DS18B20 ESP32 nodemanager problem



  • Hi,
    I tried to used Nodemanager on ESP32 using ardruine platformIO and cannot get DS18B20 working.
    I first tried Nodemaneger and a simple relay : this works fine.
    I use Nodemanager 1.8.0 Development branch
    and mysensors/MySensors 2.3.2
    DallasTemperature 3.10.0
    OneWire 2.3.7
    The problem occors at boot: It simple reboots with rst:0x10 (RTCWDT_RTC_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
    There is no other error.
    I tried to change the #include <sensors/SensorDs18b20.h>
    and it seems the problem starts when _sensors->begin(); is called.
    As a work around I changed the following:

    public:
    	SensorDs18b20(int8_t pin, uint8_t child_id = 0): Sensor(pin) {
    		_name = "DS18B20";
    		// initialize the library
           		OneWire* oneWire = new OneWire(_pin);
    		_sensors = new DallasTemperature(oneWire);
    		// initialize the sensors
           		//register a new child for each sensor on the bus
    		//for(int i = 0; i < _sensors->getDeviceCount(); i++) {
    		//	new Child(this,FLOAT,nodeManager.getAvailableChildId(child_id+i),S_TEMP,V_TEMP,_getAddress(i));
                    new Child(this,FLOAT,nodeManager.getAvailableChildId(child_id),S_TEMP,V_TEMP,_name);
        //	}
    	};
    

    and moved the _sensors.begin to onSetup:

    // define what to do during setup
    	void onSetup() {
    		_sensors->begin();
            for (int i = 1; i <= children.size(); i++) {
    			children.get(i);
    			nodeManager.sendMessage(children.get(i)->getChildId(),V_ID,_getAddress(i-1));
    		}
    	};
    

    Now it works but I can only have 1 sensor per pin.

    Any idea how to get this going correctly again?
    Regards, A3



  • Updated the ESP-IDF from 4.4.0 to latest 5.1.1 and rebuild.
    Framework updated automatically to framework-arduinoespressif32 @ 3.20004.220825 (2.0.4)
    Test with 2 sensors on the same pin : Works fine.

    However there are two no blocking error messages:

    E (1275) gpio: gpio_isr_handler_remove(480): GPIO isr service is not installed, call gpio_install_isr_service() first
    

    Complete startup messages:

    163 MCO:BGN:INIT GW,CP=R-NGF---,FQ=240,REL=255,VER=2.3.2
    168 MCO:BGN:BFR
    169 NM:INIT:VER=1.9-dev
    171 NM:INIT:INO=Testcontroller v1.0
    174 NM:INIT:LIB VER=2.3.2 CP=R-NGF---
    178 NM:BFR:INIT
    1310 GWT:TIN:CONNECTING...
    1313 GWT:TIN:IP: 192.168.68.28
    1317 MCO:BGN:STP
    1335 NM:STP:ID=0 M=0
    1340 NM:LOOP:RELAY(1):SET t=2 v=0
    1359 NM:MSG:SEND(2) t=42 p=2864B875D0013C99
    1392 NM:MSG:SEND(3) t=42 p=28920675D0013CB4
    E (1275) gpio: gpio_isr_handler_remove(480): GPIO isr service is not installed, call gpio_install_isr_service() first
    E (1276) gpio: gpio_isr_handler_remove(480): GPIO isr service is not installed, call gpio_install_isr_service() first
    1407 NM:STP:HW V=0 F=240 M=49480
    1421 NM:LOOP:RELAY(1):SET t=2 v=0
    3424 MCO:REG:NOT NEEDED
    3426 MCO:BGN:INIT OK,TSP=NA
    3429 NM:MSG:SEND(1) t=2 p=0
    3968 NM:LOOP:2864B875D0013C99(2):SET t=0 v=22.75
    4537 NM:LOOP:28920675D0013CB4(3):SET t=0 v=22.19
    4542 NM:MSG:SEND(2) t=0 p=22.75
    4545 NM:MSG:SEND(3) t=0 p=22.19
    


Suggested Topics

0
Online

10.7k
Users

10.9k
Topics

111.6k
Posts