Mysensors Ethernet GW w5100 problem



  • Hi. I'm having a problem since i have upgrade to mysensors 2.0.0
    The problem it's this:

    2016-08-16 21:27:41.811 MySensors: connected to: 10.8.1.201:5003
    2016-08-16 21:27:42.811 MySensors: Connection reset!
    2016-08-16 21:27:42.811 TCP: Reconnecting in 30 seconds...
    2016-08-16 21:28:12.814 TCP: Reconnecting...
    2016-08-16 21:28:13.814 MySensors: connected to: 10.8.1.201:5003
    2016-08-16 21:28:17.815 MySensors: Connection reset!
    2016-08-16 21:28:17.815 TCP: Reconnecting in 30 seconds...

    And i can't pass from here don't now what to do.

    Can anyone give me a help on this?
    Thanks



  • I have had that with a serial gateway where is used a radio with external antenna.
    After switching to a normal radio the problems where gone.
    I had it connected to a RPI3 and it seemed to be a power issue as it was working fine connected to my laptop.



  • Hi.
    have change the switch the external radio antena for a normal radio but problem still continuos....
    I had domoticz runing on a RPI3 and just for debuging change it for a RPI2 but the problem still persists...
    I don't understand this error.

    With the mysensors 1.5 i had all runing OK on RPI3 with the same ethernet gateway.

    Other problem i'm having also no it's flashing the code into the arduinos all OK on the code but when i'm flashing it into the arduino gives a error at the end... and all this start hapening on this version 2.0.0.



  • I has the same issue with my Ethernet gateway.

    Which version of the arduino idea are you using?
    I found that both 1.6.9 and 1.6.10 would cause this issue. Uploading the code with 1.6.8 works perfectly.



  • arduino with mysensorv version 1.5.4 was the last one i had used and all was working OK.
    now i'm truing to use the mysensors 2.0.0 but hav this strange problem.
    I don't want to go back to version 1.5.4 and stay on the new version 2.0.0 but i want to still have the ethernet gateway because my gateway is located outside my house for better received all my sensors outside.

    Is there any fix for this problem? is this a bug?



  • There seems to be a problem with mysensors 2.0 and the arduino IDE version 1.6.9 and1.6.10.

    On the arduino website you can download old versions of the IDE. Try version 1.6.8.



  • Ok. problem with the arduino IDE fix, i can upload the code without errors thanks Jason37.
    But i still have the problem with the ethernet gateway no connecting to domoticz, same error, reconnecting.....



  • Can you show the sketch?
    I succesfully connected a ENC28J60 gateway and connected fine.



  • @tlpeter
    I'm using the sketch that can be found on the test folder from the library 2.0.0

    // Enable debug prints to serial monitor
    #define MY_DEBUG 
    
    // Enable and select radio type attached
    #define MY_RADIO_NRF24
    //#define MY_RADIO_RFM69
    
    // Enable gateway ethernet module type 
    #define MY_GATEWAY_W5100
    
    // W5100 Ethernet module SPI enable (optional if using a shield/module that manages SPI_EN signal)
    //#define MY_W5100_SPI_EN 4  
    
    // Enable Soft SPI for NRF radio (note different radio wiring is required)
    // The W5100 ethernet module seems to have a hard time co-operate with 
    // radio on the same spi bus.
    #if !defined(MY_W5100_SPI_EN) && !defined(ARDUINO_ARCH_SAMD)
      #define MY_SOFTSPI
      #define MY_SOFT_SPI_SCK_PIN 14
      #define MY_SOFT_SPI_MISO_PIN 16
      #define MY_SOFT_SPI_MOSI_PIN 15
    #endif  
    
    // When W5100 is connected we have to move CE/CSN pins for NRF radio
    #ifndef MY_RF24_CE_PIN 
      #define MY_RF24_CE_PIN 5
    #endif
    #ifndef MY_RF24_CS_PIN 
      #define MY_RF24_CS_PIN 6
    #endif
    
