ESP8266 WiFi gateway crashes and reboots when controller connects



  • I have a small system working OK with 2 nodes and a USB gateway to Domoticz.
    I just built an ESP8266 WiFi gateway (using the development branch code and libs).
    It all compiled and loads OK, but when I try to link it to my Domoticz controller the 8266 crashes.
    Here is the output from the serial port of the ESP8266... Prior to the controller connecting I can see the outputs from my temperature/humidity/pressure sensor being received OK


    0;0;3;0;9;Radio init successful.
    scandone
    f 0, scandone
    .add 0
    aid 5
    pm open phy_2,type:2 0 0
    cnt

    connected with ***********, channel 5
    ip:192.168.0.16,mask:255.255.255.0,gw:192.168.0.1
    .IP: 192.168.0.16
    0;0;3;0;9;Init complete, id=0, parent=0, distance=0
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:55.0
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=2,c=1,t=4,pt=7,l=5,sg=0:1018.2
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:19.8
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:55.0
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=2,c=1,t=4,pt=7,l=5,sg=0:1018.2
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:19.8
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:55.0
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=2,c=1,t=4,pt=7,l=5,sg=0:1018.1
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:19.8
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:55.0
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=2,c=1,t=4,pt=7,l=5,sg=0:1018.2
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:19.8
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=0,c=1,t=1,pt=7,l=5,sg=0:55.0
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=2,c=1,t=4,pt=7,l=5,sg=0:1018.3
    0;0;3;0;9;read: 1-1-0 s=1,c=1,t=0,pt=7,l=5,sg=0:19.8
    0;0;3;0;9;Client 0 connected
    0;0;3;0;9;Client 0: 0;0;3;0;2;
    Fatal exception (28):
    epc1=0x4000bf80, epc2=0x00000000, epc3=0x00000000, excvaddr=0x00000000, depc=0x00000000

    Exception (28):
    epc1=0x4000bf80 epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x00000000 depc=0x00000000

    ctx: cont
    sp: 3ffea570 end: 3ffea820 offset: 01a0

    stack>>>
    3ffea710: 3fff1b98 4021964c 3ffea904 402039e8
    3ffea720: 4021396d 3fff4a88 3ffea9f0 3ffea750
    3ffea730: 3ffea740 00000004 3ffeab00 00000000
    3ffea740: 00000003 00000000 00000001 00000000
    3ffea750: 3ffeaa02 00000001 0000000a 00000001
    3ffea760: 3ffeaac4 3ffea9f8 00000000 40203f38
    3ffea770: 00000000 00000025 3fff4ad8 40206b02
    3ffea780: 3fffdc20 00000000 3ffea9e7 3ffeab26
    3ffea790: 00000000 00000002 3ffeaaf4 4020433d
    3ffea7a0: 3ffe8ec0 00000000 000003e8 40202501
    3ffea7b0: 00000000 3fff4ad8 3ffea8c4 3ffea7e0
    3ffea7c0: 00000000 00000000 00000001 00000007
    3ffea7d0: 00000001 0000002a 00000000 3ffea9f0
    3ffea7e0: 3fffdc20 00000000 3ffea9e7 40204be0
    3ffea7f0: 40203c59 00000000 3ffea9e7 402043b1
    3ffea800: 00000000 00000000 3ffea9e7 402049de
    3ffea810: 00000000 00000000 3ffe9800 40100118
    <<<stack<<<
    �HL !��@H��0;0;3;0;9;Starting gateway (1.6.0-beta)
    0;0;3;0;9;Radio init successful.
    scandone
    f 0, ....scandone
    .add 0
    aid 5
    pm open phy_2,type:2 0 0
    cnt

    connected with SKY141DA, channel 5
    ip:192.168.0.16,mask:255.255.255.0,gw:192.168.0.1
    .IP: 192.168.0.16
    0;0;3;0;9;Init complete, id=0, parent=0, distance=0


  • Admin

    Could you perhaps try the latest from dev-branch?



  • Aaargh! I just downloaded the latest release and now when I try to compile I get this. (In the meantime my Arduino IDE has updated the ESP8266 board definitions). I tried to go back to the previous ESP8266 config but that fails with lots more errors than this!

    Arduino: 1.6.6 (Linux), Board: "NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module), 80 MHz, Serial, 115200, 4M (3M SPIFFS)"

    Build options changed, rebuilding all
    arduino.ar(core_esp8266_postmortem.c.o): In function abort': /home/george/.arduino15/packages/esp8266/hardware/esp8266/2.0.0/cores/esp8266/core_esp8266_postmortem.c:177: multiple definition ofabort'
    sketch/MySensorsGatewayESP8266.ino.ino.cpp.o:MySensorsGatewayESP8266.ino.ino.cpp:(.text.abort+0x0): first defined here
    collect2: error: ld returned 1 exit status
    exit status 1
    Error compiling.


  • Admin

    Someone else reported this compile problem.. I suspected something had happened when using the latest ESP board files. I'll have a look at it when I'm back from a conference.



  • Hi. Has this issue with the crashing ESP8266 module ever been solved? I have this problem here also.


 

323
Online

8.3k
Users

9.1k
Topics

96.8k
Posts