 14:57:30	RX	65;3;0;0;3;
    06/11/2016 14:57:30	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=4,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0:
    06/11/2016 14:57:30	CHILD	New child discovered, node id=65, child id=4
    06/11/2016 14:57:30	DEBUG	Update child id=4, type=LIGHT
    06/11/2016 14:57:30	RX	65;4;0;0;3;
    06/11/2016 14:57:30	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:READ,65-65-0,s=255,c=3,t=26,pt=1,l=1,sg=0:2
    06/11/2016 14:57:30	RX	0;255;3;0;9;TSF:MSG:SEND,0-0-65-65,s=255,c=3,t=27,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    06/11/2016 14:59:38	TX	65;1;1;0;2;
    06/11/2016 14:59:43	TX	65;1;1;0;2;1
    06/11/2016 14:59:48	TX	65;1;1;1;2;1
    

    on node side :

    0 MCO:BGN:INIT REPEATER,CP=RRNRA--,VER=2.0.1-beta
    4 MCO:BGN:BFR
    6 TSM:INIT
    8 TSM:INIT:TSP OK
    10 TSF:SID:OK,ID=65
    12 TSM:FPAR
    145 TSF:MSG:SEND,65-65-255-255,s=255,c=3,t=7,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    493 TSF:MSG:READ,0-0-65,s=255,c=3,t=8,pt=1,l=1,sg=0:0
    497 TSF:MSG:FPAR OK,ID=0,D=1
    2152 TSM:FPAR:OK
    2152 TSM:ID
    2154 TSM:ID:OK
    2156 TSM:UPL
    2164 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=24,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:1
    2183 TSF:MSG:READ,0-0-65,s=255,c=3,t=25,pt=1,l=1,sg=0:1
    2189 TSF:MSG:PONG RECV,HP=1
    2191 TSM:UPL:OK
    2193 TSM:READY
    2203 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0,ft=0,st=OK:0100
    2326 TSF:MSG:READ,0-0-65,s=255,c=3,t=15,pt=6,l=2,sg=0:0100
    2385 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=0,t=18,pt=0,l=10,sg=0,ft=0,st=OK:2.0.1-beta
    2402 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=6,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    4419 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=11,pt=0,l=5,sg=0,ft=0,st=OK:Relay
    4433 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=12,pt=0,l=3,sg=0,ft=0,st=OK:1.0
    4450 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=1,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4464 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=2,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4481 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=3,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4495 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=4,c=0,t=3,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    4501 MCO:REG:REQ
    4511 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=26,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:2
    4569 TSF:MSG:READ,0-0-65,s=255,c=3,t=27,pt=1,l=1,sg=0:1
    4575 MCO:PIM:NODE REG=1
    4579 MCO:BGN:STP
    4581 MCO:BGN:INIT OK,ID=65,PAR=0,DIS=1,REG=1
    

    The other problem is still here, nothing happen when I try to change state of relay.
    I tryed to send the the only Tx message sent during communication between GW and Node

    06/11/2016 14:57:27	TX	65;255;3;0;6;M
    

    and nothing

    I also noticed every now and then that the Node is forwarding some broadcast message from GW :

    477822 TSF:MSG:READ,0-0-255,s=255,c=3,t=20,pt=0,l=0,sg=0:
    477831 TSF:MSG:BC
    478488 TSF:MSG:SEND,65-65-0-0,s=255,c=3,t=21,pt=1,l=1,sg=0,ft=0,st=OK:0
    478496 TSF:MSG:FWD BC MSG
    478629 TSF:MSG:SEND,0-65-255-255,s=255,c=3,t=20,pt=0,l=0,sg=0,ft=0,st=OK:
    

    It's got to be a problem bewteen PC/Rasp and GW ... maybe my FDTI ... but I have 2 different !



  • @tekka I have tried the FDTI with a dummy sketch. I confirm that the RX/TX is working as I change the value of a variable via serial port.

    Multiple speed have been tested, from 9600 to 115200.

    Looking at the failure tree, I see no other branch to cut down !
    Serial com is working
    the GW and node seems fine (regarding log)

    So why the GW doesn't react when it gets serial messages ?


  • Admin

    @frencho Hmm, something seems to disturb the serial traffic. What happens if you use the Arduino serial monitor (change line ending to NR & CR) and enter:

    65;0;3;0;13;0
    
    

    (this is a reboot command)

    Also, what version of MYSController are you on?



  • @tekka tried what you asked, and some more stuff, still nothing happening

    the reboot command send doesn't do anything, the MYSController version is 0.1.2.282



  • @tekka could it come from something i setup wrong in the Myconfig.h ?


  • Admin

    @frencho Depends, what did you change in MyConfig.h? Also, try using the latest version of MYSController (1.0.0beta, >=3314)



  • @tekka unbelievable !!! I tried with NRF24 and arduino nano, it's working like a charm !!!
    If I use the same sketch, on a pro mini using one of my ftdi as serial interface the Tx don't go threw anymore !!!

    Ftdi use a 1047 chip
    Arduino nano use a CH340 for which I had to install a Chinese driver for it !?!? !!!!


 

246
Online

7.8k
Users

8.7k
Topics

92.9k
Posts