    // Enable to UDP          
    //#define MY_USE_UDP
    
    #define MY_IP_ADDRESS 10,8,1,201   // If this is disabled, DHCP is used to retrieve address
    // Renewal period if using DHCP
    //#define MY_IP_RENEWAL_INTERVAL 60000
    // The port to keep open on node server mode / or port to contact in client mode
    #define MY_PORT 5003      
    
    // Controller ip address. Enables client mode (default is "server" mode). 
    // Also enable this if MY_USE_UDP is used and you want sensor data sent somewhere. 
    //#define MY_CONTROLLER_IP_ADDRESS 192, 168, 178, 254   
     
    // The MAC address can be anything you want but should be unique on your network.
    // Newer boards have a MAC address printed on the underside of the PCB, which you can (optionally) use.
    // Note that most of the Ardunio examples use  "DEAD BEEF FEED" for the MAC address.
    #define MY_MAC_ADDRESS 0xDE, 0xAD, 0xBE, 0xEF, 0xFE, 0xED
    
    // Flash leds on rx/tx/err
    #define MY_LEDS_BLINKING_FEATURE
    // Set blinking period
    #define MY_DEFAULT_LED_BLINK_PERIOD 300
    
    // Enable inclusion mode
    #define MY_INCLUSION_MODE_FEATURE
    // Enable Inclusion mode button on gateway
    #define MY_INCLUSION_BUTTON_FEATURE
    // Set inclusion mode duration (in seconds)
    #define MY_INCLUSION_MODE_DURATION 60 
    // Digital pin used for inclusion mode button
    #define MY_INCLUSION_MODE_BUTTON_PIN  3 
    
    // Uncomment to override default HW configurations
    //#define MY_DEFAULT_ERR_LED_PIN 7  // Error led pin
    //#define MY_DEFAULT_RX_LED_PIN  8  // Receive led pin
    //#define MY_DEFAULT_TX_LED_PIN  9  // the PCB, on board LED
    
    #include <SPI.h>
    
    #if defined(MY_USE_UDP)
      #include <EthernetUdp.h>
    #endif
    #include <Ethernet.h>
    #include <MySensors.h>
    
    
    void setup()
    {
    }
    
    void loop() {
    }
    

    2016-08-18 11:45:08.681 MySensors: Can not connect to: 10.8.1.201:5003
    2016-08-18 11:45:08.681 TCP: Connection problem (Unable to connect to specified IP/Port)
    2016-08-18 11:45:08.681 TCP: Reconnecting in 30 seconds...
    2016-08-18 11:45:38.687 TCP: Reconnecting...



  • Can you ping it?



  • Yes i can, but i can see some lag on the ping today, on the last 2 days this was not happening....
    Pinging 10.8.1.201 with 32 bytes of data:
    Request timed out.
    Reply from 10.8.1.201: bytes=32 time<1ms TTL=128
    Request timed out.
    Reply from 10.8.1.201: bytes=32 time=1ms TTL=128
    Reply from 10.8.1.201: bytes=32 time<1ms TTL=128
    Request timed out.
    Request timed out.
    Request timed out.



  • Funny now the ping does not have any lag since i hade done a reeboot to the gateway



  • Can you still ping when it is disconnected? (IP conflict)
    Maybe power related?


  • Contest Winner

    @mrc-core The sketches under the test folder in the mysensors git (the library) is intended for CI evaluations. They are not examples to be used on target.



  • @tlpeter Have tryed no ip conflit thats ok

    arduino ide debug i get this
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;Starting gateway (RNNGA-, 2.0.0)
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSM:RADIO:OK
    0;255;3;0;9;TSM:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY
    IP: 10.8.1.201
    0;255;3;0;9;No registration required
    0;255;3;0;9;Init complete, id=0, parent=0, distance=0, registration=1
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55



  • @Anticimex so i have to get my old code and remake it with the code from sensors 2.0.0


  • Contest Winner

    @mrc-core Examples have moved to a different repo: https://github.com/mysensors/MySensorsArduinoExamples



  • @Anticimex Thanks going to see yhe examples and tried to fix this problem.



  • I'm getting this error on IDE

    :\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors/MySensors.h:233:5: error: #error UDP mode is not available for ENC28J60

    #error UDP mode is not available for ENC28J60

  • Mod

    @mrc-core I think the error is quite clear : you enabled UDP which is not supported in combination with ENC


  • Mod

    @mrc-core I found this comment in an old version of the code:

     #undef MY_USE_UDP // Will not fit (or compile) on ENC28J60
    

    So it seems the problem is what the message says, UDP doesn't work on ENC28J60.
    @hek might know more


  • Admin

    Yeah, had to reduce the ENC lib to a minimum to make it compile with MySensors. But it was a couple of years ago. Haven't got the bandwidth to test it now.



  • How did tlpeter got it to work ?
    What can i do? Go back to the w5100? At this moment i dont have nothing working at home.



  • @tlpeter can you upload your working sketch



  • Sure i can:

    /**
     * The MySensors Arduino library handles the wireless radio link and protocol
     * between your home built sensors/actuators and HA controller of choice.
     * The sensors forms a self healing radio network with optional repeaters. Each
     * repeater and gateway builds a routing tables in EEPROM which keeps track of the
     * network topology allowing messages to be routed to nodes.
     *
     * Created by Henrik Ekblad <henrik.ekblad@mysensors.org>
     * Copyright (C) 2013-2015 Sensnology AB
     * Full contributor list: https://github.com/mysensors/Arduino/graphs/contributors
     *
     * Documentation: http://www.mysensors.org
     * Support Forum: http://forum.mysensors.org
     *
     * This program is free software; you can redistribute it and/or
     * modify it under the terms of the GNU General Public License
     * version 2 as published by the Free Software Foundation.
     *
     *******************************
     *
     * REVISION HISTORY
     * Version 1.0 - Henrik EKblad
     * Contribution by a-lurker and Anticimex,
     * Contribution by Norbert Truchsess <norbert.truchsess@t-online.de>
     * Contribution by Tomas Hozza <thozza@gmail.com>
     *
     *
     * DESCRIPTION
     * The EthernetGateway sends data received from sensors to the ethernet link.
     * The gateway also accepts input on ethernet interface, which is then sent out to the radio network.
     *
     * The GW code is designed for Arduino 328p / 16MHz.  ATmega168 does not have enough memory to run this program.
     *
     * LED purposes:
     * - To use the feature, uncomment WITH_LEDS_BLINKING in MyConfig.h
     * - RX (green) - blink fast on radio message recieved. In inclusion mode will blink fast only on presentation recieved
     * - TX (yellow) - blink fast on radio message transmitted. In inclusion mode will blink slowly
     * - ERR (red) - fast blink on error during transmission error or recieve crc error
     *
     * See http://www.mysensors.org/build/ethernet_gateway for wiring instructions.
     *
     */
    
    // Enable debug prints to serial monitor
    #define MY_DEBUG 
    
    // Enable and select radio type attached
    #define MY_RADIO_NRF24
    //#define MY_RADIO_RFM69
    
    // When ENC28J60 is connected we have to move CE/CSN pins for NRF radio
    #define MY_RF24_CE_PIN 5
    #define MY_RF24_CS_PIN 6
    
    // Enable gateway ethernet module type 
    #define MY_GATEWAY_ENC28J60
    
    // Gateway IP address
    #define MY_IP_ADDRESS 10,0,0,25  
    
    // The port to keep open on node server mode / or port to contact in client mode
    #define MY_PORT 5003   
    
    // Controller ip address. Enables client mode (default is "server" mode). 
    // Also enable this if MY_USE_UDP is used and you want sensor data sent somewhere. 
    //#define MY_CONTROLLER_IP_ADDRESS 192, 168, 178, 254   
     
    // The MAC address can be anything you want but should be unique on your network.
    // Newer boards have a MAC address printed on the underside of the PCB, which you can (optionally) use.
    // Note that most of the Ardunio examples use  "DEAD BEEF FEED" for the MAC address.
    #define MY_MAC_ADDRESS 0xDE, 0xAD, 0xBE, 0xEF, 0xFE, 0xED
    
    // Flash leds on rx/tx/err
    #define MY_LEDS_BLINKING_FEATURE
    // Set blinking period
    #define MY_DEFAULT_LED_BLINK_PERIOD 300
    
    // Enable inclusion mode
    #define MY_INCLUSION_MODE_FEATURE
    // Enable Inclusion mode button on gateway
    #define MY_INCLUSION_BUTTON_FEATURE
    // Set inclusion mode duration (in seconds)
    #define MY_INCLUSION_MODE_DURATION 60 
    // Digital pin used for inclusion mode button
    #define MY_INCLUSION_MODE_BUTTON_PIN  3 
    
    #define MY_DEFAULT_ERR_LED_PIN 7  // Error led pin
    #define MY_DEFAULT_RX_LED_PIN  8  // Receive led pin
    #define MY_DEFAULT_TX_LED_PIN  9  // the PCB, on board LED
    
    #include <SPI.h>
    #include <UIPEthernet.h>
    #include <MySensors.h>
    
    void presentation()
    {
      // Send the sketch version information to the gateway and Controller
    
      sendSketchInfo("Ethernet GW", "1,0");
    }
    void setup()
    {
    }
    
    void loop() {
    }
    


  • Got a problem....

    In file included from C:\Users\marco\Documents\Arduino\gw\gw.ino:93:0:

    C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors/MySensors.h:233:5: error: #error UDP mode is not available for ENC28J60

    #error UDP mode is not available for ENC28J60
    
     ^
    

    Using library SPI at version 1.0 in folder: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI
    Using library UIPEthernet at version 1.04 in folder: C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet
    Using library MySensors at version 2.0.0 in folder: C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors
    exit status 1
    Error compiling for board Arduino/Genuino Uno.


  • Mod

    I am able to compile tlpeter's sketch without problem:

    Sketch uses 28,142 bytes (91%) of program storage space. Maximum is 30,720 bytes.
    Global variables use 1,267 bytes (61%) of dynamic memory, leaving 781 bytes for local variables. Maximum is 2,048 bytes.
    

    @mrc-core did you modify tlpeter's sketch in some way?



  • Hummm then the problem can be my libraries

    Using library SPI at version 1.0 in folder: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI
    Using library UIPEthernet at version 1.04 in folder: C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet
    Using library MySensors at version 2.0.0 in folder: C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors

    exit status 1
    Error compiling for board Arduino/Genuino Uno.

    SPI librarie or UIPEthernet ??? has they aren't version 2.0.0



  • @mrc-core said:

    C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors

    Did you put the sketch in this folder?


  • Mod

    @mrc-core I have the same versions:

    Using library SPI at version 1.0 in folder: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI 
    Using library UIPEthernet at version 1.04 in folder: C:\Users\mfalkvidd\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet 
    Using library MySensors at version 2.0.0 in folder: C:\Users\mfalkvidd\Documents\Arduino\libraries\MySensors 
    


  • @tlpeter Yes i did, an d i have also put it on the test folder but i'm getting always the same error



  • @mfalkvidd i don't understant this exit status 1 has i can see everithing is correct why do i get this error...


  • Mod

    @mrc-core somewhere, MY_USE_UDP is defined. Since UDP is not supported on ENC28J60, the code can not be compiled.



  • The error arduin IDE gives points to this line off code int Mysensors.h

    #elif defined(MY_GATEWAY_ENC28J60)
    		// GATEWAY - ENC28J60
    		#if defined(MY_USE_UDP)
    			#error UDP mode is not available for ENC28J60
    		#endif
    

    Ok going to see if i can found were the UDP is define. Thanks for the help.


  • Mod

    @mrc-core try adding

    #define MY_USE_UDP
    

    at the end of your sketch. You should then get an error saying it is being defined twice. The error message should also say which file and line it was defined on.



  • @mfalkvidd said:

    #define MY_USE_UDP

    Ok here's what happens:
    If i mark this line like this //#define MY_GATEWAY_ENC28J60 i can run the skecth with no error.
    If i un mark the line above the skecth gives the error.

    Inserting the line you have told in the end of the sketch i dont get any error if i have the //#define MY_GATEWAY_ENC28J60 marked, otherwise if i don't have this line with // the skecth gives the same error that we are triyng to fix.



  • That is because UDP is enabled, if you uncomment the gateway stuff for the ENC28J60 then it compiles because UDP can be enabled now.

    So remove the comment lines and add #define MY_USE_UDP at the end like suggested.



  • Still having error 😞

    C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-builder -dump-prefs -logger=machine -hardware "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware" -hardware "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages" -tools "C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder" -tools "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr" -tools "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages" -built-in-libraries "C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries" -libraries "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries" -fqbn=arduino:avr:uno -vid-pid=0X2341_0X0043 -ide-version=10608 -build-path "C:\Users\marco\AppData\Local\Temp\build5e931445a472986892676631252e16b5.tmp" -warnings=none -prefs=build.warn_data_percentage=75 -verbose "C:\Users\marco\AppData\Local\Temp\arduino_modified_sketch_600804\gw.ino"
    C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-builder -compile -logger=machine -hardware "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware" -hardware "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages" -tools "C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder" -tools "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr" -tools "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages" -built-in-libraries "C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries" -libraries "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries" -fqbn=arduino:avr:uno -vid-pid=0X2341_0X0043 -ide-version=10608 -build-path "C:\Users\marco\AppData\Local\Temp\build5e931445a472986892676631252e16b5.tmp" -warnings=none -prefs=build.warn_data_percentage=75 -verbose "C:\Users\marco\AppData\Local\Temp\arduino_modified_sketch_600804\gw.ino"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "C:\Users\marco\AppData\Local\Temp\build5e931445a472986892676631252e16b5.tmp\sketch\gw.ino.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "C:\Users\marco\AppData\Local\Temp\build5e931445a472986892676631252e16b5.tmp\sketch\gw.ino.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "C:\Users\marco\AppData\Local\Temp\build5e931445a472986892676631252e16b5.tmp\sketch\gw.ino.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "C:\Users\marco\AppData\Local\Temp\build5e931445a472986892676631252e16b5.tmp\sketch\gw.ino.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src\SPI.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\Dhcp.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\Dns.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\UIPClient.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\UIPEthernet.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\UIPServer.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\UIPUdp.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\utility\Enc28J60Network.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\utility\clock-arch.c" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\utility\mempool.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\utility\uip.c" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\utility\uip_arp.c" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\utility\uip_debug.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet\utility\uip_timer.c" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\marco\AppData\Local\Temp\build5e931445a472986892676631252e16b5.tmp\sketch\gw.ino.cpp" -o "nul"
    "C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.3-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10608 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\cores\arduino" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\variants\standard" "-IC:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI\src" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet" "-IC:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors" "C:\Users\marco\AppData\Local\Temp\build5e931445a472986892676631252e16b5.tmp\sketch\gw.ino.cpp" -o "C:\Users\marco\AppData\Local\Temp\build5e931445a472986892676631252e16b5.tmp\preproc\ctags_target_for_gcc_minus_e.cpp"
    In file included from C:\Users\marco\AppData\Local\Temp\arduino_modified_sketch_600804\gw.ino:50:0:

    C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors/MySensors.h:233:5: error: #error UDP mode is not available for ENC28J60

    #error UDP mode is not available for ENC28J60
    
     ^
    

    Using library SPI at version 1.0 in folder: C:\Users\marco\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.13\libraries\SPI
    Using library UIPEthernet at version 1.04 in folder: C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\UIPEthernet
    Using library MySensors at version 2.0.0 in folder: C:\Users\marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors
    exit status 1
    Error compiling for board Arduino/Genuino Uno.



  • I see a lot off temp directory so your sketch is not saved in the correct library.
    Open the gateway from the my documents folder:

    C:\Users\Marco\Documents\Arduino\libraries\MySensors-master\examples\GatewayENC28J60

    That is the example i used.



  • @tlpeter
    Thanks no more errors on the sketch.

    My new problem is the ENC28J60 i had not notice that i had buy the MINI ENC28J60 having the code uploaded to the arduino i can't ping the GW IP...



  • This is my GW with the mini ENC28J60 runing.

    0;255;3;0;9;Starting gateway (RNNGA-, 2.0.0)
    0;255;3;0;9;TSM:INIT
    0;255;3;0;9;TSM:RADIO:OK
    0;255;3;0;9;TSM:GW MODE
    0;255;3;0;9;TSM:READY
    IP: 10.8.1.201
    0;255;3;0;9;No registration required
    0;255;3;0;9;Init complete, id=0, parent=0, distance=0, registration=1
    0;255;3;0;9;Eth: connect
    0;255;3;0;9;Eth: 0;0;3;0;2;
    0;255;3;0;9;Eth: 0;0;3;0;2;Get Version
    0;255;3;0;9;Eth: 0;0;3;0;18;PING
    0;255;3;0;9;Eth: 0;0;3;0;18;PING
    0;255;3;0;9;Eth: 0;0;3;0;18;PING
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;Eth: 0;0;3;0;18;PING
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 5-5-0 s=9,c=1,t=14,pt=2,l=2,sg=0:55



  • In your previous example you use pin 14,15 and 16 next to 5 and 6.
    This is what the example on the site says:

    Arduino NRF24L01 Radio Ethernet module
    GND GND GND
    3.3V VCC VCC
    13 SCK SCK
    12 MISO MISO/SO
    11 MOSI MOSI/SI
    10 SS/CS
    6 CSN
    5 CE

    Use the pinout on the gateway example page.



  • @tlpeter
    Ok it's fix i cant ping the gw ip but domoticz can see the new arduino gw.

    Now at the gw i'm getting this message:
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 192-1-0 s=0,c=0,t=0,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;!TSP:MSG:PVER mismatch
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 192-1-0 s=0,c=0,t=0,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;!TSP:MSG:PVER mismatch

    I don't undestand this mismatch



  • Has i can see this GW is not to stable...
    here's my log over domoticz:

    2016-08-18 14:48:17.667 MySensors: connected to: 10.8.1.201:5003
    2016-08-18 14:48:18.669 MySensors: Node: 0, Sketch Name: Ethernet GW
    2016-08-18 14:48:18.671 MySensors: Node: 0, Sketch Version: 1,0
    2016-08-18 14:53:23.808 MySensors: Connection reset!
    2016-08-18 14:53:23.808 TCP: Reconnecting in 30 seconds...
    2016-08-18 14:53:53.814 TCP: Reconnecting...
    2016-08-18 14:53:54.816 MySensors: connected to: 10.8.1.201:5003
    2016-08-18 14:53:55.818 MySensors: Node: 0, Sketch Name: Ethernet GW
    2016-08-18 14:53:55.820 MySensors: Node: 0, Sketch Version: 1,0
    2016-08-18 14:54:36.836 MySensors: Node: 3, Sketch Name: TemperatureAndHumidity
    2016-08-18 14:54:36.839 MySensors: Node: 3, Sketch Version: 1.1

    Reconnecting isues ???



  • @mrc-core said:

    @tlpeter
    Ok it's fix i cant ping the gw ip but domoticz can see the new arduino gw.

    Now at the gw i'm getting this message:
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 192-1-0 s=0,c=0,t=0,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;!TSP:MSG:PVER mismatch
    0;255;3;0;9;TSP:MSG:READ 192-1-0 s=0,c=0,t=0,pt=0,l=0,sg=0:
    0;255;3;0;9;!TSP:MSG:PVER mismatch

    I don't undestand this mismatch

    I think VER is for version and maybe (a wild guess) the P for protocol???
    Which version Domoticz are you running? try the latest beta.
    Is/are your gateway(s) upgraded too?


 

376
Online

7.8k
Users

8.7k
Topics

93.0k
Posts